Gospodarstwo Domowe
Philips Chef

Szczupak marynowany w cytrynie ze świeżymi ziołami

Szczupak marynowany w cytrynie ze świeżymi ziołami

Śródziemnomorski smak

Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m, Czas gotowania 0 m

Składniki

  • 2 cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 300 g filetu ze szczupaka
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4 suszone pomidory, pokrojone w paski
  • 25 g rukoli
  • 2 łyżki natki pietruszki (gładkiej)
  • 2 łyżki listków estragonu
  • 12 łodyżek szczypiorku
  • - folia kuchenna
  • - robot kuchenny z końcówką do wyciskania cytrusów

Instrukcje

  • Zetrzyj ¼ łyżeczki skórki z cytryny. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyciskania cytrusów. Przekrój cytryny na pół i wyciśnij sok.
  • Zmieszaj koperek, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i przypraw tę cytrynową marynatę czarnym pieprzem do smaku. Posmaruj filet ze szczupaka z obu stron dużą ilością cytrynowej marynaty.
  • Dokładnie owiń rybę folią kuchenną. Połóż szczupaka na talerzu i połóż na niego deskę do krojenia. Na deskę połóż dodatkowe obciążenie (np. kilka puszek) i włóż tak obciążoną rybę do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie włóż rybę do zamrażarki na 3
  • Zdejmij folię i pokrój szczupaka bardzo ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki. Rozłóż szczupaka na 4 talerzach, skrop oliwą z oliwek i przypraw do smaku pieprzem cytrynowym.
  • Wymieszaj pomidory z rukolą, natką pietruszki i estragonem. Nałóż po małej porcji sałatki ziołowej na środku każdego talerza i powtykaj całe łodyżki szczypiorku jako ozdobę.
  • Czas przygotowania: 25 minut (+ 1½ godziny w lodówce)
Szczupak marynowany w cytrynie ze świeżymi ziołami