Czas czytania: 7 min
Frytkownica beztłuszczowa, znana również pod nazwą airfryer, to urządzenie, które piecze, smaży i grilluje przy pomocy gorącego powietrza. Przygotowywane w ten sposób potrawy są o wiele zdrowszych od tych gotowanych w tradycyjny sposób, a jednocześnie równie smaczne. Sprawdź, co można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej.
Frytkownica beztłuszczowa to wszechstronne urządzenie, które służy nie tylko do przygotowywania frytek. Airfryer Philips doskonale piecze, smaży i grilluje. Z jego pomocą można przygotować chrupiące frytki, ale też smakowity gulasz, a nawet domowy jogurt. Za pomocą frytkownicy beztłuszczowej można: • smażyć, Airfryer Philips to wszechstronne urządzenie, z pomocą którego przygotujesz doskonałe dania główne, pożywne śniadania i smaczne kolacje, a do tego pyszne desery. Urządzenie świetnie sprawdza się zarówno do gotowania, jak i podgrzewania potraw i utrzymywania ciepła. Nie musisz się martwić, że zostało Ci trochę wczorajszego posiłku. W airfryer łatwo go podgrzejesz. Co można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej? Poniżej kilka propozycji dań:
• smażyć w stylu stir-fry,
• grillować,• gotować w stylu saute,
• piec,
• przygotowywać dania jednogarnkowe,
• przygotowywać mrożone dania,
• suszyć (np. grzyby lub owoce),
• opiekać,
• dusić,
• rozmrażać,
• podgrzewać,
• korzystać z efektu sous vide,
• korzystać z wolnego gotowania,
• utrzymywać ciepło.
• ciasto,
• domowy jogurt,
• gulasz mięsny lub warzywny,
• suszone grzyby,
• pieczone ziemniaki,
• steki,
• kurczaka w całości,
• chleb lub bułeczki,
• ryby,
• naleśniki,
• dania z mrożonek i wiele innych.
Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi frytek. Za tym prostym, ziemniaczanym daniem przepadają niemal wszyscy, już od najmłodszych lat. Tradycyjne frytki to te smażone na głębokim oleju. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej można je przygotować w równie smacznej, ale o wiele zdrowszej wersji. Masz ochotę na frytki? Sprawdź, jak zrobić frytki we frytkownicy beztłuszczowej. 1. Obierz ziemniaki i pokrój je w słupki, mniej więcej tej samej wielkości.
2. Pokrojone ziemniaki umieść w misce wypełnionej wodą i pozostaw tam na ok. pół godziny.
3. Osusz ziemniaki, używając do tego celu papierowego ręcznika.
4. Do miski wlej pół łyżki oliwy z oliwek, włóż do niej osuszone ziemniaki i dokładnie wymieszaj z oliwą.
5. Ziemniaki wyjmij z miski i umieść w koszu frytkownicy beztłuszczowej.
6. Smaż ziemniaki przez 18-25 minut w temperaturze 180°C. Zadbaj o to, by kosz urządzenia był wypełniony ziemniakami mniej więcej do połowy. Dzięki temu frytki będą przygotowywać się równomiernie.
7. W trakcie smażenia, potrząśnij koszem 2-3 razy.
1. Frytkownicę beztłuszczową nastaw na temperaturę 180°C. Taką rybę możesz podaćnp. z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub grillowanymi warzywami.
W airfryerze możesz z powodzeniem przygotować zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Masz ochotę na rybę? Żaden problem. Sprawdź, jak przygotować rybę we frytkownicy beztłuszczowej.
2. Przygotuj białą rybę, np. dorsza, a następnie pokrój ją na mniejsze kawałki.
3. Kawałki ryby posyp solą i pieprzem do smaku, a następnie skrop odrobiną soku z cytryny.
4. Przygotuj panierkę do ryby. W tym celu, zblenduj na drobne kawałki chipsy z tortilli i umieść je na talerzu. Na drugim talerzu, umieść roztrzepane wcześniej jajko.
5. Obtocz kawałki ryby w jajku, a następnie w panierce.
6. Umieść rybę w airfryerze i smaż przez kilkanaście minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
1. Frytkownicę beztłuszczową nastaw na temperaturę 200°C. Upieczone w ten sposób mięso możesz podać z gotowanymi ziemniakami, frytkami lub grillowanymi warzywami. Więcej inspiracji na przepisy z frytkownicy beztłuszczowej znajdziesz w aplikacji HomeID. Możesz ją pobrać zarówno z Google Play, jak i App Store.
Lubisz zajadać się mięsnymi potrawami? W airfryer przygotujesz całą masę mięsnych przysmaków. Jeśli szukasz inspiracji, możesz przygotować pikantne udka w marynacie barbecue. Jak upiec mięso we frytkownicy beztłuszczowej?
2. Przygotuj marynatę do udek. W tym celu, wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, rozgnieciony ząbek czosnku, musztardę, cukier, chili w proszku i zmielony pieprz.
3. Obtocz udka w marynacie i odstaw na ok. 20 minut.
4. Umieść zamarynowane udka w koszu urządzenia i piecz do momentu, aż uzyskają brązowy kolor. Potrwa to ok. 10 minut.
5. Zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz udka przez kolejne 10 minut.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej