Czas czytania: 6 min
Zastanawiasz się, co zrobić, żeby frytki były chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku? A do tego nienasiąknięte tłuszczem i o pięknym kolorze? Ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków, właściwe przygotowanie oraz temperatura, czas i metoda smażenia lub pieczenia. Sprawdź, jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika lub urządzenia typu Airfryer albo tradycyjnie smażąc je na oleju.
Istnieją różne typy ziemniaków i co najmniej kilkadziesiąt odmian tego warzywa. Nie wszystkie jednak równie dobrze nadają się na frytki. Chrupiące frytki najłatwiej uzyskać z ziemniaków typu B, czyli tak zwanych ogólnoużytkowych. Mają one wystarczająco dużo skrobi, a przy tym nie są zbyt wilgotne ani za bardzo zbite.
Ziemniaki typu A mają mniej skrobi oraz są wilgotniejsze i bardziej zwięzłe, przez co lepiej sprawdzają się do sałatek, zup czy jako dodatek do zapiekanek. Natomiast najbardziej mączysty typ C jest idealny na purée, placki ziemniaczane, czy kopytka i pyzy.
Jest wiele odmian ziemniaków typu B, które będą dobre, żeby zrobić chrupiące frytki. Należą do nich na przykład: Irga, Irys, Gloria, Fresco, Sante, Jelly, Augusta czy Ingrid. Warto też wybierać odpowiednio duże bulwy o gładkiej, jasnej skórce.
Żeby zrobić chrupiące frytki z piekarnika lub innego podobnego urządzenia albo usmażyć je na oleju, trzeba je najpierw odpowiednio przygotować do właściwej obróbki termicznej. Nie chodzi przy tym tylko o oczywiste sprawy, czyli obieranie i mycie ziemniaków oraz krojenie ich słupki (najlepiej o grubości 1-1,5 cm).
Warto też dobrze wypłukać pokrojone ziemniaki, najlepiej kilka razy, aż woda będzie niemalże czysta (pozwoli to usunąć nadmiar skrobi). Słupki na frytki zostaw następnie na około 30 minut w zimnej wodzie, do której dodaj 1-2 łyżeczki rozpuszczonego cukru. Dzięki tym zabiegom frytki będą chrupkie i nabiorą pięknego koloru po przygotowaniu.
W niektórych przepisach, zwłaszcza jeśli frytki mają być smażone w głębokim oleju, poleca się też najpierw je podgotować. Zamiast namaczania możesz więc spróbować podgotować ziemniaki przez około 5 minut we wrzącej wodzie z cukrem. Pamiętaj natomiast, żeby frytki dokładnie osuszyć przed smażeniem/pieczeniem (i ewentualne pozwolić im ostygnąć).
Chrupiące frytki najlepiej smażyć na dwa razy, pamiętając o odpowiedniej temperaturze. Cały proces wygląda następująco:
Jeśli chcesz, by danie miało mniej tłuszczu, możesz też zrobić chrupiące frytki z piekarnika. Gdy już wstępnie przygotujesz ziemniaki do pieczenia:
Frytki chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku i do tego z minimalną ilością tłuszczu bardzo łatwo zrobić też w urządzeniu Airfryer Philips Ovi Smart, które służy do pieczenia, smażenia i grillowania powietrzem. Po wspomnianym już przygotowaniu ziemniaków na frytki wystarczy, że: Airfryer jest czasem nazywany frytkownicą beztłuszczową, chociaż pomoże również przygotować bardzo wiele innych potraw, które wymagają smażenia, pieczenia lub grillowania. Urządzenie jest zatem idealnym sposobem na zdrowe frytki bez tłuszczu i na wiele innych dań. Rozwiązanie sprawdzi się przy tym nie tylko dla tych, którzy chcą ograniczyć liczbę spożywanych kalorii, bo smażenie bez tłuszczu ma też wiele innych zalet. Na blogu Philips znajdziesz także liczne inspiracje kulinarne z wykorzystaniem Airfryera, w tym przepisy między innymi na pikantne frytki wiejskie, frytki z dipem jogurtowym, czy rybę z frytkami.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej