0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Ile kalorii ma kawa

    Sprawdź ile kalorii kryje się w filiżance kawy

    Ile kalorii ma kawa?


    Jeśli liczysz kalorie, mamy dla ciebie dobrą i złą wiadomość. Dobra jest taka, że sama kawa ma ich naprawdę mało, około 2 kcal w 100 ml, czyli jakieś 4 kcal w całym kubku. Zła wiadomość natomiast jest taka, że poprzednie wyliczenia wypadają tak optymistycznie tylko wtedy, jeśli pijesz kawę bez żadnych dodatków. Jeśli dolejesz mleko albo wsypiesz łyżeczkę cukru, liczby nie będą już tak łaskawe.

    Problemy z liczeniem


    Ile kalorii ma kawa
    ? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta. Niektórzy piją ją z malutkich filiżanek (50 ml), inni z nieco większych (100 ml), jeszcze inni preferują kubki (220–240 ml), ale znajdą się i tacy, którzy od razu sięgają po wielkie filiżanki i kubki mogące pomieścić 400–500 ml. Na tym jednak nie koniec, bo podobne nieścisłości pojawią się prawie przy każdym określeniu. Ile kalorii ma kawa z mlekiem? To zależy od ilości i jakości mleka. Ile kalorii ma kawa z cukrem? To z kolei uzależnione od tego, ile wsypiemy łyżeczek, a nawet od tego… jakie to będą łyżeczki! Dlatego podawane dalej wartości są przybliżone.

    Ile kalorii ma kawa

    Ile kalorii ma kawa z cukrem? Ile kalorii ma kawa z mlekiem?


    W łyżeczce cukru jest około 20 kcal. Jeśli wypijasz kubek kawy z dwiema łyżeczkami cukru, wartości te sumują się: 4 kcal z kawy i 40 kcal z cukru, łącznie 44 kcal. A jeśli dodamy mleko? Odtłuszczone mleko zwiększa kaloryczność kawy o 10 kcal na 100 ml, zaś mleko tłuste, 2-procentowe, o 20 kcal na 100 ml. Jeśli pijesz białą kawę bez cukru, to kubek, w zależności od użytego mleka, będzie miał więc ok. 24 kcal (z mlekiem odtłuszczonym) lub 44 kcal (z mlekiem 2 proc.). Często jednak łączymy mleko z cukrem, słodząc białą kawę. Przy mleku odtłuszczonym i jednej łyżeczce da to 44 kcal w jednym kubku, a przy mleku 2-procentowym i dwóch łyżeczkach cukru… 84 kalorie. Znacznie więcej niż wyjściowe 2 kcal w 100 ml małej czarnej.

    Kawa: kalorie, których się nie spodziewasz


    Kaloryczność kawy jest niska, jeśli pod uwagę bierzemy czarną kawę z ekspresu. Jeśli dodamy do niej cukier czy mleko, kaloryczność wzrasta. Ale to nie jedyne możliwości przyrządzania i podawania kawy. Przeciętna latte ma 55 kcal w 100 ml, cappuccino – 90 kcal. Jednak prawdziwymi bombami kalorycznymi są kawy rozpuszczalne typu 2 w 1 lub 3 w 1. Zawierają one w swoim składzie bardzo dużo cukru i mleka w proszku, przy relatywnie niskiej ilości kawy. Ich kaloryczność plasuje się na poziomie przeszło 400 kcal w 100 g! Zaskakująco wysokie wartości mają także kawy zbożowe. Popularna inka w 100 g ma 340 kcal, natomiast kawa orkiszowa – 370 kcal.

    Dobra kawa – kalorie pod kontrolą


    Jeśli jesteś na diecie i martwisz się o to, ile kalorii ma kawa, mamy dla ciebie kilka rad, które pozwolą ci trzymać liczby pod kontrolą. Po pierwsze: unikaj picia kawy na mieście. Popularne sieciówki nie zwracają uwagi na zdrowie swoich klientów. Wolą podbić smak większą dawką cukru, nie mówiąc o kuszących dodatkach, takich jak różnego rodzaju syropy, bita śmietana czy lody. Wszystkie one sprawiają, że kawy nie warto dłużej rozpatrywać w kategoriach napoju, bo jej kaloryczność zbliża się do przeciętnego deseru.

     

    Po drugie: postaw na dobry domowy ekspres do kawy. Jeśli zainwestujesz w profesjonalny ekspres Saeco, sieciowe kawiarnie w ogóle przestaną cię kusić, ponieważ w domowym zaciszu stworzysz kawę nie tylko lepszą, ale także zdrowszą – a to znaczy także mniej kaloryczną. Do kontroli kalorii świetnie sprawdzą się też automatyczne ekspresy marki Philips, które wydobywają z napoju bogaty smak i aromat. Pozwalają również zachować wysoką zawartość kofeiny, co nie wpływa na kaloryczność, ale pobudza metabolizm, a ten jest wielkim sprzymierzeńcem w walce do zgrabną sylwetkę.

     

    Wszystko to prowadzi nas do trzeciej rady: unikaj cukru. Kaloryczność samej kawy, jak już wiesz, nie jest żadnym problemem. Dopiero dodatek mleka i cukru może niepokoić. Często jest tak, że mleko i cukier służą nam do zatuszowania prawdziwego smaku kawy, którą wypijamy tylko ze względu na jej pobudzające działanie. To błąd. Zamiast maskować smak kiepskiej kawy, powinniśmy się skupić na uzyskaniu napoju o dobrym smaku i aromacie!

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.