0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 5 min

    Porady ›› Dowiedz się, jak przygotować potrawę z bliskiego Wschodu

    Porady ›› Dowiedz się, jak przygotować potrawę z bliskiego Wschodu

    Domowy hummus – szybki i prosty przepis 

     

    Hummus to tradycyjna potrawa kuchni Bliskiego Wschodu, która zdobywa coraz szersze grono amatorów na całym świecie. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym, hummus na stałe zagościł w jadłospisach osób, które preferują dietę wegetariańską lub wegańską, ale nie tylko. Równie chętnie zjadają go też mięsożercy. Żeby przygotować to wyjątkowe danie, wystarczy zaledwie kilka składników. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na domowy hummus i doradzamy, jaki blender będzie najlepszy do przygotowania hummusu.

    Hummus, czyli gęsta pasta z ciecierzycy

     

    Hummus to orientalny przysmak, który narodził się na Bliskim Wschodzie. Swoją popularność w innych regionach świata zawdzięcza pochodzącym z Libanu Arabom. Mimo tego, że to dość kaloryczna potrawa, w niektórych krajach podaje się ją niemal do każdego posiłku! Hummus doskonale smakuje z pieczywem, falafelami czy mięsem. Przepisy na domowy hummus zawsze opierają się na kilku, bazowych składnikach, które można – wedle uznania – uzupełniać wybranymi dodatkami. Co stanowi podstawę hummusu?

     

    • Ciecierzyca
    • Pasta sezamowa (tahini)
    • Oliwa z oliwek
    • Czosnek
    • Sok z cytryny 

    Czy wiesz, że…

     

    słowo hummus pochodzi z języka arabskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza ciecierzycę?

    Warto również nadmienić, że hummus to prawdziwa skarbnica cennych wartości odżywczych. To doskonałe źródło białka, właśnie dlatego tak często można go znaleźć w dietach wegetariańskich i wegańskich. Oprócz tego, to również świetne źródło witaminy A, B i C, a także cynku, fosforu, magnezu, potasu, miedzi czy żelaza.

    Przepis na domowy hummus

     

    Chcesz przygotować domowy hummus? Nic prostszego! Do przygotowania tradycyjnego hummusu potrzebujesz:

     

    • 400 g ciecierzycy (można użyć wcześniej ugotowanej lub z puszki)
    • 2-3 łyżki płynu – albo z ugotowanej ciecierzycy, albo z puszki
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
    • sok z cytryny
    • sól (do smaku)

    Ciekawostka: 

     

    Hummus to produkt wysokobiałkowy, dzięki czemu, jeszcze długo po zjedzeniu tej potrawy, w organizmie utrzymuje się uczucie sytości.

    Warto zostawić kilka ziaren hummusu do dekoracji gotowego dania. Na koniec, przyda się również oliwa do polania. Zatem – jak z wymienionych składników przygotować hummus?

     

    1.  W misie/kielichu blendera, umieść ciecierzycę, rozgnieciony wcześniej czosnek i pastę tahini. Całość wymieszaj.
    2. Dodaj sok z cytryny, wodę po ciecierzycy i sól do smaku. Miksuj dotąd, aż uzyskasz gładką masę. W razie potrzeby, całość dopraw dodatkowo sokiem z cytryny i solą.
    3. Przełóż gotowy hummus do miseczki, udekoruj ziarenkami ciecierzycy i polej oliwą.

    Ciekawostka: 

     

    Hummus ma niski indeks glikemiczny – zawarty w nim cukier, powoli wchłania się z przewodu pokarmowego. To sprawia, że po to danie śmiało mogą sięgać osoby, które cierpią na cukrzycę i insulinooporność.

    Dobry blender to podstawa przy przygotowywaniu domowego hummusu

    Blender do hummusu – jaki wybrać?

     

    Jaki blender najlepiej sprawdzi się do przygotowania hummusu? Możliwości jest dużo – w tym przypadku, tak samo dobrze poradzi sobie urządzenie w wersji ręcznej, jak i kielichowej. Poniżej zestawienie urządzeń, które można śmiało kupić z myślą o przygotowywaniu domowego hummusu.

    1. Blender próżniowy HR3752 

     

    Mimo tego, że to blender kielichowy, doskonale poradzi sobie nie tylko z przygotowaniem koktajli, ale też przyda się do zrobienia hummusu. Urządzenie działa w technologii próżniowej, co sprawia, że tlen jest wysysany z kielicha jeszcze przed rozpoczęciem blendowania. Dzięki temu, można otrzymać idealnie gładki hummus. Ogromna moc – 1400 W i prędkość – 35000 obrotów na minutę sprawiają, że blender poradzi sobie nawet z najtwardszymi ziarenkami ciecierzycy. 

    2. Zoodler HR2657/90

     

    Ten blender do hummusu może poszczycić się mocnym silnikiem – 800 W, dzięki któremu już w kilka minut można przygotować idealnie gładką potrawę. W urządzeniu zastosowano technologię ProMix, która sprawia, że składniki są mieszane nie tylko szybko, ale też dokładnie. W razie potrzeby, można również skorzystać z technologii SpeedTouch, która pozwala w sposób płynny regulować moc urządzenia – wystarczy, podczas blendowania, wcisnąć przycisk turbo.

    3. Blender ręczny HR2621/90

     

    Ostatnia propozycja to klasyczny blender ręczny. Moc blendera – 800 W, umożliwia łatwe przygotowanie domowego hummusu. Podobnie, jak poprzednik, również i ten model został wyposażony w technologię ProMix i SpeedTouch. Pierwsza, pozwala szybko i dokładnie mieszać składniki, z kolei druga, umożliwia płynną regulację mocy. Warto dodać, że blender ma specjalną osłonkę przeciwrozpryskową, która pozwala zachować czystość w trakcie przygotowywania potraw.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.