Czas czytania: 6 min
Filiżanka gorącej kawy to dla wielu osób ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia. Pobudza do działania, wspomaga koncentrację i przede wszystkim doskonale smakuje. Jednak rodzajów kawy jest całkiem sporo i rozróżnienie między flat white a latte albo między caffè latte a latte macchiato bywa czasem wyzwaniem. Klucz do poznania tajemnic kawy ukryty jest w szczegółach: ilości espresso, stopniu spieniania mleka i wielkości bąbelków, a nawet w kolejności poszczególnych warstw – choć w tej kwestii jedno jest pewne: pianka zawsze będzie na samej górze.
Podstawowa różnica między latte a cappuccino polega na ilości użytego mleka. W obu przypadkach jest ono odpowiednio podgrzane i spienione, jednak w caffè latte jest go więcej, co przekłada się na bardziej mleczny i łagodny smak. Pianka kawy latte ma większe bąbelki – jest mocniej spieniona i lżejsza niż pianka cappuccino, która z kolei jest gęstsza, bardziej sztywna i bardziej kremowa. W idealnej wersji cappuccino bąbelki nie powinny być widoczne. Między caffè latte a cappuccino jest jeszcze jedna różnica, a mianowicie pora picia danej kawy. Cappuccino, dzięki mniejszej objętości (a także dlatego, że jest mocniejsze), jest znacznie częściej wybierane rano, kiedy liczy się każda minuta. Caffè latte dobrze sprawdza się podczas popołudniowej przerwy lub na spotkaniu z przyjaciółmi.
Cappuccino i caffè latte to prawdopodobnie dwa najbardziej lubiane rodzaje kawy na świecie. Na pierwszy rzut oka łatwo je odróżnić po sposobie podania: cappuccino jest najczęściej podawane w filiżance, a caffè latte – w wysokiej szklance. Oba mogą być przygotowane z pojedynczego lub podwójnego espresso – w zależności od tego, jak mocną kawę preferujesz.
Te dwa rodzaje kawy często są ze sobą mylone, choć wcale nie jest trudno je odróżnić. Najbardziej widoczna różnica pomiędzy kawą latte macchiato a latte to ilość warstw. Caffè latte ma dwie warstwy: zmieszana z mlekiem kawa na dole i pianka na górze. Caffè latte macchiato składa się z trzech warstw: spienione mleko, ciemniejsza niż w caffè latte warstwa kawy oraz zwieńczająca całą kompozycję niewielka ilość mlecznej pianki. Taki efekt uzyskuje się poprzez wlanie spienionego mleka do szklanki w pierwszej kolejności i późniejsze dodanie espresso – ostrożnie, po ściankach naczynia. Różnica między caffè latte a macchiato nie jest jednak tylko wizualna – macchiato jest mocniejsze od caffè latte, a także mocniejsze od cappuccino, bo do jego przygotowania wykorzystuje się mniej mleka.
Teraz wiesz już, czym różni się cappuccino od latte oraz caffè latte od macchiato. Wszystko zależy od warstw i puszystości piany. Jeśli jednak wykonanie tych wszystkich czynności każdego ranka nie wchodzi w grę – dlaczego nie wypróbować automatycznego ekspresu do kawy, który zrobi to za Ciebie? Na przykład urządzenia takiego jak Philips 5000 LatteGo z systemem spieniania mleka, które błyskawicznie przygotowuje aksamitną piankę i w kilka minut tworzy idealne cappuccino lub latte macchiato!
Te dwa rodzaje kawy rzeczywiście są podobne, ale nie takie same. Różnicę zdradza nazwa flat white, czyli z angielskiego: płaska biała. W przeciwieństwie do caffè latte, flat white nie ma grubej warstwy piany, i jest przygotowywana z tylko lekko spienionego mleka i podwójnego espresso. Idealny wybór dla amatorów tradycyjnej, mocnej kawy z mlekiem.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej