Czas czytania: 4 Min
Blender to jedno z tych urządzeń, bez którego ciężko obejść się w kuchni. Za pomocą blendera można przygotowywać zupy kremy, koktajle, smoothies, ale nie tylko. To wielofunkcyjne urządzenia, które sprawiają, że gotowanie jest o wiele prostsze i przyjemniejsze. Jakie są rodzaje blenderów?
Blendery to urządzenia, które najczęściej dzieli się na dwie główne grupy: ręczne i kielichowe. Blendery ręczne można rozpoznać po charakterystycznej końcówce rączki, która ma formę nożyka. Do tego typu urządzeń może, ale nie musi być dołączony pojemnik do rozdrabniania pokarmów. Blendery kielichowe dzieli się na:
Blendery ręczne można podzielić na:
• blendery klasyczne,
• zoodlery.
Konstrukcja blenderów kielichowych jest zupełnie inna. Tego rodzaju blendery są wyposażone w pojemny dzbanek, czyli właśnie kielich. Na dnie kielicha jest umieszczone ostrze.
• blendery kielichowe klasyczne,
• blendery próżniowe,
• miniblendery.
Klasyczne blendery ręczne to wszechstronne i wielozadaniowe urządzenia, a wszystko dzięki licznym akcesoriom, które są do nich dołączane. Podstawowa końcówka blendera ręcznego ma formę nożyka, ale to nie wszystko. Do tego typu sprzętu bardzo często są dołączane również inne końcówki, które znacznie rozszerzają możliwości blendera. Chodzi np. o ubijaczkę, końcówkę do rozdrabniania czy końcówkę do siekania. Liczne końcówki sprawiają, że blendery ręczne to multifunkcjonalne narzędzia, które przydadzą się podczas wielu różnych czynności kuchennych.
Zoodler to blender ręczny, który ma więcej możliwości niż blender ręczny w wersji klasycznej. To urządzenie, które nie tylko potrafi skutecznie miksować, blendować i rozdrabniać, ale też tworzyć efektowne fale. Przy pomocy zoodlera można stworzyć aż trzy rodzaje warzywnych lub owocowych spirali: spaghetti, sprężynki lub wstążki. Dzięki temu urządzeniu można z łatwością przygotować makarony, surówki i desery, a także – efektownie udekorować potrawy.
Dwa główne rodzaje blenderów kielichowych to blendery klasyczne i próżniowe. Czym się różnią? To, co odróżnia od siebie te dwa rodzaje urządzeń, to technologia pracy. W przypadku blenderów próżniowych, jeszcze przed rozpoczęciem pracy, z kielicha odsysany jest tlen. To sprawia, że przygotowana w tej technologii potrawa ma o wiele bardziej jednolitą konsystencję niż to samo danie, ale przygotowane w klasycznym blenderze kielichowym. Dzięki technologii próżniowej, potrawy zachowują swoje składniki odżywcze, a także kolor i zapach. Co ciekawe, przygotowanych w ten sposób dań nie trzeba zjadać od razu. Technologia próżniowa ograniczając dostęp do tlenu, minimalizuje rozwój bakterii i drobnoustrojów. To sprawia, że potrawy wolniej się psują i zachowują swoją świeżość na dłużej. Tym samym, przygotowane w blenderze próżniowym potrawy można przechować na później, nie obawiając się przy tym, że utracą swoje walory smakowe, wizualne i – przede wszystkim – odżywcze.
Miniblendery to rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zbyt dużo miejsca w kuchni. To poręczny i niewielki sprzęt, który bez problemu uda się zmieścić nawet w niewielkiej kuchni. Do miniblendera jest dołączony bidon, w którym można przygotowywać koktajle, a potem łatwo zabrać je ze sobą. Tym samym, to również dobre rozwiązanie dla tych, którzy lubią zabierać ze sobą smakowite koktajle w podróż, do pracy czy na uczelnię.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej