0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 7 min

    lis 08, 2023 

    Blog ›› Dom ›› Kuchnia ›› Porady ›› Jak przygotować tanie dania jednogarnkowe, aby były pożywne?

    Jak przygotować tanie dania jednogarnkowe, aby były pożywne?

    Jak przygotować tanie dania jednogarnkowe, aby były pożywne?

     

    Smaczne, odżywcze, szybkie, tanie – dania jednogarnkowe to sprawdzony sposób na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i nie wymaga stosu naczyń i można je bez problemu odgrzać. Sprawdź, jakie niedrogie przepisy na dania jednogarnkowe przygotowaliśmy i jak je przygotować!

    Jak skomponować tanie danie jednogarnkowe?

     

    Aby zachować zdrową dietę, każdy posiłek, jaki jesz, powinien być odpowiednio zbilansowany. Dotyczy to zwłaszcza obiadu, który ma Ci dostarczyć energię na drugą część dnia. Tanie dania jednogarnkowe to świetny sposób na włączenie do diety warzyw, a także wartościowych źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. 


    • Węglowodany w tanim daniu jednogarnkowym

     

    Podstawą Twojej diety, jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, powinny być właśnie węglowodany. Warto dostarczać je sobie z różnych źródeł - warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Tanie obiady jednogarnkowe mogą więc zawierać: kapustę, cebulę, ziemniaki, fasolę, soczewicę, przecier pomidorowy. To warzywa dostępne przez cały rok w przystępnych cenach, dlatego warto z nich korzystać. Oprócz tego stawiaj na pełnoziarniste makarony, kaszę gryczaną i brązowy ryż. Węglowodany powinny stanowić 45-65% posiłku.

     

    • Wartościowe źródła białka do tanich obiadów jednogarnkowych

     

    Białko znajdziesz przede wszystkim w nabiale: jogurtach, serach, kefirach. To też świetne źródło wapnia. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, wybieraj roślinne odpowiedniki tych produktów wzbogacone właśnie wapniem. Białko powinno stanowić 15-20% posiłku i warto wybierać jego dobre źródła. W wersji budżetowej wykorzystaj chude mięso wieprzowe (szynka, schab) lub drobiowe (pierś z kurczaka lub indyka, podroby), ryby (np. zębacz, morszczuk, tuńczyk w sosie własnym) i rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica, soja - również w postaci kotletów lub tofu). 

     

    • Zdrowe tłuszcze w tanich daniach jednogarnkowych

     

    Tłuszcze to około 20-30% posiłku. Nie należy ich unikać, ponieważ są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu. Stawiaj na produkty, które dostarczą Ci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9). To na przykład tłuste ryby morskie, ale też oliwa z oliwek, olej rzepakowy, pestki, nasiona i orzechy. Nie są to najtańsze produkty, ale za to bardzo kaloryczne. Co za tym idzie, zużywasz je powoli, przez co ich koszt w przeliczeniu na jeden posiłek to zwykle kilkadziesiąt groszy.

     

    Przepisy na smaczne dania znajdziesz na stronie: Przepisy - blog

     

     

    Kobieta przygotowująca danie jednogarnkowe

    Przepisy na tanie dania jednogarnkowe

     

    Pokroić składniki, wrzucić do garnka, dusić aż będą miękkie - to w skrócie uniwersalny przepis na każde danie jednogarnkowe. Podzieliliśmy potrawy na kilka rodzajów, a podane przepisy są dla Ciebie bazą - możesz je zmieniać w zależności od tego, co lubisz i co masz w lodówce.

     

    1. Tanie dania jednogarnkowe – risotto

    Risotto to szybkie, tanie danie jednogarnkowe z Włoch. Do przygotowania 3-4 porcji potrzebujesz:

     

    • 200g ryżu (najlepiej arborio, ale może być taki, jaki masz),
    • 1 litra bulionu (warzywny lub mięsny),
    • cebuli,
    • 200g pomidorów krojonych z puszki,
    • 3 łyżki margaryny,
    • 2 łyżki śmietany
    • 18%, ziół prowansalskich,
    • tartego sera,
    • pokrojonej i usmażonej piersi z kurczaka (150 g),
    • tofu (1 kostka) lub ciecierzycy (150 g). 

     

    Podsmaż na maśle pokrojoną cebulę, dodaj do niej suchy ryż. Dolej szklankę bulionu, zamieszaj i gotuj, aż bulion wyparuje. Powtarzaj, aż ryż zmięknie. Na koniec dodaj pomidory, zioła, śmietanę i źródło białka. Przed podaniem posyp serem. Do przepisu możesz dodawać ulubione warzywa - cukinię, pieczarki, dynię, paprykę i inne. Podsmażaj je na początku razem z cebulą, potem dodawaj ryż. Risotto możesz też przygotować w urządzeniu wielofunkcyjnym do gotowania.

     

    Sprawdź też: Jak przyspieszyć codzienne gotowanie?

     

    2. Tanie obiady jednogarnkowe – gulasz

    Z gulaszem kojarzy nam się przede wszystkim wywar wołowy z papryką, gęsty i nieco pikantny. Jednak wersji gulaszu może być nieskończenie wiele. Nasza propozycja to gulasz z soczewicą i kapustą. Składniki na dwie porcje to:

     

    • 150 g soczewicy (najszybciej gotuje się czerwona),
    • 125 g ziemniaków,
    • 75 g kapusty,
    • pół papryki,
    • pół cebuli,
    • 2 łyżeczki oleju,
    • pół opakowania przecieru pomidorowego,
    • szklanka bulionu,
    • przyprawy: papryka słodka i ostra, oregano, sól, pieprz

     

    W garnku na oleju podsmaż wszystkie pokrojone warzywa oprócz ziemniaków. Po kilku minutach wlej bulion i dodaj pokrojone ziemniaki. Duś przez godzinę, po czym dodaj przecier. Zamieszaj i zagotuj, a następnie dodaj przyprawy. To danie warto zrobić w większej ilości, na kilka dni.

     

    3. Tanie danie z urządzenia wielofunkcyjnego do gotowania – chili

    Jeśli nie masz czasu na gotowanie, śmiało skorzystaj z urządzenia multifunkcyjnego do gotowania. Przygotujesz w nim na przykład chili – w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Na 6 porcji potrzebujesz:

     

    • 400 g mięsa lub tofu,
    • 150 g cebuli,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 całe papryczki chili,
    • jednej papryki czerwonej,
    • 30 g oliwy,
    • 1 kostki bulionu mięsnego lub warzywnego,
    • puszki krojonych pomidorów,
    • 200 g kukurydzy z puszki,
    • 200 g fasoli z puszki,
    • 30 g koncentratu pomidorowego,
    • przypraw: soli, pieprzu, kminu rzymskiego.

     

    W przygotowaniu pomogą Ci instrukcje na urządzeniu wielofunkcyjnym do gotowania. Wskazówki jak go używać znajdziesz we wpisie: Jak gotować w Multicookerze?

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.