0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 7 min

    Porady ›› Makaron z warzyw, czyli zoodlowanie - na czym polega i jak go wykonać?

    Porady ›› Makaron z warzyw, czyli zoodlowanie - na czym polega i jak go wykonać?

    Makaron z warzyw, czyli zoodlowanie - na czym polega i jak go wykonać

    Czy wiesz, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ok. 5 kg makaronu? Wśród badanych 93% przyznało, że długie nitki spaghetti, grubsze tagliatelle, zakręcone sprężynki albo urocze kokardki trafiają na talerz co najmniej 2 razy w tygodniu . Jeśli też uwielbiasz dania inspirowane kuchnią włoską, mamy dla Ciebie ciekawą alternatywę – makaron z warzyw! Sprawdź, jak go zrobić i zacznij zdrową rewolucję w kuchni.

    Makarony warzywny – szybko, zdrowo, kolorowo!

     

    Kuchnia polska przeważnie kojarzy się z ciężkimi potrawami, których bazą jest przede wszystkim mięso, ale jego substytuty, wegetariańskie pasztety czy wegańskie dania przestają już zaskakiwać. Dlatego zaskoczeniem nie powinien być również makaron warzywny. Chociaż do prawdziwego Włocha, który spożywa ok. 28 kilogramów jego pszennej wersji w ciągu roku, jest nam jeszcze daleko, kluski często pojawiają się na polskich talerzach. Nic więc dziwnego, że szukamy alternatyw, które pozwolą nam mimo wszystko rozkoszować się smakiem ulubionych potraw w bardziej nowoczesnej odsłonie.

     

    Jakie są makarony z warzyw:

    • niskokaloryczne,
    • bogate w smaku,
    • zdrowe, 
    • pożywne,
    • bezglutenowe,
    • wegetariańskie, 
    • lekkostrawne,
    • wielobarwne,
    • łatwe do zrobienia.

     

    Zdecydowanym plusem makaronu warzywnego jest fakt, że mogą go również jeść osoby na dietach odchudzających oraz zdrowotnych np. ludzie chorujący na celiakię lub inne choroby jelit. Mogą być również podstawą dań dla tych unikających glutenu albo produktów odzwierzęcych. Chętnie zjadają je również małe niejadki.

     

    Makaron z warzyw może być:

    • potrawą na początek (przystawką),
    • częścią dania głównego,
    • podstawą zdrowej surówki/sałatki,
    • elementem deseru,
    • formą dekoracji.

     

    Zoodlowanie można stosować właściwie codziennie i o każdej porze dnia – w końcu warzywna wersja makaronu potrafi się stać elementem niemal każdego posiłku. Znacząco zaletą jest również szybkość przygotowywania, ponieważ kluski nie wymagają długiego gotowania. Mogą występować w formie surowej, ale jeśli wolisz dania w wersji na gorąco, wystarczy krótkie blanszowanie. To świetny sposób na dostarczanie organizmowi potrzebnych wartości odżywczych w formie witamin i błonnika w sposób łatwy, zdrowy i przystępny dla niemal wszystkich. Przemycanie warzyw do posiłków nigdy nie było prostsze!

     

    Przeczytaj także: Małe AGD do kuchni - przegląd urządzeń, które zmienią Twoje podejście do gotowania 

    Z jakich warzyw można zrobić makaron?

     

    Obawiasz się, że przygotowanie makaronu warzywnego wiąże się z ograniczoną ilością produktów? Nic bardziej mylnego – jedyne, co Cię może w tej sytuacji ograniczyć, to tylko wyobraźnia. Wystarczy, że wybierzesz warzywa o twardej strukturze, które będą mogły przybrać postać sprężystego makaronu.

     

    Zoodlowanie – po które warzywa sięgać:

     

    • marchewka – zachwyca nie tylko swoim korzennym, słodkim smakiem, ale również intensywną barwą, która świetnie wyróżnia się nawet w przypadku klasycznych dań. Jej naturalna chrupkość oraz sprężystość sprawiają, że bez problemu można przygotować makaron z warzyw. Zastąpi tradycyjne spaghetti albo stanie się składnikiem surówki lub sałatki.
    • cukinia – jest lekka i przyjemna w smaku więc z łatwością można ją skomponować z ulubionymi dodatkami, które całości nadadzą wyrazu oraz głębi. Doskonale komponuje się z sosem pomidorowym, za którym przepadają maluchy, a także może zastąpić makaron ryżowy w chińskiej zupie. Co ważne, jest również naturalnym źródłem witamin C, K i B1, a także magnezu, potasu i żelaza.
    • burak – ma piękny kolor i ciekawy smak, który świetnie współgra z sosem balsamicznym czy intensywnym serem kozim. To również warzywo całoroczne, które zwykle można kupić w niskiej cenie, dzięki czemu gotowanie staje się tanie, szybkie i zdrowe.
    • pietruszka i seler – chociaż swoją barwą nie zachwycają, to potrafią być świetnym tłem dla bardziej wyrazistych dodatków albo śmietanowych sosów. Możesz przygotować z nich np. fantazyjne wstążki, zblanszować, a resztę skomponować według uznania.
    • rzepa – biała rzodkiew sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najważniejsze jest jednak to, że dostarcza wielu witamin (A i z grupy B), działa przeciwzapalnie i jest niskokaloryczna.

     

    Swobodnie możesz również próbować innych wariantów. Ciekawym pomysły mógłby również być makaron warzywny z batatów, ziemniaków czy bakłażana.

    Domowe danie z makaronem warzywnym.

    Jak zrobić makaron z warzyw?


    Jeśli chcesz przygotować szybki i smaczny makaron z warzyw, urządzenie specjalnie do tego przeznaczone z pewnością Ci się przyda. Co prawda możesz również użyć ostrego noża, lecz z pewnością będzie to bardziej czasochłonne, a Twoje nitki spaghetti lub tagliatelle nie będą identycznej długości ani grubości. Popularne są między innymi obieraczka, spiralizer czy temperówka do makaronu warzywnego. Nie wszystkie urządzenia są jednak trwałe, poręczne i nie pozwalają na przygotowanie klusek o różnym kształcie oraz długości. 

     

    Jeśli szukasz sprzętu, który sprawdzi się nie tylko w przypadku zoodlowania, to Zoodler Philips pomoże Ci w codziennym pichceniu. Zaczniesz gotować szybciej, zdrowiej i smaczniej bez wkładania w to dodatkowego wysiłku. Wystarczy nieco kulinarnej fantazji, aby urozmaicić to, co dotychczas znane i lubiane. 

     

    Makaron z warzyw - jak zrobić:

     

    1. Zacznij od pokrojenia wybranych warzyw w słupki.
    2. Następnie ustaw jeden słupek pionowo w Zoodlerze.
    3. Sprawdź, czy słupek jest na środku tarczy – dzięki temu długość i grubość makaronu warzywnego będzie zawsze taka sama.
    4. Włącz przycisk blendowania i ciesz się zdrowszą wersją domowych klusek własnej roboty.

     

    A co z dalszą obróbką makaronów z warzyw? W zależności od rodzaju dania oraz koncepcji możesz go zjeść na surowo, zblanszować albo delikatnie poddusić przez maksymalnie 5-6 minut – wszystko zależy do rodzaju warzywa i jego struktury.

     

    Sprawdź: Małe agd na prezent - co wybrać? 

    Makaron z warzyw – urządzenie Philips Zoodler

     

    Philips Zoodler to urządzenie wielofunkcyjne, które pomoże Ci nie tylko w zoodlowaniu – potrafi również dokładnie blendować oraz miksować dzięki ostrym, spiralnym nożykom. Skupmy się jednak na jego zaletach związanych przede wszystkim z przygotowywaniem makaronu z warzyw. Urządzenie wyposażone jest w 3 wymienne tarcze, które pozwalają na stworzenie klusek w kształcie:

     

    • spaghetti o grubości 2 mm,
    • sprężynek o grubości 6 mm,
    • wstążek o grubości 12 mm.

     

    Zoodler Philips jest sprzętem elektrycznym, który nie wymaga siły ani manualnych umiejętności. Wystarczy, że naciśniesz jeden przycisk, a urządzenie samo zacznie przygotowywać domowe, zdrowe kluseczki. Duża moc blendera o wartości 800 W sprawi, że poradzisz sobie z każdym rodzajem warzywa bez względu na jego grubość czy twardość. Chociaż pracuje z szybkością 11,5 tys., obrotów na minutę osłonka przeciwrospryskowa chroni kuchnię przed niepotrzebnym bałaganem w kuchni.

     

    To może Cię zainteresować: Jak prawidłowo czyścić blender?

    Makaron z warzyw – przepisy, od których aż ślinka cieknie

     

    Zdrowsza wersja pszennych klusek to prawdziwy hit kulinarny, który pewnie szybko nie zniknie zarówno z restauracyjnych, jak i domowych kuchni. Przepisów na szybki, a jednocześnie smaczny i lekkostrawny makaron warzywny nie brakuje – możliwe kombinacje smakowe naprawdę mogą Cię zaskoczyć swoją głębią oraz oryginalnością. Jeśli szukasz inspiracji, zajrzyj do naszej aplikacji NutriU, w której znajdziesz sprawdzone pomysły dla siebie, reszty domowników albo gości. Szczególnie polecamy:

     

    • szaszłyki z kurczaka z chrupiącym spaghetti z batatów,
    • sprężynki z cukinii z sosem z papryki i fety,
    • sałatkę marchewkowo-burakową,
    • chrupiące zoodle z ziemniaków,
    • oraz wiele, wiele innych makaronów z warzyw i nie tylko.

     

    W aplikacji NutriU znajdziesz także owocowe propozycje, które przygotujesz z pomocą Zoodlera Philips np. jabłkowe różyczki czy deser twarogowo-jabłkowy. Wprowadź do kuchni zoodlowanie i nadaj swoim potrawa nowego wymiaru smakowego. 

    Sprawdź inne przepisy, które przygotujesz z pomocą blendera Philips: 

     

    - Top 5 przepisów na lody z blendera!

     

    Zupa krem, czyli blendowanie i miksowanie zup

     

    - Szybkie dania z blendera - proste przepisy na obiad

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.