0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› kawa ›› Porady ›› Czy kawa może się przeterminować i zepsuć?

    Czy kawa może się przeterminować i zepsuć?

    Czy kawa może się przeterminować i zepsuć?

     

    Szacuje się, że statystyczny Polak zużywa około 3 kg kawy. Jeśli należysz do grona amatorów tego napoju, to ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się z niego m.in. czy kawa może się zepsuć, czy przeterminowana kawa szkodzi i jak można wykorzystać kawę, której termin ważności minął już jakiś czas temu.

    Czy kawa może się przeterminować?

     

    Kawa to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wbrew pozorom do jej największych amatorów nie należą Włosi lecz mieszkańcy Finlandii, Norwegii, Islandii, Danii i Holandii.

     

    Jeśli lubisz raczyć się smakiem kawy i nie wyobrażasz sobie, by zacząć dzień bez filiżanki małej czarnej czy kawy z mlekiem, musisz pamiętać, że tak, jak niemal każdy inny produkt spożywczy ma określony termin spożycia.

     

    Zdarzyło Ci się znaleźć w kuchni opakowanie przeterminowanej kawy, które następnie wylądowało w koszu? To błąd! Jeżeli termin ważności kawy już minął, nadal możesz ją zaparzyć. Pamiętaj jednak, że dotyczy to wyłącznie produktu, który był przechowywany w odpowiednich warunkach (w oryginalnym lub hermetycznym i nieprzezroczystym opakowaniu, koniecznie w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w szafce) i nie ma na nim śladów pleśni, która jest groźna dla organizmu. Czy przeterminowana kawa jest szkodliwa? Nie, ale może różnić się smakiem od świeżej, kupionej np. w lokalnej palarni. Przeterminowana kawa ziarnista nie powinna więc Ci zaszkodzić, ale bez wątpienia nie będzie już zachwycać swoimi walorami smakowymi czy wyjątkowym aromatem. Pamiętaj także, że przeterminowaną kawę możesz z powodzeniem wykorzystać w swoim domu, robiąc z niej naturalny peeling do ciała czy pochłaniacz nieprzyjemnych zapachów. Więcej na ten temat w dalszej części artykułu.

    Kawa – jak długo może stać po otwarciu?

     

    Ile czasu maksymalnie może stać kawa po otwarciu, aby nadal była smaczna i miała ładny, intensywny aromat? 

     

    Zdecydowanie najdłużej może stać kawa ziarnista – należy spożyć ją w ciągu miesiąca od otwarcia. Przechowuj ziarna w całości i miel dopiero przed podaniem (lub najprościej – wykorzystaj do tego ekspres automatyczny Philips z wbudowanym młynkiem, który zmieli ziarna na chwilę przed parzeniem).

     

    Staraj się więc mielić taką ilość kawy, jaka jest Ci potrzebna w danej chwili. Pozostałą ilość dobrze zamknij i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. 

     

    Na kolejnym miejscu są ex aequo: kawa mielona oraz kawa rozpuszczalna. W obu przypadkach staraj się zużyć produkt w ciągu 2 tygodni od otwarcia. 

     

    Sprawdź także:

    >> Kawa do ekspresu – jaką wybrać? Rodzaje, smaki aromaty

    Kawa ziarnista wsypana do szklanki

    Zwietrzała kawa – po czym poznać, że produkt się zepsuł?

     

    Kawa stoi już od jakiegoś czasu w Twojej kuchni i nie wiesz, czy już należy ją wyrzucić? Jeśli kawa jest zepsuta, oznacza to, że dostała się do niej wilgoć oraz tlen i w ten sposób rozpoczął się proces jej psucia. W takiej sytuacji niemal zawsze zauważysz na niej pleśń oraz wyczujesz bardzo charakterystyczny i nieprzyjemny zapach stęchlizny. Czy przeterminowana kawa szkodzi w takim przypadku? Tak! I właśnie dlatego należy ją bezwzględnie wyrzucić.

     

    Innym przypadkiem może być sytuacja, gdy zauważysz, że kilka tygodni po otwarciu kawa jest pozbawiona swojego naturalnego smaku i aromatu choć wyglądem niczym nie różni się od świeżego produktu. Brak wyraźnego aromatu i smaku to sygnał, że jest już za stara i po zaparzeniu nie będzie dobra. Nie musisz jednak jej wyrzucać – zamiast spożywać, możesz nadać jej nowe przeznaczenie.

    Jak wykorzystać przeterminowaną kawę?

     

    Stało się – kawa się przeterminowała i nie masz pomysłu, co z nią zrobić? Po pierwsze: nie wyrzucaj jej lecz pozostań w duchu zero waste. Możesz ją bowiem użyć na kilka innych, nietypowych sposobów.

    Pochłaniacz zapachów do lodówki

     

    Kilka łyżek mielonej kawy wsyp do niewielkiej miseczki, a następnie wstaw ją do lodówki. To prosta metoda na uzyskanie naturalnego i przede wszystkim skutecznego pochłaniacza brzydkich zapachów. Po kilku dniach wymień zawartość miseczki.

    Peeling kawowy

     

    Przeterminowana kawa może posłużyć Ci za rewelacyjny peeling do ciała. Wystarczy, że 1-2 łyżki grubo mielonej kawy wymieszasz w równych proporcjach z ulubioną oliwką. W ten sposób zrobisz peeling, który warto stosować do całego ciała (również twarzy), a zwłaszcza do miejsc, na których masz cellulit. Po wykonaniu peelingu dokładnie spłucz wszystko letnią wodą. Nie musisz już nakładać balsamu, ponieważ Twoje ciało będzie idealnie nawilżone i optymalnie natłuszczone.

     

    Co ciekawe, taki peeling świetnie sprawdzi się też do dłoni, które nieprzyjemnie pachną np. po krojeniu cebuli lub czosnku. Użyj go zamiast mydła, wcierając peeling przez około minutę. To doskonały sposób na perfekcyjnie gładkie dłonie!

    Przeterminowana kawa nawozem do roślin

     

    Rośliny wprost przepadają za kawą – fusy są bowiem bogate w azot. Około 2-3 łyżek stołowych kawy wykorzystaj zatem do podsypania roślin, a następnie podlej je jak zwykle. Tak naturalna odżywka może być stosowana nawet raz w miesiącu. Alternatywnym rozwiązaniem jest wymieszanie fusów z wodą w równych proporcjach – gotową miksturę wykorzystuj do regularnego podlewania roślin. 

     

    Przeczytaj również:

     

    >> Od ziaren do filiżanki kawy– podróż szlakiem kawy

    >> 11 właściwości kawy, które warto znać

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.