Czas czytania: 6 min
Czy wiesz, że średnio każdy Polak pije codziennie 1-1,5 filiżanki kawy dziennie? Oznacza to, że rocznie spożywamy ok. 2-3 kilogramów1. Lubisz napić się mocnego espresso albo mlecznego café latte, aby się nieco pobudzić? To tylko jedno z właściwości kawy. Sprawdź, co potrafi zdziałać kofeina i przeciwutleniacze.
Picie kawy wcale nie musi być niezdrowe – oczywiście, jeśli nie przekraczamy dozwolonych norm. Najlepsza jest kawa bez żadnych dodatków takich jak cukier, mleko czy śmietanka. Dzięki temu napój dodaje nam energii bez zbędnych w tym przypadku kalorii.
Warto wiedzieć: Specjaliści zalecają, aby pić nie więcej niż 200-400 mg kofeiny, czyli ok. 2 do 4 filiżanek dziennie2. Zwiększona jej ilość może spowodować negatywne skutki dla zdrowia np. bezsenność, zdenerwowanie, rozdrażnienie czy nadpotliwość.
To może Cię zainteresować: Jakie są rodzaje kawy? Kofeina nie tylko dodaje energii. Jest również wiele innych właściwości kawy. Jej przyjemny zapach dla wielu osób jest czystym afrodyzjakiem. Uspokaja i powoduje lepszy nastrój. Koi nerwy oraz niweluje uczucie stresu. Według badań specjalistów nawet jedna filiżanka sprawia, że poziom dopaminy oraz serotoniny rośnie. To właśnie one powodują, że nastrój jest bardziej pozytywny. Naukowcy odkryli również w przypadku kawy właściwości antydepresyjne. Codzienne espresso może więc nie tylko dodać sił do działania, ale również zupełnie zmienić nastawienie do zaplanowanych aktywności oraz obowiązków.
Picie kawy może również spowodować zwiększenie się koncentracji. Teobromina, kofeina i teofilina oddziałują pozytywnie na układ nerwowy i przyspieszają proces myślowy. To dobre rozwiązanie dla osób, które pracują na nocną zmianę lub mają problemy z koncentracją spowodowane przez jet lag. Wzrasta wtedy również czujność. Wśród właściwości kawy można także wyróżnić w tym obszarze zwiększoną ilość pamięci krótkotrwałej.
Warto wiedzieć: 75 mg kofeiny – tyle wystarczy według Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, aby koncentracja wzrosła. Najlepiej wypić kawę w filiżance o pojemności 125 ml.
Takie właściwości kawy są szczególnie przydatne dla osób, które chcą uniknąć popełnienia błędu po nieprzespanej nocy lub niewystarczającej ilości snu. To może Cię zaciekawić: Jaka kawa do ekspresu? 7 wskazówek, jak wybrać odpowiednią kawę
Ziarenek kawy nie mogło również zabraknąć w składzie kosmetyków. Dotyczy to przede wszystkim balsamów, peelingów oraz kremów. Nie chodzi jednak o sam zapach. Okazuje się, że kawa ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Przeciwdziała powstawaniu niedoskonałości na skórze. Związki polifenolowe, które są jednym ze składników kawy, sprawiają, że wszelkie widoczne nierówności wygładzają się, a nowe nie powstają wcale. Ponieważ do właściwości kawy należy również szybsze spalanie tłuszczów, ilość cellulitu ulega redukcji. Skóra wygląda na bardziej jędrną, sprężystą oraz miłą w dotyku.
Ciekawostka: Kremy pod oczy, które mają w swoim składzie kawę, powodują, że nieestetyczne, szare cienie znikają.
Czy kawa jest zdrowa? Na pewno dla włosów tak! Wpływa pozytywnie na wzrost oraz kondycję pasm. Szampony oraz odżywki z kofeiną to dobry wybór szczególnie dla osób, które mają problem z łysieniem lub wypadaniem włosów.
