0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 4 min

    Przepisy ›› Przepisy na jesienną kawę

    Przepisy ›› Przepisy na jesienną kawę

    Kawa z piankami i inne przepisy na jesienną kawę

     

    Jesienna chandra daje Ci się we znaki? Pora poprawić sobie humor sprawdzonymi sposobami! Zorganizuj wieczór gier planszowych w gronie przyjaciół, obejrzyj film, który już od dłuższego czasu chodził Ci po głowie lub wskocz pod koc i zanurz się w interesującej lekturze. W okresie jesienno-zimowym, nastrój z pewnością poprawi Ci także kubek gorącej kawy z piankami marshmallow lub inna, równie rozgrzewająca wariacja na temat cappuccino, flat white czy americano.

    Jesienna kawa o smaku szarlotki


    Kawa czy szarlotka – na co masz ochotę? Jesienią nie musisz wybierać, ponieważ z łatwością możesz przygotować pyszną kawę przepełnioną smakiem polskich jabłek. Składniki, których będziesz potrzebować to:

     

    • 1 dojrzałe jabłko,
    • 1-2 łyżeczki miodu,
    • garść orzechów włoskich, laskowych lub migdałów,
    • 100 ml mleka (krowie lub roślinne – wybierz to, które lubisz najbardziej),
    • porcja espresso.

     

    Krok 1. Obierz jabłko ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i pokrój owoc w kostkę. 

     

    Krok 2. Podsmaż jabłko na patelni. Możesz dodać do smaku szczyptę cynamonu oraz garść orzechów lub migdałów. W zależności od Twoich preferencji – jabłkową masę możesz zblendować lub pozostawić w formie większych, wyczuwalnych kawałków.

     

    Krok 3. Jabłka z cynamonem i orzechami przełóż do dużego kubka, a następnie uruchom ekspres do kawy i zaparz porcję esencjonalnego espresso z dodatkiem spienionego mleka lub cappuccino z aksamitną pianką. Jeśli tylko masz ochotę, dosłódź kawę miodem.

     

    Sprawdź również: Kawa z cynamonem na 3 sposoby

    Kawa z piankami marshmallow


    Jeśli uwielbiasz słodkości, kolejny przepis na jesienną kawę z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jeśli pogoda za oknem skutecznie psuje Twoje samopoczucie, przygotuj kawę z piankami marshmallow!

     

    Potrzebne składniki:

     

    • Espresso,
    • Około 100-125 ml mleka,
    • pianki marshmallow w wersji mini,
    • sos czekoladowy.

     

    Kawa z piankami to w praktyce połączenie wszystkich powyższych składników. W ulubionej, odpowiednio dużej filiżance zaparz espresso i dodaj spienione mleko. Całość posyp delikatnie porcją pianek marshmallow i polej odrobiną sosu czekoladowego. Dla podkręcenia smaku, kawę dopraw cynamonem lub dosłódź syropem klonowym.

    Jesienna kawa o smaku piernika


    Przyprawy korzenne skutecznie wprawiają w pozytywny nastrój, rozgrzewają i jak mało co, kojarzą się z sezonem jesienno-zimowym. Porcja kawy z aromatycznymi przyprawami korzennymi o poranku jest więc strzałem w dziesiątkę – zwłaszcza, jeśli pogoda za oknem nie rozpieszcza.
     
    Składniki, których będziesz potrzebować to:
     
    • porcja espresso,
    • Mleko (jego ilość dostosuj do swoich preferencji),
    • miód,
    • cytryna,
    • przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatałowa oraz imbir.

     

    Wykonanie jesiennej kawy o smaku domowego piernika jest banalnie proste. Zaparz w ekspresie porcję espresso, a następnie dodaj do niego rozgrzewające przyprawy w takich proporcjach, na jakie masz ochotę. Na koniec wrzuć do filiżanki plasterek cytryny (możesz też wycisnąć z niej kilka kropli soku) i dodaj spienione mleko. Aby nadać kawie nutę słodyczy, nie zapomnij o miodzie (wystarczy 1 pełna łyżka) lub cukrze trzcinowym.

    Jesienna kawa z czekoladą i pomarańczą 


    Czekolada i pomarańcze to duet doskonały, który rewelacyjnie sprawdza się np. w ciastach i deserach. Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, polecamy oba składniki połączyć z czarną kawą, dzięki czemu uzyskasz niezwykle aromatyczny, przepełniony słodyczą napój w sam raz na jesienne popołudnie.
     
    Składniki:
     
    • espresso lub czarna kawa,
    • kilka kostek mlecznej czekolady,
    • 100 ml mleka,
    • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy.

     

    Krok 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie już miała płynną konsystencję, dodaj startą skórkę pomarańczy i dobrze wymieszaj.

     

    Krok 2. Do czekolady i skórki pomarańczy dodaj mleko. Całość wymieszaj i podgrzej przez około 1 minutę do uzyskania jednolitej konsystencji.

     

    Krok 3. Zaparz w filiżance porcję espresso, a następnie przez sitko przelej do niej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem. 

     

    Dla smaku możesz dodać szczyptę cynamonu.

    Jesienna kawa na poprawę samopoczucia.

    Jesienna kawa z miodem

     

    Jednym ze składników, o który – zwłaszcza jesienią - warto wzbogacić codzienną dietę jest miód. Wykorzystaj go jako zamiennik cukru lub syropów smakowych, a dzięki temu Twoja kawa zyska słodki i niepowtarzalny smak. Do jesiennej kawy najlepszy będzie miód o płynnej konsystencji, który bez problemu rozpuści się w gorącym espresso. Jeśli preferujesz słodsze miody, postaw na akacjowy lub rzepakowy, natomiast jeśli wolisz miód o bardziej wyrazistym, nieco gorzkim smaku, wówczas dobrym wyborem będzie miód lipowy.

     

    Przeczytaj także: Kawa dyniowa – przepis na dyniowe latte 

    Jesienna kawa z mlekiem i powidłami śliwkowymi

     

    Chętnie przygotowujesz domowe przetwory? Powidła śliwkowe będą idealnym dodatkiem do jesiennej kawy! Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

     

    • espresso,
    • 100-125 ml mleka,
    • powidła śliwkowe,
    • cynamon, goździki, kardamon i ekstrakt z wanilii,
    • bita śmietana.

     

    Krok 1. Zaparz espresso i dodaj do niego spienione mleko.

     

    Krok 2. Do gotowej kawy dodaj łyżkę powideł, a także przyprawy w takich proporcjach, jakie lubisz najbardziej.

     

    Krok 3. Jeśli jesienna kawa ma być zaskoczeniem dla Twoich gości, udekoruj ją odrobiną bitej śmietany.

     

    Gotowe! Garść jesiennych inspiracji przyda Ci się do zaparzenia niebanalnej, a przy tym niezwykle smacznej, rozgrzewającej i aromatycznej kawy.

     

    Smacznego! 

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.