0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    wrz 18, 2023 

    Blog ›› Dom ›› Kuchnia ›› Porady ›› Jak zrobić chrupiące frytki?

    Jak zrobić chrupiące frytki?

    Jak zrobić chrupiące frytki?

     

    Zastanawiasz się, co zrobić, żeby frytki były chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku? A do tego nienasiąknięte tłuszczem i o pięknym kolorze? Ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków, właściwe przygotowanie oraz temperatura, czas i metoda smażenia lub pieczenia. Sprawdź, jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika lub urządzenia typu Airfryer albo tradycyjnie smażąc je na oleju.

    Jakie ziemniaki najlepiej nadają się na chrupiące frytki?

     

    Istnieją różne typy ziemniaków i co najmniej kilkadziesiąt odmian tego warzywa. Nie wszystkie jednak równie dobrze nadają się na frytki. Chrupiące frytki najłatwiej uzyskać z ziemniaków typu B, czyli tak zwanych ogólnoużytkowych. Mają one wystarczająco dużo skrobi, a przy tym nie są zbyt wilgotne ani za bardzo zbite.
    Ziemniaki typu A mają mniej skrobi oraz są wilgotniejsze i bardziej zwięzłe, przez co lepiej sprawdzają się do sałatek, zup czy jako dodatek do zapiekanek. Natomiast najbardziej mączysty typ C jest idealny na purée, placki ziemniaczane, czy kopytka i pyzy. 
    Jest wiele odmian ziemniaków typu B, które będą dobre, żeby zrobić chrupiące frytki. Należą do nich na przykład: Irga, Irys, Gloria, Fresco, Sante, Jelly, Augusta czy Ingrid. Warto też wybierać odpowiednio duże bulwy o gładkiej, jasnej skórce.

     

    Co zrobić, żeby frytki były chrupiące? Przygotowanie do smażenia/pieczenia

     

    Żeby zrobić chrupiące frytki z piekarnika lub innego podobnego urządzenia albo usmażyć je na oleju, trzeba je najpierw odpowiednio przygotować do właściwej obróbki termicznej. Nie chodzi przy tym tylko o oczywiste sprawy, czyli obieranie i mycie ziemniaków oraz krojenie ich słupki (najlepiej o grubości 1-1,5 cm).


    Warto też dobrze wypłukać pokrojone ziemniaki, najlepiej kilka razy, aż woda będzie niemalże czysta (pozwoli to usunąć nadmiar skrobi). Słupki na frytki zostaw następnie na około 30 minut w zimnej wodzie, do której dodaj 1-2 łyżeczki rozpuszczonego cukru. Dzięki tym zabiegom frytki będą chrupkie i nabiorą pięknego koloru po przygotowaniu. 
    W niektórych przepisach, zwłaszcza jeśli frytki mają być smażone w głębokim oleju, poleca się też najpierw je podgotować. Zamiast namaczania możesz więc spróbować podgotować ziemniaki przez około 5 minut we wrzącej wodzie z cukrem. Pamiętaj natomiast, żeby frytki dokładnie osuszyć przed smażeniem/pieczeniem (i ewentualne pozwolić im ostygnąć).

    Jak usmażyć chrupiące frytki na oleju?

     

    Chrupiące frytki najlepiej smażyć na dwa razy, pamiętając o odpowiedniej temperaturze. Cały proces wygląda następująco:

    • Wlej odpowiednią ilość oleju o wysokim punkcie dymienia, na przykład rzepakowego, do frytkownicy lub garnka o dużym dnie;
    • Rozgrzej olej do temperatury minimum 120°C, lecz nie większej niż 150°C, po czym wrzuć frytki;Smaż frytki przez około 5 minut, aż zrobią się szkliste i lekko złote;
    • Wyjmij je, odsącz i zostaw na kilka minut, żeby wystygły;
    • Ponownie smaż frytki, tym razem na mocno rozgrzanym oleju (około 190°C), przez 5-10 minut;
    • Gdy będą miały odpowiedni kolor, wyjmij je i odsącz z oleju.

    Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

     

    Jeśli chcesz, by danie miało mniej tłuszczu, możesz też zrobić chrupiące frytki z piekarnika. Gdy już wstępnie przygotujesz ziemniaki do pieczenia:

    • Wymieszaj frytki z olejem (około 2 łyżki na 1 kg ziemniaków);
    • Rozgrzej piekarnik do 220°C (w trybie góra-dół) lub do 200°C (z termoobiegiem);
    • Frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby nie leżały jedna na drugiej;
    • Piecz frytki, aż będą miały odpowiedni kolor. Zwykle zajmie to 25-35 minut, lecz dobrze co jakiś czas obserwować, jak się przypiekają;
    • Frytki warto co najmniej raz, w połowie pieczenia, przewrócić na drugą stronę.

     

    Urządzenie typu airfryer od Philips przygotowujące chrupiące frytki.

    Jak zrobić chrupiące frytki w urządzeniu typu Airfryer?

     

    Frytki chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku i do tego z minimalną ilością tłuszczu bardzo łatwo zrobić też w urządzeniu Airfryer Philips Ovi Smart, które służy do pieczenia, smażenia i grillowania powietrzem. Po wspomnianym już przygotowaniu ziemniaków na frytki wystarczy, że:

    • wstawisz je do Airfryera, dodając do nich zaledwie ½ lub 1 łyżkę oleju roślinnego na 1 kg frytek;
    • ustawisz temperaturę 150°C i zegar na 5 minut, po czym włączysz tryb smażenia frytek;
    • wysuniesz kosz z frytkami z urządzenia i odczekasz, aż chwilę ostygną;
    • ponownie je wstawisz, tym razem w 180°C i na 12-16 minut (w zależności od gustu).

     

    Airfryer jest czasem nazywany frytkownicą beztłuszczową, chociaż pomoże również przygotować bardzo wiele innych potraw, które wymagają smażenia, pieczenia lub grillowania. Urządzenie jest zatem idealnym sposobem na zdrowe frytki bez tłuszczu i na wiele innych dań. 

    Rozwiązanie sprawdzi się przy tym nie tylko dla tych, którzy chcą ograniczyć liczbę spożywanych kalorii, bo smażenie bez tłuszczu ma też wiele innych zalet. Na blogu Philips znajdziesz także liczne inspiracje kulinarne z wykorzystaniem Airfryera, w tym przepisy między innymi na pikantne frytki wiejskie, frytki z dipem jogurtowym, czy rybę z frytkami. 

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.