0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 5 min

    sty 15, 2023 

    Blog ›› Dom ›› Kuchnia ›› Porady ›› Czym zrobić hummus w domu – blenderem czy malakserem?

    Czym zrobić hummus w domu – blenderem czy malakserem?

    Czym zrobić hummus w domu – blenderem czy malakserem?

     

    Hummus to orientalny przysmak, po który najczęściej sięgają wegetarianie i weganie, ale nie tylko. Ze względu na swój wyjątkowy smak, hummus równie często ląduje na talerzach mięsożerców. Jak przygotować hummus samodzielnie w domu? Jakie urządzenie może się do tego przydać: blender, malakser, a może jeszcze coś innego?

    Hummus – przysmak kuchni Bliskiego Wschodu

     

    Hummus to potrawa w formie sosu, pasty lub dipu, której głównym składnikiem jest ciecierzyca. To danie charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu. Hummus jest postrzegany jak zdrowa przekąska, ze względu na ciecierzycę w składzie, która jest bogata w białko roślinne, błonnik oraz cenne dla zdrowia witaminy i minerały.


    Główne składniki hummusu to wspomniana już ciecierzyca, sos tahini, sok z cytryny i oliwa z oliwek. To podstawa, która pozwala przyrządzić podstawową wersję hummusu. To nic innego jak baza, którą można dowolnie modyfikować i stworzyć np. hummus z suszonymi pomidorami, papryczką chilli czy oliwkami.

     

     

    Jak zrobić hummus w domu?

     

    Jak zrobić samemu hummus? Skorzystaj z przepisu na hummus. Najpierw przygotuj potrzebne składniki, czyli:

     

    • 400 g ciecierzycy (może być z puszki lub wcześniej ugotowana),

    • sok wyciśnięty z 1-2 cytryn,

    • 1/4 szklanki pasty tahini,

    • 1-2 ząbki czosnku,

    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,

    • 1/2 łyżeczki soli,

    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,

    • 2-3 łyżki zimnej wody,

    • paprykę cayenne lub słodką paprykę w proszku do posypania. 

     

    Jak z podanych składników zrobić hummus z ciecierzycy?

     

    1. Umieść w misce ciecierzycę, sok z cytryny, pastę tahini i obrane ząbki czosnku. Dodaj sól i kumin.

    2. Składniki zblenduj lub zmiksuj na wolnych obrotach urządzenia. W trakcie blendowania, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek.

    3. Podczas miksowania, stopniowo dodawaj wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

    4. W zależności od tego, jaki smak hummusu preferujesz, dodaj odpowiednią ilość soli, soku z cytryny lub pasty tahini.

    5. Gotowy hummus możesz posypać słodką papryką lub papryką cayenne, co doda mu ostrości.

     

    Hummus możesz przełożyć do miski lub małej salaterki i polać oliwą z oliwek. Najlepiej smakuje z chlebem pita, falafelami lub surową marchewką lub ogórkiem.

    Blender na stole w kuchni

    Jak przygotować hummus? Te urządzenia mogą się przydać

     

    Do zrobienia hummusu przyda się odpowiednie urządzenie, które zmieli produkty na idealnie gładką masę. Jakiego urządzenia można użyć do przygotowania hummusu? W tej roli dobrze sprawdzi się blender ręczny, blender kielichowy lub zoodler.


    • Jak zrobić hummus z ciecierzycy? Za pomocą zoodlera

     

    Zoodler to urządzenie, którego można używać, jako tradycyjnego blendera ręcznego, ale nie tylko. Zoodler Philips jest wyposażony w specjalny pojemnik z wymiennymi tarczami. Wśród tarcz jest również spiralne ostrze, z pomocą którego można przygotować fantazyjne spaghetti, sprężynki i wstążki. Zoodler ma moc 800 W, dlatego bez problemu poradzi sobie z rozdrobnieniem nawet najtwardszych składników. To sprawia, że rozdrobnienie ciecierzycy na gładką masę, nie będzie stanowiło dla niego problemu.
    Nie musisz się obawiać, że używając zoodlera, narobisz bałaganu w kuchni. Urządzenie jest wyposażone w specjalną osłonkę przeciwrozpryskową, która skutecznie zapobiegnie rozpryskiwaniu się składników nawet wtedy, gdy urządzenie będzie pracować na najwyższych obrotach.

     

    • Jak zrobić hummus w domu? Przy pomocy blendera kielichowego


    Blender kielichowy to urządzenie, którego można używać do przygotowania koktajli i smoothie, ale równie dobrze poradzi sobie z przygotowaniem hummusu. Moc tego typu urządzeń to zwykle ok. 1000 W, co zapewnia efektywną pracę. 

    Do wyboru są dwa główne rodzaje urządzeń: klasyczne blendery kielichowe i blendery próżniowe. Chociaż wyglądają podobnie, odróżnia je sposób pracy. Blender próżniowy, jeszcze przed rozpoczęciem pracy, wysysa tlen z kielicha. Dopiero po tym rozpoczyna blendowanie, które odbywa się bez tlenu. To właśnie sprawia, że przygotowane w ten sposób potrawy, zachowują świeżość na dłużej, a jednocześnie nie tracą przy tym cennych składników odżywczych.

     

    Podsumowując: hummus możesz przygotować zarówno przy pomocy blendera ręcznego, jak i kielichowego. Pamiętaj, by wybrać urządzenie o dużej mocy. Wtedy będziesz mieć pewność, że poradzi sobie z twardymi ziarenkami ciecierzycy.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.