Sok z pokrzywy ma liczne właściwości prozdrowotne. Sprawdź, jak go przygotować w wyciskarce i zobacz przepisy na smaczne soki z dodatkiem pokrzywy
Wiosna to najlepszy czas na zbieranie pokrzywy, która ma liczne właściwości prozdrowotne. Najłatwiej zrobić sok z pokrzywy korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej. Jest to też idealny sposób, żeby wycisnąć z rośliny to, co najlepsze. Sprawdź, jak przygotować sok z pokrzywy z wyciskarki i zobacz przepisy z dodatkiem smacznych owoców i warzyw.
Sok z pokrzywy zawiera bardzo wiele witamin i innych cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Znajdziemy w nim między innymi witaminy A, B1, B2, C, E i K oraz fosfor, krzem, żelazo, wapń i magnez, a także flawonoidy, sterole roślinne i garbniki. Spożywany z umiarem (najczęściej zaleca się do 30 ml dziennie) sok z pokrzywy ma liczne właściwości prozdrowotne, w tym:
Pokrzywę najlepiej zbierać, zanim zakwitnie, czyli w kwietniu i maju, gdy roślina jest jeszcze młoda, soczysta i ma najwięcej cennych składników. Dobrze wybrać też miejsce, gdzie jest niewiele zanieczyszczeń z dróg czy pól uprawnych oraz korzystać z rękawiczek, by się nie poparzyć.
Umyte, lekko wilgotne rośliny przechowuj w lodówce – w dużym, zakrytym plastikowym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Jeśli pokrzywa nie będzie zanadto zbita, może w ten sposób zachować świeżość nawet do tygodnia.
Do przygotowania soku z pokrzywy idealnie sprawdzą się wyciskarki wolnoobrotowe. Gwarantują one najwyższą zawartość witamin, błonnika i innych składników odżywczych w napoju. Co więcej, w przeciwieństwie do sokowirówki, wyciskarka do soków znacznie lepiej radzi sobie z produktami liściastymi – takimi jak jarmuż, szpinak, sałata, mięta czy właśnie pokrzywa.
Sok z pokrzywy z wyciskarki wolnoobrotowej bez problemu możesz przechowywać w lodówce do 24 godzin. Jeśli chcesz pić go również poza sezonem, najlepiej zamrozić sok w postaci kostek. Straci w ten sposób znacznie mniej wartościowych mikroelementów niż podczas pasteryzacji.
Jeśli robisz sok z młodych roślin, wyciskaj nie tylko liście, ale też łodygi. Starsze pokrzywy są bardziej zwłókniałe i mniej soczyste, więc użyj tylko liści i licz się z tym, że soku będzie mniej. W obu przypadkach korzystaj z rękawiczek, żeby się nie poparzyć. 2. Podziel lub pokrój pokrzywę tak, by łatwo można było ją włożyć do otworu na produkty w wyciskarce; 3. Wkładaj pokrzywę do otworu partiami, maksymalnie po kilka liści.
1. Umyj rośliny w ciepłej wodzie i ewentualnie namocz przez około 10 minut;
Sok z pokrzywy jest dość esencjonalny, więc najlepiej po wyciśnięciu rozcieńczyć go wodą w stosunku 1:4. Trawiasty posmak takiego napoju nie każdemu będzie jednak odpowiadał. W takiej sytuacji możesz spróbować złagodzić go dodatkiem miodu i cytryny. Inna możliwość to czysty sok z pokrzywy z wyciskarki jako składnik przepisów, w których dodajesz także warzywa i owoce.
Pokrzywa udanie komponuje z wieloma owocami i warzywami. Najczęściej dodaje się jabłko, limonkę lub cytrynę, gruszki, kiwi, ananasa, marchew, buraki, pomarańcze oraz inną zieleninę. • garść pokrzywy; • 1 jabłko; • 1 limonka. • garść pokrzywy; • 1 gruszka; • ½ cytryny. • 2 garście pokrzywy; • 2 jabłka; • 0,5 kg marchwi. • 3 garście pokrzywy; • 2 jabłka; • 3 marchewki; • 1 burak; • kawałek świeżego korzenia imbiru. • 2 garście pokrzywy; • 1 jabłko; • 1 pomarańcza; • ½ cytryny. • 3 garście pokrzywy; • 2 jabłka; • 2 kiwi. • 2 garście pokrzywy; • 2 garście szpinaku lub jarmużu; • garść świeżej mięty lub melisy; • 2 grube plastry ananasa; • 1 limonka
Pamiętaj przy tym, że nie musisz obierać ze skóry większości składników, które uzupełnią sok z pokrzywy z wyciskarki. W przepisach są też jednak dodatki, które należy obrać (np. ananas, pomarańcza czy imbir) i ewentualnie przekroić tak, by zmieściły się do otworu wyciskarki. Przygotowane składniki wkładasz do wyciskarki w dowolnej kolejności, najlepiej na przemian.
1. Sok z pokrzywy z wyciskarki – na bazie jabłka:
2. Sok z pokrzywy z wyciskarki – na bazie gruszki:
3. Sok z pokrzywy z wyciskarki – z marchewką:
4. Sok z pokrzywy z wyciskarki – z burakiem i imbirem:
5. Sok z pokrzywy z wyciskarki – z pomarańczą:
6. Sok z pokrzywy z wyciskarki – z kiwi:
7. Sok z pokrzywy z wyciskarki – z ananasem i dodatkową zieleniną:
Potrzebujesz więcej kulinarnych inspiracji? Na blogu Philips znajdziesz też inne przepisy na zdrowe soki, a także orzeźwiające przepisy na smoothie i koktajle w 5 minut.
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej