1 kg ziemniaków sałatkowych, obranych i przekrojonych na pół
100 ml mleka
125 ml śmietanki
1 rozgnieciony ząbek czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
100 g tartego sera gruyère
- naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem
Jak przygotować słodkie oblicze papryki:
Sposób przygotowania – jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z serem gruyère:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Do robota kuchennego podłącz tarczę krojącą. Przeciśnij kawałki ziemniaka przez otwór na produkty i pokrój na cienkie plasterki. Włóż plasterki do durszlaka, spłucz zimną wodą, a następnie osusz papierowymi ręcznikiem.
Wymieszaj w misce mleko, śmietankę, czosnek i pieprz i dodaj trochę soli. Następnie dodaj plasterki ziemniaka i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Włóż mieszankę ziemniaczaną do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
Piecz potrawę na środkowym poziomie piekarnika przez 75 minut, aż uzyska złocisty kolor.
Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
Wskazówka: Ser gruyère możesz zetrzeć w robocie kuchennym.
Kliknięcie tego linku spowoduje opuszczenie oficjalnej witryny Royal Philips (“Philips”). Wszystkie linki do witryn internetowych będących własnością osób trzecich, które pojawiają się w tej witrynie, są udostępniane wyłącznie dla Twojej wygody. Wszelkie linki kierujące do innych stron nie stanowią akceptacji takiej innej strony i Philips nie wyraża żadnej opinii ani gwarancji w stosunku co rzetelności, terminowości lub czy odpowiedniego charakteru treści zawartych na jakiejkolwiek stronie, do których link znajduje się na witrynie i nie przyjmuje żadnej wynikającej z tego tytułu odpowiedzialności.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej
Ile wat i obrotów powinna mieć wyciskarka wolnoobrotowa?
Zobacz więcej