Chociaż potrzebujemy witaminy D, promienie słoneczne potrafią być również dla nas niebezpiecznie. Oczywiście nic nie zastąpi kremu z filtrem oraz czapki na głowie, ale jest także rozwiązanie, które może zdziałać cuda. Polifenole będące składnikiem kawy, zapewniają nam dodatkową ochronę. Pozytywnie wpływają również na kolor skóry i jej kondycję. Przeczytaj też: Jak można wykorzystać fusy z kawy? 5 pomysłów
W przypadku kawy właściwości są przydane również dla osób aktywnych fizycznie. Dlaczego? Ponieważ pozytywnie wpływa na metabolizm! Oznacza to większe spalanie kalorii oraz lepsze wyniki sportowe.
Ciekawostka: Kawa przed treningiem może spowodować wzrost spalania tłuszczu o 3-11%3. Dlatego też bardzo często staje się jednym ze składników suplementów diety.
Takie wyniki można osiągnąć jedynie w przypadku czystych napojów bez dodatku cukru, mleka ani śmietanki. Badacze na Uniwersytecie w Georgii odkryli jeszcze inną właściwość kawy. Dowiedli, że spożywanie kofeiny może zmniejszyć ból mięśni po treningu o nawet połowę. Wystarczy pić ok. 2-3 filiżanek każdego dnia. Sprawdź: Ile kalorii ma kawa
W przypadku kawy chodzi nie tylko o smak oraz aromat. Ziarna to źródło witamin B2, B3 i B5, a także magnezu, potasu oraz manganu. Nie oznacza to jednak, że picie tego pobudzającego napoju może zastąpić zdrową dietę oraz aktywny tryb życia. Wszystko w nadmiarze szkodzi, więc warto uważać. Ekspertyzy specjalistów wykazują również prozdrowotne właściwości kawy, które mogą zapobiec wielu chorobom w pewnym stopniu. Warto jednak pamiętać, że takie wnioski zawsze wysnuwane są na podstawie badań przeprowadzanych na konkretnej grupie osób, więc trudno je odnieść do całej populacji.
Szacuje się, że z powodu cukrzycy choruje ok. 300 milionów na świece. Badania wykazały, że picie do 4 filiżanek kawy dziennie, zmniejszyło zachorowalność na cukrzę stopnia II o 25%4. Wystarczająca powinna być jednak filiżanka każdego dnia. Oczywiście przyczyn tej choroby cywilizacyjnej jest wiele, wiec kofeina nie w każdym przypadku będzie skuteczna.
Według badaczy do właściwości kawy należy również przeciwdziałanie symptomom Parkinsona oraz Alzheimera. Zakres skuteczności oceniany jest jednak różnie w zależności od próby badawczej oraz rodzaju eksperymentu. Nie ma jednak jednoznacznej teorii, która wskazywałaby konkretne liczby dla ogółu.
Codzienne picie kawy to również ulga dla osób, które walczą z reakcjami alergicznymi oraz chorobami płuc np. astmą. Kofeina powoduje, że stężenie histaminy w organizmie się zmniejsza, dzięki czemu uczulenia są łagodniejsza. Co więcej, minimalizuje również stopień oraz częstotliwość duszności u astmatyków ze względu na silniejsze rozszerzanie się oskrzeli5. Dowiedz się również, czy kawa w ciąży szkodzi
1. Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, "Medycyna Rodzinna" 2016, nr 3 2. Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M., Czy picie kawy jest zdrowe?, "Medycyna Rodzinna" 2016, nr 3 3. P Koot, P Deurenberg – Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7486839/ 4. Mirmiran P, Carlström M, Bahadoran Z, Azizi F. Long-term effects of coffee and caffeine intake on the risk of pre-diabetes and type 2 diabetes: Findings from a population with low coffee consumption. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018 Dec;28(12):1261-1266. 5. Emma J WelshAnna BaraElizabeth BarleyChristopher J Cates, Caffeine for asthma, 2010.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej