Gospodarstwo domowe

Zupa dyniowa z chorizo

Zupa dyniowa z chorizo

Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.

Porcje 4, Czas przygotowania: 30 min., Czas gotowania 20 min.

Składniki

  • 113 g kiełbasy chorizo
  • 450 g (426 ml) dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • Prażone pestki dyni
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 100 g (1/2 szkl.) ciecierzycy (po odsączeniu i przepłukaniu)
  • 1/2 czerwonej papryki pozbawionej nasion
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • Woda
  • Śmietana kremówka do dekoracji
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje

  • 1. Obierz dynię i usuń z niej nasiona. Pokrój dynię, marchew, cebulę i paprykę na kawałki o wielkości 2 x 2 cm.
  • 2. Rozgnieć czosnek.
  • 3. Włóż dynię, marchew, czosnek, cebulę, paprykę i kostkę bulionową do garnka i zalej zimną wodą.
  • 4. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
  • 5. Pokrój chorizo w kostkę i dobrze podsmaż.
  • 6. Upraż na patelni nasiona dyni.
  • 7. Zmiksuj warzywa w garnku na gładką masę.
  • 8. Dodaj chorizo i dopraw zupę do smaku.
  • 9. Nalej zupę do miseczek i udekoruj prażonymi pestkami dyni, zieloną pietruszką i odrobiną kremówki.
Zupa dyniowa z chorizo