0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Filiżanka caffè crema

    Caffe crema - jak zrobić i podawać dobrą caffe crema

     

    Często podczas wizyt w kawiarniach zastanawiasz się, czym różnią się poszczególne rodzaje serwowanych kaw? Jednym z popularniejszych napojów jest caffe crema – kawa o przyjemnym, rozbudzającym smaku i rozkosznym aromacie połączona z porcją śmietany kremówki – napój cieszy się dużą popularnością zwłaszcza na granicy włosko-szwajcarskiej oraz w Austrii. Czym jest i jak zrobić idealną caffe crema w swoim domu?

     

    60ml espresso
    30ml śmietany kremówki

     

    Caffè Crema, po włosku „kawa ze śmietanką”, to przygotowywana z podwójnej porcji espresso kawa dosłownie polana śmietaną, która cieszy się dużą popularnością na granicy włosko-szwajcarskiej i w Austrii. W latach czterdziestych i pięćdziesiątych dwudziestego wieku nazywano tak kawę espresso, ponieważ miała ona wtedy dosłownie postać „kawy ze śmietanką”.

     

    Znajdź ekspresy do caffè crema

    Caffe crema – jaka to kawa?

     

    Caffe crema to nic innego, jak z włoskiego, „kawa ze śmietanką”, co najlepiej oddaje jej charakter. Podstawą perfekcyjnej caffe crema jest podwójna porcja espresso, na wierzchu którego tworzy się warstwa cienkiej, delikatnej pianki, czyli wspomnianej już „cremy”.

    • Caffe crema – czym jest crema?

     

    Crema to nic innego, jak wierzchnia warstwa espresso w formie niewielkiej pianki. Powstaje naturalnie w trakcie parzenia espresso, kiedy woda pod pewnym ciśnieniem przelewa się przez drobno zmieloną kawę i w ten sposób wypłukuje z niej najcenniejsze walory smakowe oraz piękny, głęboki aromat, z którego słynie klasyczne, włoskie espresso.

     

    Warstwa cremy na powierzchni espresso nie jest jedynie elementem dekoracyjnym napoju. Wbrew pozorom bowiem, ma za zadanie chronić aromat skrywany głębiej, pod jej warstwą. W prawidłowo zaparzonej espresso, crema zawsze równomiernie pokrywa całą wierzchnią warstwę kawy, ma jasnobrązowy (często określany jako orzechowy) kolor i charakterystyczne cętki typowe dla tego napoju. Przy świeżo zaparzonej kawie, crema powinna utrzymywać się stosunkowo długo.

    Caffe crema – proporcje i przepis

     

    Na etapie parzenia perfekcyjnej caffe crema, kluczowe są proporcje poszczególnych składników. Co do zasady, kawa tego typu przyrządzana jest z podwójnej porcji espresso (około 60 ml naparu) i 30 ml delikatnie słodkiej, ubitej śmietany kremówki. 

    • Caffe crema – jaka kawa?

     

    Podstawą zdecydowanej większości włoskich kaw jest espresso – jeśli jest przygotowane w sposób prawidłowy, z zachowaniem odpowiednich proporcji oraz czasu ekstrakcji, wówczas zyskujesz większą pewność, że napój na jego bazie wyjdzie dokładnie taki, na jakim Ci zależy.

     

    Nie inaczej jest w przypadku caffe crema. Zacznij więc od zaparzenia podwójnej, esencjonalnej porcji espresso. Jeśli preferujesz słodszą, delikatniejszą i nieco bardziej kwaskową kawę, sięgnij po ziarna arabiki. Jeżeli zaś wolisz mocniejszą, ostrzejszą w smaku i nieco bardziej orzechową kawę, wówczas lepiej sprawdzą się ziarna robusty. 

    • Cafe crema – espresso jako baza

     

    Przygotowanie idealnej caffe crema będzie niezwykle proste, o ile posiadasz w domu ekspres automatyczny. Wówczas wszystko dzieje się praktycznie na Twoich oczach – Ty jedynie wybierasz odpowiednie ustawienia urządzenia i wciskasz przycisk, by chwilę później filiżanka wypełniła się mocną, esencjonalną porcją espresso. 

     

    Jeżeli nie masz ekspresu do kawy, do przyrządzenia espresso możesz wykorzystać zaparzacz. W tym celu zagotuj wodę w czajniku i pozostaw ją na około 5 minut. Wsyp do zaparzacza 6 łyżek stołowych drobno zmielonej kawy (to podwójna porcja kawy odpowiednia do przygotowania caffe crema). Następnie zalej kawę niewielką ilością gorącej wody i odczekaj około pół minuty. Potem wlej do zaparzacza około szklankę wody, nałóż pokrywkę i pozostaw na 4 minuty. Na koniec powoli wciśnij prasę do połowy wysokości zaparzacza, podnieś ją i ponownie opuść – tym razem do końca. Przelej espresso do szklanki. 

     

    Przeczytaj także:

    Jak pić espresso? Wszystko o przygotowaniu, proporcjach i podaniu

    • Caffe crema – śmietanka

     

    Gdy masz już przygotowaną podwójną porcję espresso, pora przejść do zrobienia śmietankowego wykończenia – w tym czasie kawa powinna się dobrze wystudzić. Jeśli wolisz aby napój był bardziej orzeźwiający, odstaw go na około 1-2 godziny do lodówki. 

     

    Sięgnij po 30 ml śmietany kremówki (30%) i dodaj do niej nieco drobnego cukru – zgodnie ze swoimi preferencjami. Ubij śmietankę na sztywno i odstaw do lodówki na około godzinę. 

     

    Aby wykończyć caffe crema, powoli przelej wystudzoną kawę do bitej śmietany, cały czas wszystko mieszając. Dla podkręcenia efektu, całość możesz udekorować kakao, cukrem pudrem lub wiórkami czekolady.  

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.