1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    • Darmowa dostawa i zwrot

    • 14 dni na zwrot

    • 2 lata gwarancji

    Philips Chef

    Szczupak marynowany w cytrynie ze świeżymi ziołami

    Śródziemnomorski smak

    Porcje 1 p, Czas przygotowania: 5 m, Czas gotowania 0 m

    Składniki

    • 2 cytryny
    • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 300 g filetu ze szczupaka
    • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 4 suszone pomidory, pokrojone w paski
    • 25 g rukoli
    • 2 łyżki natki pietruszki (gładkiej)
    • 2 łyżki listków estragonu
    • 12 łodyżek szczypiorku
    • - folia kuchenna
    • - robot kuchenny z końcówką do wyciskania cytrusów

    Instrukcje

    • Zetrzyj ¼ łyżeczki skórki z cytryny. Do robota kuchennego podłącz końcówkę do wyciskania cytrusów. Przekrój cytryny na pół i wyciśnij sok.
    • Zmieszaj koperek, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i przypraw tę cytrynową marynatę czarnym pieprzem do smaku. Posmaruj filet ze szczupaka z obu stron dużą ilością cytrynowej marynaty.
    • Dokładnie owiń rybę folią kuchenną. Połóż szczupaka na talerzu i połóż na niego deskę do krojenia. Na deskę połóż dodatkowe obciążenie (np. kilka puszek) i włóż tak obciążoną rybę do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie włóż rybę do zamrażarki na 3
    • Zdejmij folię i pokrój szczupaka bardzo ostrym nożem na jak najcieńsze plasterki. Rozłóż szczupaka na 4 talerzach, skrop oliwą z oliwek i przypraw do smaku pieprzem cytrynowym.
    • Wymieszaj pomidory z rukolą, natką pietruszki i estragonem. Nałóż po małej porcji sałatki ziołowej na środku każdego talerza i powtykaj całe łodyżki szczypiorku jako ozdobę.
    • Czas przygotowania: 25 minut (+ 1½ godziny w lodówce)
    Przepis na szczupaka marynowanego w cytrynie i ziołach | Philips