0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Przepisy kawowe ›› Czym posypać kawę? Dodaj smaku małej czarnej (i białej!)

    Czym posypać kawę? Dodaj smaku małej czarnej (i białej!)

    Czym posypać kawę? Dodaj smaku małej czarnej (i białej!)

     

    Już niewielki zestaw wyrazistych przypraw i słodkich dodatków może sprawić, że nadasz swoim ulubionym rodzajom kawy całkowicie nowego smaku. Lub, jak wolisz, delikatnie go podkręcisz. A co najważniejsze: większość z tych dodatków jest łatwo dostępnych w sklepach i część z nich możesz już mieć w domu. Podpowiadamy, czym posypać kawę, by spróbować czegoś nowego!

    Czym posypać kawę, żeby nadać jej ciekawego posmaku? 

     

    Najbardziej znanymi dodatkami do kawy zdecydowanie są czekolada, bita śmietana i słodkie syropy o różnych smakach. Są popularne w sieciówkowych kawiarniach i bez dwóch zdań potrafią całkowicie odmienić smak tego z natury raczej gorzkiego napoju. Viralem stała się już też kawa z cynamonem, wanilią i dynią, pumpkin spice latte, przygotowywana zwykle jesienią.

    Z kawy można jednak wycisnąć jeszcze więcej – czego doskonałym przykładem są nasze automatyczne ekspresy Saeco, z którymi można przygotować do 22 klasycznych napojów kawowych… i co najmniej 12 napojów sezonowych wykonanych z przepisami aktualizowanymi co roku.*

    Zatem czym jeszcze warto posypać kawę i co do niej dodać, by uzyskać zupełnie nowy smak?

    Dodatki do kawy na słodko

     

    Zacznijmy od kilku pomysłów na wyjątkową kawę smakową dla miłośników słodyczy i kawowych deserów:
     

    • Jadalne kwiaty/syropy kwiatowe – o kawie z syropem karmelowym słyszał prawdopodobnie każdy. Zdecydowanie mniej znanymi dodatkami są syropy różane, lawendowe czy z hibiskusa lub czarnego bzu, a także suszone płatki tych kwiatów. Wzbogacona o nie kawa ze spienionym mlekiem zyskuje lekko owocową i oczywiście kwiatową słodycz. 
    • Starta skórka z cytrusów – pomarańczy, limonki, cytryny, a nawet grejpfruta (wcześniej wyparzonych). Współgrają zarówno z espresso, jak i americano czy różnego rodzaju kawami białymi, nadając im egzotycznej, słodko-kwaśnej, orzeźwiającej nuty. 
    • Imbir kandyzowany i miód – to połączenie znane przede wszystkim z herbacianych grzańców, ale kawa z miodem i imbirem naprawdę pozytywnie zaskakuje. Można wzbogacić je cytrusami, a także cynamonem, by uzyskać prawdziwie zimowy smak i aromat: słodko-ostry, kojarzący się ze świętami bożonarodzeniowymi.
    • Liście mięty – kawa miętowa wyjątkowo orzeźwia, szczególnie w wersji mrożonej. Będzie doskonała na lato, a także nietypowe poranne rozbudzenie.
    • Owoce suszone, liofilizowane i świeże – maliny, truskawki, cytrusy, jagody czy nawet banany mogą całkowicie odmienić smak kawy. Zyskuje naturalną słodycz lub kwaskowatość, a w wersji mrożonej i wzbogacona bitą śmietaną staje się fantastycznym deserem kawowym.
    • Wiórki kokosowe – jedna z najprostszych odpowiedzi na pytanie, czym posypać kawę, by łatwo uzyskać nowy smak i aromat: lekko mdły, a przy tym słodki. A wybranie dodatkowo mleka kokosowego znacznie podkręci efekt. 
    • Pianki marshmallow – kawa z piankami to szybki przepis na słodki i równocześnie miły dla oka napój: obserwowanie, jak pianki powoli się rozpuszczają, jest bardzo satysfakcjonujące!
    • Miąższ z suszonych daktyli – można go łatwo wydobyć, suszone daktyle wrzątkiem na ok. 10 minut. To naturalny słodzik, mocno cukrowy, o lekko czekoladowym posmaku.
    • Krem ciasteczkowy – prosty sposób na nadanie swojej kawie jesiennego, korzennego, a przy tym bardzo słodkiego posmaku i aromatu. Ważne, by krem bardzo dokładnie rozpuścić.

    Wytrawne dodatki do kawy 

     

    • Sól – dosypanie do kawy odrobiny soli neutralizuje jej goryczkę, a na pierwszy plan wysuwa posmak umami lub zależnie od gatunku kawy, jej naturalną słodycz. 
    • Przyprawa chili – pasuje i do espresso, i różnego rodzaju kaw białych. Mocno rozgrzewa, oczywiście dodaje kawie pikantności, a także może zwiększać efekt pobudzający (nie podkręca działania kofeiny, tylko pobudza samym ostrym posmakiem). 
    • Sproszkowany burak – opcja, która odmienia kawę na dwa sposoby. Po pierwsze, w przypadku napojów białych, nadaje intensywnie różowej barwy. Po drugie: nieco ziemisty, absolutnie nietypowy posmak.
    • Kurkuma – nie tylko nada kawie lekko ostrego posmaku, ale również złocistego odcienia, zauważalnego szczególnie w przypadku napojów bez mleka. 
    • Solone masło orzechowe – najlepiej pozbawione cukru w składzie. Kawa zyskuje z nim bogatego, lekko słono-karmelowego posmaku orzeszków ziemnych. Jest jednak nieco wymagająca w przygotowaniu: żeby masło dobrze się rozpuściło, najlepiej jest zblendować je z kawą. 
    • Matcha – kawa z matchą zyskuje na popularności, zwłaszcza latte (matcha latte). Ma orzechowy, bardziej palony posmak.
    • Czarny sezam – nasiona czarnego sezamu delikatnie wzbogacą kawę orzechowym smakiem i podkręcą jej naturalną goryczkę. To nietypowa odpowiedź na pytanie, czym posypać kawę, by wydobyć z niej jak najwięcej intensywności.
    • Tonik – kawa z tonikiem wyjątkowo orzeźwia, ma słodko-kwaśny smak, z wyczuwalną w tle goryczką. Szczególną popularnością cieszy się mocno pobudzające espresso tonic.

     

    *Dostępne dla zarejestrowanych i połączonych z Wi-Fi urządzeń z najnowszą aktualizacją oprogramowania.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.