Czas czytania: 5 min
Hummus to tradycyjna potrawa kuchni Bliskiego Wschodu, która zdobywa coraz szersze grono amatorów na całym świecie. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym, hummus na stałe zagościł w jadłospisach osób, które preferują dietę wegetariańską lub wegańską, ale nie tylko. Równie chętnie zjadają go też mięsożercy. Żeby przygotować to wyjątkowe danie, wystarczy zaledwie kilka składników. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na domowy hummus i doradzamy, jaki blender będzie najlepszy do przygotowania hummusu.
Hummus to orientalny przysmak, który narodził się na Bliskim Wschodzie. Swoją popularność w innych regionach świata zawdzięcza pochodzącym z Libanu Arabom. Mimo tego, że to dość kaloryczna potrawa, w niektórych krajach podaje się ją niemal do każdego posiłku! Hummus doskonale smakuje z pieczywem, falafelami czy mięsem. Przepisy na domowy hummus zawsze opierają się na kilku, bazowych składnikach, które można – wedle uznania – uzupełniać wybranymi dodatkami. Co stanowi podstawę hummusu?
Czy wiesz, że… słowo hummus pochodzi z języka arabskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza ciecierzycę?
Warto również nadmienić, że hummus to prawdziwa skarbnica cennych wartości odżywczych. To doskonałe źródło białka, właśnie dlatego tak często można go znaleźć w dietach wegetariańskich i wegańskich. Oprócz tego, to również świetne źródło witaminy A, B i C, a także cynku, fosforu, magnezu, potasu, miedzi czy żelaza.
Chcesz przygotować domowy hummus? Nic prostszego! Do przygotowania tradycyjnego hummusu potrzebujesz:
Ciekawostka: Hummus to produkt wysokobiałkowy, dzięki czemu, jeszcze długo po zjedzeniu tej potrawy, w organizmie utrzymuje się uczucie sytości.
Warto zostawić kilka ziaren hummusu do dekoracji gotowego dania. Na koniec, przyda się również oliwa do polania. Zatem – jak z wymienionych składników przygotować hummus?
Ciekawostka: Hummus ma niski indeks glikemiczny – zawarty w nim cukier, powoli wchłania się z przewodu pokarmowego. To sprawia, że po to danie śmiało mogą sięgać osoby, które cierpią na cukrzycę i insulinooporność.
Jaki blender najlepiej sprawdzi się do przygotowania hummusu? Możliwości jest dużo – w tym przypadku, tak samo dobrze poradzi sobie urządzenie w wersji ręcznej, jak i kielichowej. Poniżej zestawienie urządzeń, które można śmiało kupić z myślą o przygotowywaniu domowego hummusu.
Mimo tego, że to blender kielichowy, doskonale poradzi sobie nie tylko z przygotowaniem koktajli, ale też przyda się do zrobienia hummusu. Urządzenie działa w technologii próżniowej, co sprawia, że tlen jest wysysany z kielicha jeszcze przed rozpoczęciem blendowania. Dzięki temu, można otrzymać idealnie gładki hummus. Ogromna moc – 1400 W i prędkość – 35000 obrotów na minutę sprawiają, że blender poradzi sobie nawet z najtwardszymi ziarenkami ciecierzycy.
Ten blender do hummusu może poszczycić się mocnym silnikiem – 800 W, dzięki któremu już w kilka minut można przygotować idealnie gładką potrawę. W urządzeniu zastosowano technologię ProMix, która sprawia, że składniki są mieszane nie tylko szybko, ale też dokładnie. W razie potrzeby, można również skorzystać z technologii SpeedTouch, która pozwala w sposób płynny regulować moc urządzenia – wystarczy, podczas blendowania, wcisnąć przycisk turbo.
Ostatnia propozycja to klasyczny blender ręczny. Moc blendera – 800 W, umożliwia łatwe przygotowanie domowego hummusu. Podobnie, jak poprzednik, również i ten model został wyposażony w technologię ProMix i SpeedTouch. Pierwsza, pozwala szybko i dokładnie mieszać składniki, z kolei druga, umożliwia płynną regulację mocy. Warto dodać, że blender ma specjalną osłonkę przeciwrozpryskową, która pozwala zachować czystość w trakcie przygotowywania potraw.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej