Czas czytania: 7 min
Blender kielichowy to wielofunkcyjne urządzenie, które bardzo ułatwia przygotowywanie posiłków. Z jego pomocą przyrządzisz koktajle, zupy kremy, rozmaite pasty, desery i wiele innych potraw. Poznaj wszystkie możliwości tego sprzętu i dowiedz się, co jeszcze można zrobić w blenderze kielichowym.
Blender jest jednym z tych urządzeń, które sprawdzi się w niemal każdej kuchni, ponieważ pozwala na łatwe i szybkie przygotowanie rozmaitych potraw bez potrzeby używania wielu różnych narzędzi kuchennych. Dzięki niemu można zaoszczędzić czas, a także zadbać o zdrowie. Jego zalety docenią przede wszystkim osoby prowadzące zdrowy styl życia, dbające o linię, ale także mamy, które muszą codziennie przyrządzać posiłki dla maluszków czy osoby żyjące aktywnie i niemające dużo czasu na gotowanie. Zasada działania blendera kielichowego jest bardzo prosta. Posiada on obracające się ostrza umieszczone na dnie kielicha, które miksują, siekają, kruszą oraz mieszają umieszczone w nim produkty. Najlepsze modele posiadają wiele różnych funkcji, pozwalających dostosować tryb pracy urządzenia do swoich potrzeb. Są to m.in.: • Praca pulsacyjna – w tym trybie ostrza na przemian przyśpieszają i zwalniają, co sprawdza się, gdy chcemy rozdrabniać dane produkty stopniowo, np. takie, które są bardzo twarde. Jest on przydatny również wtedy, gdy zależy nam na jak najdokładniejszym wymieszaniu składników.
• Tryb turbo – praca na najwyższych obrotach umożliwia szybkie miksowanie produktów i zapewnia wyjątkowo gładką konsystencję potraw. • Technologia próżniowa – polega na wysysaniu powietrza z kielicha przed rozpoczęciem blendowania, co pozwala na zachowanie świeżości koktajlu nawet do 8 h.
• Odłączany bidon – taka opcja (dostępna np. w blenderze kielichowym z bidonem Philips HR3573/90) pozwala na przygotowanie koktajlu i zabranie go do pracy czy na trening bez konieczności przelewania do innego naczynia.
W blenderze przyrządzisz wiele potraw, jedynymi ograniczeniami są w zasadzie Twoja wyobraźnia i oczywiście pojemność kielicha. Oto kilka przykładowych potraw i napojów, które z powodzeniem przygotujesz w blenderze kielichowym: • Smoothie – blendery kielichowe są idealne do przygotowywania zdrowych koktajli z owoców oraz warzyw. Wystarczy, że wrzucisz do pojemnika ulubione składniki, dodasz mleko, wodę, jogurt lub sok i zmiksujesz.
• Zupy – w blenderze stojącym przyrządzisz także wyśmienite zupy kremy. Będą one miały wyjątkowo gładką konsystencję.
• Sosy – chcesz przyrządzić sos pomidorowy do spaghetti, a może dip czosnkowy do sałatki? Szybko i sprawnie zrobisz to, używając blendera kielichowego.
• Pesto i pasty kanapkowe – przy pomocy blendera przygotujesz także gęste sosy typu pesto, a także rozmaite pasty do pieczywa, np. hummus.
• Masło orzechowe – zrobienie domowego masła orzechowego to żaden problem, gdy masz blender. Po prostu umieść orzechy w kielichu (ewentualnie także dodatki, np. cukier czy kakao) i zblenduj na jedwabisty mus.
• Placki i naleśniki – umieść w pojemniku wszystkie niezbędne składniki na placuszki i zblenduj. Nie musisz już używać trzepaczki czy ręcznego miksera.
• Ciasta – bez ubijania, ucierania, mieszania i co najważniejsze – bez bałaganu. W blenderze błyskawicznie przygotujesz ciasto do popołudniowej kawy.
• Kremy i musy – w blenderze kielichowym z powodzeniem przygotujesz też inne desery – bez tracenia cennego czasu i brudzenia sterty naczyń.
• Lody i sorbety – proste i smaczne lody owocowe w kilka minut? Blender dokładnie rozdrobni wszystkie składniki.
• Napoje roślinne – „mleko” roślinne zrobisz z orzechów, migdałów czy wiórków kokosowych, a pozostałą po jego przygotowaniu pulpę wykorzystasz np. do zrobienia ciasteczek.
• Koktajle i drinki – w blenderze przygotujesz też orzeźwiające koktajle z alkoholem lub bez. Wystarczy, że pokruszysz lód, a następnie dodasz do niego świeże owoce i ewentualnie ulubiony trunek.
• Zupa krem z dyni i pomidorów z mleczkiem kokosowym – na oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek, dodaj obraną i pokrojoną dynię i podsmaż przez chwilę. Następnie wlej bulion oraz dołóż puszkę pomidorów bez skórki. Gotuj do momentu, aż dynia będzie miękka (około 20 minut). Dopraw solą oraz pieprzem, możesz też dodać mielony imbir. Na koniec przelej wszystko do blendera, dodaj kilka łyżek mleka kokosowego i zmiksuj. Tak przygotowaną zupę podawaj z grzankami, możesz też posypać ją posiekaną kolendrą.
• Pesto z rukoli – do kielicha włóż dużą garść rukoli, garść ziaren słonecznika, 2–3 ząbki czosnku, dolej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy oraz opcjonalnie łyżeczkę miodu lub melasy. Zblenduj składniki – gotowe pesto możesz podawać z makaronem lub wykorzystać jako pastę do pieczywa.
• Zielone smoothie – w blenderze umieść: garść liści szpinaku i natki pietruszki, banana, dorzuć siemię lniane, dolej wody lub świeżo wyciskanego soku pomarańczowego i zblenduj. Taki napój to prawdziwa bomba witaminowa!
• Margarita truskawkowa – do blendera wrzuć lód, truskawki (mogą być mrożone) oraz cukier, a następnie włącz program pulsacyjny tak, żeby lód pokruszył się na drobne kawałki. Do shakera wlej tequilę, likier pomarańczowy i sok z limonki, a następnie dodaj przygotowany wcześniej mus truskawkowy. Koktajl przelej do kieliszka.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej