Czas czytania: 5 Min
Blender próżniowy – czym się różni od standardowego blendera kielichowego?
Blender próżniowy to jeden z rodzajów blendera kielichowego. Chociaż ma tradycyjną konstrukcję z kielichem i oferuje takie same funkcje, jak inne, tego rodzaju urządzenia, jest coś, co go wyróżnia. Mowa o technologii próżniowej. Czy warto zainwestować w blender próżniowy? Który model blendera kielichowego próżniowego będzie najlepszy?
To, co odróżnia blender próżniowy od tradycyjnego blendera kielichowego to technologia próżniowa. Na czym ona polega? Urządzenie, w którym zostało wykorzystane takie rozwiązanie, wysysa tlen z kielicha, jeszcze przed rozpoczęciem blendowania. To sprawia, że otrzymany koktajl, zupa czy innego rodzaju danie ma zdecydowanie bardziej jednolitą konsystencję i dużo mniej piany, niż w przypadku, gdyby takie samo danie zostało przygotowane za pomocą tradycyjnego blendera kielichowego. Co więcej, przygotowaną w technologii próżniowej potrawę można zjeść od razu lub przechować na później, nie obawiając się przy tym o utratę walorów smakowych.
Technologia próżniowa to kluczowa różnica między klasycznym blenderem kielichowym, a jego próżniową wersją. To właśnie dzięki wspomnianej technologii, przygotowane potrawy zachowują dłużej świeżość, nie tracą cennych składników odżywczych, a przy tym nadal mają naturalny, piękny kolor i zapach. Podczas pracy tradycyjnego blendera, cząsteczki powietrza wnikają w składniki dania, tym samym, działając na szkodę potrawy. Takie danie nie tylko traci swój naturalny kolor i aromat, ale też cenne substancje odżywcze, jak np. witaminy czy błonnik. Blender próżniowy pracuje bez udziału powietrza. To właśnie dzięki temu, przygotowywane w nim potrawy nie tylko są zdrowsze, ale tez ładniejsze – zachowują swoje składniki odżywcze, kolor i zapach. To nie jedyna zaleta próżniowego przygotowywania posiłków. Ograniczając dostęp tlenu do produktów, ogranicza się jednocześnie rozwój bakterii i drobnoustrojów, szkodliwych dla organizmu. Tym samym, koktajle czy zupy dużo wolniej się psują i dłużej można cieszyć się ich smakiem.
Osoby, które rozważają zakup blendera kielichowego, powinny wcześniej zapoznać się z najważniejszymi zaletami blendera próżniowego. Dzięki temu, podjęcie decyzji, czy warto kupić blender próżniowy, czy jednak tradycyjny blender kielichowy, będzie o wiele prostsze. Zatem – co wyróżnia blender próżniowy? Korzystając z blendera próżniowego, ulubione smoothie, koktajl czy zupę można przygotować nawet w minutę! Wszystko dzięki prędkości, jaką jest w stanie osiągnąć urządzenie – 35 000 obrotów na minutę. Dzięki technologii próżniowej, przygotowywane koktajle są o wiele bardziej gładkie i pozbawione piany w porównaniu z tymi, które są przyrządzane za pomocą tradycyjnego blendera. Wspomniana już maksymalna prędkość – 35 000 obrotów na minutę, w połączeniu z dużą mocą urządzenia – 1400 W sprawia, że blender bez problemu radzi sobie nawet z najtwardszymi produktami. Kielich w blenderach próżniowych jest wykonywany z tritanu. To materiał 20x mocniejszy od plastiku. To powoduje, że bardzo trudno go stłuc, a przy tym jest bezzapachowy i nie odbarwia się. Wszystkie elementy blendera, które można od niego odłączyć, nadają się do mycia w zmywarce. Wyjątek stanowi część tnąca, która po myciu w zmywarce mogłaby stracić swoją ostrość – tę część trzeba opłukać pod bieżącą wodą. Z kolei podstawę blendera wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką. Koktajle przygotowywane za pomocą blendera, utrzymują świeżość nawet do 8h. Tym samym, bez problemu można zabrać ze sobą do pracy przyrządzone rano smoothie, mając przy tym pewność, że zachowa wszystkie swoje walory smakowe. Wysokoobrotowa technologia blendowania sprawia, że poddane obróbce produkty są w stanie uwolnić ze swojego wnętrza dużo więcej składników odżywczych niż wtedy, gdy są blendowane tradycyjnym blenderem. Mając do dyspozycji więcej składników odżywczych, organizm jest w stanie dużo lepiej je przyswoić. Przetwarzając owoce i warzywa w blenderze próżniowym, można zachować aż 60% więcej przeciwutleniaczy i 3x więcej witaminy C pochodzącej z warzyw i owoców, niż w przypadku obróbki tych produktów tradycyjnym blenderem. Jak widać, zalet blenderów kielichowych z technologią próżniową jest całkiem sporo. To technologia, w którą zdecydowanie warto zainwestować.
Do najlepszych blenderów próżniowych z całą pewnością trzeba zaliczyć dwa modele: HR3752 i HR3756. Dlaczego to właśnie one wyróżniają się na tle innych próżniowych blenderów kielichowych? Mają wyjątkowo dużą moc – 1400 W i są w stanie blendować produkty z prędkością 35 000 obrotów na minutę. Niewątpliwą zaletą każdego z tych urządzeń jest wytrzymały, tritanowy kielich, o pojemności 1,8 litra. Dzięki temu, że blendery działają w technologii próżniowej, są w stanie zachować świeżość dań na dłużej, nie pozbawiając ich przy tym cennych witamin. To, co odróżnia model HR3756 od modelu HR3752 to dwa bidony o pojemności 600 ml, dołączone do zestawu (do pierwszego modelu). Dzięki tym niepozornym gadżetom, można ulubiony koktajl zabrać ze sobą w dowolne miejsce i obdarować nim jeszcze jedną osobę. Co ważne, bidony, podobnie jak kielich, są wykonane z tritanu, a więc są bardzo wytrzymałe.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Ile wat i obrotów powinna mieć wyciskarka wolnoobrotowa?
Zobacz więcej
Air fryer – jak wybrać frytkownicę beztłuszczową?
Zobacz więcej
Ciasto w airfryerze – czy da się je upiec?
Zobacz więcej