0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Beza to jeden z najefektowniej prezentujących się deserów.

    Zrób idealną bezę z blenderem ręcznym i Airfryer Philips

    Przepisy ›› Przepis na bezę

    Przepisy ›› Przepis na bezę

    Beza to wyśmienity deser, który smakuje prawie każdemu. Jak przygotować idealną bezę?

    Desery i wypieki
    30–60 minut
    Blender ręczny
    Mąka
    Owoce
    Przepis na idealną bezę z blenderem ręcznym i Airfryer

    Beza to jeden z najefektowniej prezentujących się deserów. Choć sama w sobie niekoniecznie wygląda oszałamiająco, jej wygląd diametralnie odmieniają znajdujące się na wierzchu dodatki. To najczęściej sezonowe owoce i liście mięty. Dzięki nim, beza nie tylko świetnie się prezentuje, ale też doskonale smakuje. Jak przygotować ten deser? Poznaj przepis na idealną bezę!

    Przepis na bezę – co musisz przygotować?

     

    Do przygotowania idealnej bezy potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jakich? Potrzebne Ci będą:

     

    • 2 białka jajek,

    • pół szklanki drobno zmielonego cukru,

    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,

    • pół łyżeczki aromatu waniliowego.

     

    Przyda Ci się również kilka rzeczy, by udekorować bezę:

     

    • bita śmietana (do podania),

    • listki mięty (do przybrania),

    • sezonowe owoce (np. truskawki, maliny, wiśnie),

    • mąka kukurydziana (do zrobienia pyłu).

    Idealna beza krok po kroku

     

    Jaki jest przepis na idealną bezę? Przygotuj wymienione wyżej składniki i do dzieła! Poniżej dokładna instrukcja, co należy zrobić, krok po kroku, by uzyskać przepyszną bezę. Do przygotowania bezy przyda się Philips Ovi.

     

    1.     Spód i boki blachy do pieczenia Philips Ovi, starannie wyłóż papierem do pieczenia. Następnie delikatnie oprósz papier mąką kukurydzianą.

    2.     W dużej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę. Do tego celu możesz użyć blendera ręcznego z odpowiednią końcówką.

    3.     Do ubitych białek, powoli i stopniowo dodawaj cukier, np. po jednej łyżce, stale mieszając całość blenderem. Mieszaj dotąd, aż uzyskasz gładką i bardzo gęstą konsystencję. Dodaj mąkę kukurydzianą i aromat waniliowy, a następnie ponownie wszystko wymieszaj.

    4.     Tak powstałą masę bezową przełóż na blachę do pieczenia. Postaraj się uformować na wierzchu bezy ozdobne zawijasy. Może to zrobić za pomocą tylnej strony łyżki.

    5.     Umieść blachę w Philips Ovi i piecz przez 45 minut w 100 stopniach Celsjusza. Po zakończeniu pieczenia, pozostaw bezę w urządzenia aż do całkowitego wystygnięcia.

    6.     Udekoruj bezę bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty, a następnie możesz podawać ją gościom.

    Ubijanie białka na sztywną pianę.

    Beza z Philips Ovi – cenne wskazówki

     

    Żeby Twoja beza była idealna i zachwyciła swoim smakiem gości, podczas jej przygotowywania, koniecznie zastosuj się do kilku cennych rad. Po pierwsze pamiętaj, by jajka, których będziesz używać, były w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjmij je z lodówki co najmniej pół godziny przed zabraniem się za pieczenie. Po drugie, do bezy wybieraj duże jajka, najlepiej w rozmiarze XL. Po trzecie pamiętaj, aby przyłożyć się do wykładania blachy papierem. Zwróć uwagę na to, by papierem była wyłożona zarówno podstawa blachy, jak i jej boki. Dzięki temu będzie Ci dużo łatwej oderwać bezę od papieru, gdy już będzie gotowa.

    Jak ubić białka na bezę na sztywno?

     

    Białka na bezę muszą być perfekcyjnie ubite. Należy dopilnować momentu, w którym białka będą ubite na sztywno i zakończyć ubijanie. W przeciwnym razie – piana może opaść. Jak ubić białka na bezę na sztywno? Można to zrobić ręcznie przy użyciu manualnej trzepaczki. Należy jednak pamiętać, że taki sposób ubijania jest czasochłonny i dość męczący. Dużo wygodniejsze i zdecydowanie szybsze będzie użycie do tego celu blendera ręcznego. Z tego typu urządzeniem, białka będą ubite w błyskawicznym tempie.

    Urządzenia Philips potrzebne do przygotowania bezy

     

    Z urządzeniami Philips, gotowanie i pieczenie są o wiele przyjemniejsze i prostsze niż do tej pory. Mając przepis na idealną bezę, wystarczy zaopatrzyć się w dobry sprzęt, z pomocą którego będzie można ten deser przygotować. Philips Ovi Smart XXL sprawdzi się w tej roli idealnie. To urządzenie, które gotuje, piecze i smaży przy użyciu gorącego powietrza. Nie dość, że przygotowywane w ten sposób potrawy i desery są o wiele zdrowsze, to jeszcze można je zrobić aż 1,5 raza szybciej niż wykorzystując tradycyjny piekarnik. To właśnie dzięki Philips Ovi, Twoja beza będzie idealna: chrupiąca na zewnętrz i delikatnie rozpływająca się w środku.

     

    Jednak trzeba przy tym pamiętać, że nie byłoby idealnej bezy bez perfekcyjnie ubitych białek. Do ubijania białek przyda się blender ręczny Philips HR2657/90. To urządzenie o ogromnej mocy – 800 W, która sprawia, że miksowanie, rozdrabnianie czy ubijanie piany, odbywa się w błyskawicznym tempie. Do przygotowania piany warto wykorzystać końcówkę do ubijania białek. Wtedy cały proces pójdzie jeszcze płynniej.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.