0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Dania dla dzieci po okresie niemowlęcym — zrównoważona dieta

    Jakie dania przygotowywać starszym dzieciom?

    Dowiedz się jak radzić sobie z niejadkami?


    Dania dla dzieci po okresie niemowlęcym — zrównoważona dieta

    Starsze dzieci spalają mnóstwo energii i potrzebują odpowiednio zrównoważonych składników odżywczych oraz protein. Zróżnicowana dieta obejmująca produkty z pięciu grup zapewni Twojemu dziecku zdrowy wzrost.

    1. Pieczywo, ryż, ziemniaki, makaron 

    Te oraz inne produkty bogate w skrobię, takie jak bataty kasze, są doskonałym źródłem energii i powinny stanowić główny element każdego posiłku. Dziecku można podawać zarówno białe pieczywo, jak i pieczywo pełnoziarniste.

    2. Owoce i warzywa

    Zawierają witaminy, minerały i błonnik. Staraj się podawać dziecku owoce na śniadanie oraz warzywa i owoce na dwa pozostałe dania główne. Starsze dzieci, podobnie jak dorośli, także powinny zjadać pięć lub więcej porcji świeżych, mrożonych, konserwowych lub suszonych owoców dziennie.

    3. Mięso, ryby, jaja, fasola i inne źródła białka spoza grupy produktów nabiałowych

    Ta grupa obejmuje takie pokarmy, jak orzechy, soczewica i tofu, które dostarczają żelaza i cynku. Dodawaj pokarmy z tej grupy do dwóch posiłków dziennie. Raz lub dwa razy w tygodniu podawaj także tłuste ryby.

    4. Mleko, ser i jogurt

    Podawaj trzy porcje tych produktów dziennie. Mleko nadal jest ważne, ale roczne dziecko potrzebuje go mniej niż niemowlę — wystarczą mu 3 szklanki mleka o pojemności ok. 90–120 ml. Jednakże liczbę napojów mlecznych można ograniczyć, jeśli maluch je jogurty i ser. Od pierwszych urodzin dziecka, o ile nie karmisz go nadal piersią, możesz podawać mu zamiast mieszanki świeże, pełne mleko krowie.

    Zadowolone bobaski na kocyku

    5. Pokarmy o dużej zawartości tłuszczu i/lub cukru

    Starsze dzieci z natury lubią te pokarmy, zaleca się jednak podawać im je w jak najmniejszych ilościach. Ne pozwól, aby pokarmy o dużej zawartości tłuszczu i cukru zastąpiły inne odżywcze pokarmy z pozostałych grup.

    Uwaga dotycząca suplementacji witaminy D

    W naszej szerokości geograficznej zaleca się uzupełnianie diety dzieci w witaminę i D, jako że dzieci nie są w stanie w naturalny sposób pozyskać wystarczającej jej ilości z pokarmu. Suplementacja wspomoże działanie układu odpornościowego Twojego dziecka i zapewni prawidłowy rozwój jego układu kostnego.

    Pokarmy, których należy unikać

    Unikaj podawania dziecku posiłków o dużej zawartości tłuszczu i soli. Dania garmażeryjne i gotowe posiłki najlepiej podawać jedynie sporadycznie, chyba że zostały one sporządzone specjalnie z myślą o małych dzieciach.

    Nie podawaj swojemu dziecku dań o działaniu dietetycznym lub wyszczuplającym. Niskokaloryczne dania nie są odpowiednie dla małych dzieci, ponieważ do prawidłowego wzrostu potrzebują one dodatkowych kalorii.

    Zdrowe, pełnowartościowe jedzenie przygotowywane z myślą o całej rodzinie to najlepszy wybór — jest odżywcze i ekonomiczne. Możesz także z łatwością przygotowywać większe porcje, które można następnie dzielić i chłodzić lub zamrażać.

    Wprowadzanie nowych smaków

    Kluczem jest dbałość o różnorodność i interesujący wygląd potraw. Wprowadzaj nowe dania w małych porcjach. Zamiast podawać dziecku cały talerz nowego dania, pozwól mu zjeść na początek tylko kilka łyżek. Zanim dziecko zaakceptuje nowe danie, może się okazać konieczne jego kilkakrotne podanie. Dzieje się tak często — nos do góry. Próbujcie, a odniesiecie sukces. Proponuj swojemu maluchowi dużo przekąsek i zawsze pozwalaj mu zdecydować, kiedy ma już dość jedzenia.

    Zarejestruj

    Zamów subskrypcję biuletynu

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.