Czas czytania: 7 min
Smaczne, odżywcze, szybkie, tanie – dania jednogarnkowe to sprawdzony sposób na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i nie wymaga stosu naczyń i można je bez problemu odgrzać. Sprawdź, jakie niedrogie przepisy na dania jednogarnkowe przygotowaliśmy i jak je przygotować!
Aby zachować zdrową dietę, każdy posiłek, jaki jesz, powinien być odpowiednio zbilansowany. Dotyczy to zwłaszcza obiadu, który ma Ci dostarczyć energię na drugą część dnia. Tanie dania jednogarnkowe to świetny sposób na włączenie do diety warzyw, a także wartościowych źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Podstawą Twojej diety, jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, powinny być właśnie węglowodany. Warto dostarczać je sobie z różnych źródeł - warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Tanie obiady jednogarnkowe mogą więc zawierać: kapustę, cebulę, ziemniaki, fasolę, soczewicę, przecier pomidorowy. To warzywa dostępne przez cały rok w przystępnych cenach, dlatego warto z nich korzystać. Oprócz tego stawiaj na pełnoziarniste makarony, kaszę gryczaną i brązowy ryż. Węglowodany powinny stanowić 45-65% posiłku. • Wartościowe źródła białka do tanich obiadów jednogarnkowych Białko znajdziesz przede wszystkim w nabiale: jogurtach, serach, kefirach. To też świetne źródło wapnia. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, wybieraj roślinne odpowiedniki tych produktów wzbogacone właśnie wapniem. Białko powinno stanowić 15-20% posiłku i warto wybierać jego dobre źródła. W wersji budżetowej wykorzystaj chude mięso wieprzowe (szynka, schab) lub drobiowe (pierś z kurczaka lub indyka, podroby), ryby (np. zębacz, morszczuk, tuńczyk w sosie własnym) i rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica, soja - również w postaci kotletów lub tofu). • Zdrowe tłuszcze w tanich daniach jednogarnkowych Tłuszcze to około 20-30% posiłku. Nie należy ich unikać, ponieważ są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu. Stawiaj na produkty, które dostarczą Ci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9). To na przykład tłuste ryby morskie, ale też oliwa z oliwek, olej rzepakowy, pestki, nasiona i orzechy. Nie są to najtańsze produkty, ale za to bardzo kaloryczne. Co za tym idzie, zużywasz je powoli, przez co ich koszt w przeliczeniu na jeden posiłek to zwykle kilkadziesiąt groszy. Przepisy na smaczne dania znajdziesz na stronie: Przepisy - blog
• Węglowodany w tanim daniu jednogarnkowym
Pokroić składniki, wrzucić do garnka, dusić aż będą miękkie - to w skrócie uniwersalny przepis na każde danie jednogarnkowe. Podzieliliśmy potrawy na kilka rodzajów, a podane przepisy są dla Ciebie bazą - możesz je zmieniać w zależności od tego, co lubisz i co masz w lodówce. 1. Tanie dania jednogarnkowe – risotto Risotto to szybkie, tanie danie jednogarnkowe z Włoch. Do przygotowania 3-4 porcji potrzebujesz: Podsmaż na maśle pokrojoną cebulę, dodaj do niej suchy ryż. Dolej szklankę bulionu, zamieszaj i gotuj, aż bulion wyparuje. Powtarzaj, aż ryż zmięknie. Na koniec dodaj pomidory, zioła, śmietanę i źródło białka. Przed podaniem posyp serem. Do przepisu możesz dodawać ulubione warzywa - cukinię, pieczarki, dynię, paprykę i inne. Podsmażaj je na początku razem z cebulą, potem dodawaj ryż. Risotto możesz też przygotować w urządzeniu wielofunkcyjnym do gotowania. Sprawdź też: Jak przyspieszyć codzienne gotowanie? 2. Tanie obiady jednogarnkowe – gulasz Z gulaszem kojarzy nam się przede wszystkim wywar wołowy z papryką, gęsty i nieco pikantny. Jednak wersji gulaszu może być nieskończenie wiele. Nasza propozycja to gulasz z soczewicą i kapustą. Składniki na dwie porcje to: W garnku na oleju podsmaż wszystkie pokrojone warzywa oprócz ziemniaków. Po kilku minutach wlej bulion i dodaj pokrojone ziemniaki. Duś przez godzinę, po czym dodaj przecier. Zamieszaj i zagotuj, a następnie dodaj przyprawy. To danie warto zrobić w większej ilości, na kilka dni. 3. Tanie danie z urządzenia wielofunkcyjnego do gotowania – chili Jeśli nie masz czasu na gotowanie, śmiało skorzystaj z urządzenia multifunkcyjnego do gotowania. Przygotujesz w nim na przykład chili – w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Na 6 porcji potrzebujesz: W przygotowaniu pomogą Ci instrukcje na urządzeniu wielofunkcyjnym do gotowania. Wskazówki jak go używać znajdziesz we wpisie: Jak gotować w Multicookerze?
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej