0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czy kawa
    w ciąży szkodzi?

    Kawa w ciąży – fakty
    i mity

    Czy kawa w ciąży szkodzi?


    Dawniej ciążę określało się mianem stanu błogosławionego. Jednak biorąc pod uwagę ilość wszelkiego rodzaju zaleceń i zakazów, trudno dziś obronić jednoznacznie pozytywny wydźwięk tego określenia. Nie dźwigaj ciężkich rzeczy, nie przemęczaj się, ogranicz aktywność, jedz zdrowo, nie pij alkoholu, nie pal papierosów, wysypiaj się, unikaj stresów, nie jedz sera, nie pij kawy... naprawdę? Czy wszystkie te rady są dobre? Czy wszystkie są zasadne? Co do kwestii zaniechania palenia czy picia alkoholu nie ma najmniejszych wątpliwości – to słuszna droga, ale czy kawa w ciąży rzeczywiście może zaszkodzić? Sprawdźmy!

    Picie kawy w ciążymity i ich pochodzenie


    Żartobliwe stwierdzenie, że w Polsce najwięcej jest lekarzy, ponieważ każdy, bez względu na faktyczne wykształcenie, jest w stanie chętnie udzielać rad dotyczących zdrowia, szczególnie dobrze widoczne jest w odniesieniu do kobiet w ciąży. Prawie każdy, kogo spotkasz, chętnie podzieli się z Tobą radą na temat dbania o zdrowie w tym wyjątkowym czasie. Skąd czerpią swą "ekspercką" wiedzę? Powtarzają opinie zasłyszane od innych znajomych, czasem przeczytali je w Internecie, a innym razem w popularnych publikacjach lub czasopismach. Wzięli je za dobrą monetę i – bez zagłębiania się w temat – zaczęli rozpowszechniać. Z pewnością w dobrej wierze, ale nie zawsze z równie dobrym skutkiem…

    Kobieta pijąca kawę


    Jedną z takich obiegowych opinii jest ta traktująca o szkodliwości picia kawy przed kobiety ciężarne. Czy kawa w ciąży szkodzi nienarodzonemu dziecku i negatywnie oddziałuje na mamę?

     

    Łatwo znaleźć źródła tego przekonania. Opiera się ono na badaniach naukowych przeprowadzonych w USA w latach 80. XX wieku (wyniki opublikowano w czasopiśmie "Lancet" z grudnia 1988: "Caffeinated beverages and decreased fertility"). Na nich oparły się również zalecenia amerykańskich i brytyjskich organizacji zdrowia publicznego, które w zasadzie pozostały niezmienione do dziś. Stąd trafiły nie tylko do podręczników lekarskich, ale i do wielu poradników dla przyszłych mam.

    Ciąża a kawa – demistyfikujemy temat


    Problem w tym, że badania te, przeprowadzane tak dawno, nie spełniają wymogów współczesnej nauki. Co prawda wynika z nich, że w przypadku kobiet pijących kawę zanotowano wyższy odsetek poronień i uszkodzeń płodu, a także niższą masę ciała noworodków, jednak badania nie uwzględniają innych czynników, jak na przykład palenie papierosów. W rezultacie nie można jednoznacznie stwierdzić, czy zagrożenia płodu faktycznie były skutkiem picia kawy, palenia, picia alkoholu lub innych ryzykownych zachowań. Nie brano też pod uwagę ilości wypijanej kawy. Tymczasem nowsze badania, prowadzone w XXI wieku, nie wykazały żadnej relacji pomiędzy piciem umiarkowanej ilości kawy a odsetkiem poronień czy masą ciała noworodków.

     

    Wykazano jednakże, że kofeina z łatwością przenika do organizmu noworodków, a także, że jej duża ilość rzeczywiście może negatywnie wpłynąć na ciążę, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Co to znaczy w praktyce?

    Kawa dla kobiet w ciąży – o tym musisz pamiętać


    Po pierwsze: przyjmowanie znaczącej ilości kofeiny przez dłuższy czas ma szkodliwy wpływ na rozwój płodu. Ale "znacząca ilość" wynosi w tym przypadku ponad 900 mg kofeiny dziennie. Ilość kofeiny w kawie zależy od objętości napoju, jakości kawy oraz sposobu jej zaparzania. Przeciętna kawa rozpuszczalna ma od 40 do 140 mg kofeiny na kubek (300 ml). Kawa parzona ma jej nieco więcej, od 60 do 200 mg. To daje jakieś 4 kubki (albo 8 małych filiżanek) kawy dziennie! Według badań to nadal bezpieczna dawka dla mam w drugim trymestrze. To zdecydowanie więcej, niż wskazuje obiegowa opinia, mówiąca jedynie o 2 filiżankach.

     

    Po drugie: kofeina to nie tylko kawa. Należy mieć to na uwadze, ponieważ składnik ten znajduje się także w czarnej herbacie (długo parzona, mocna herbata może mieć nawet do 60 mg kofeiny w jednym kubku, jednak słaba, parzona poniżej 3 minut, ma jej znacząco mniej, ok. 20 mg), w czekoladzie (zależnie od rodzaju, gorzka wysokogatunkowa czekolada ma do 35 mg kofeiny w 50 gramach), a także napojach energetycznych – również coli (do 60 mg w 300 ml). Kontrolując dzienne spożycie kofeiny, trzeba więc brać pod uwagę nie tylko kawę.

     

    Po trzecie: przy umiarkowanym spożyciu kawy w drugim semestrze nie istnieje udowodnione ryzyko zagrożenia płodu. Sytuacja jednak wygląda inaczej w pierwszym trymestrze, kiedy faktycznie kofeina może źle wpłynąć na przebieg ciąży. Z pomocą przychodzi wtedy natura. Większość kobiet na początku ciąży nie ma w ogóle ochoty na kawę. To naturalna reakcja, przejawiająca się nieraz pod postacią wstrętu do tego napoju, podobna w swym mechanizmie do porannych mdłości. To nic przyjemnego, ale w ten sposób natura sama przestrzega przyszłą mamę przed zgubnym wpływem kofeiny. Dolegliwości te mijają z czasem i jeśli w drugim trymestrze przyjdzie Ci ochota na małą czarną, nie musisz się obawiać.

     

    Po czwarte: skoro już mowa o małej czarnej, warto pójść o krok dalej i nieco poeksperymentować. Nie ma nic przyjemniejszego niż filiżanka aromatycznej kawy o poranku czy popołudniowy relaks przy ulubionym espresso bądź latte. Aby napój ten był nie tylko pyszny, ale i możliwie najzdrowszy, warto sięgnąć po nowoczesne rozwiązania jak ekspres do kawy, który w szybki i prosty sposób pomoże przyrządzić ulubioną kawę ze świeżo zmielonych ziaren wysokiej jakości. Doskonałą propozycją są ekspresy automatyczne od marki Philips i Saeco.

     

    Ekspresy ciśnieniowe Saeco to wysoce profesjonalna propozycja dla prawdziwych miłośniczek kawy, które uwielbiają eksperymentować i odkrywać nowe smaki. W okresie ciąży ekspres nie będzie szczególnie eksploatowany, ale kiedy maluszek podrośnie i mama będzie mogła już bez obaw sięgać po swój ulubiony napój, być może odkryje w sobie duszę baristy! Ekspresy automatyczne Philips są tańszą, ale równie niezawodną i funkcjonalną alternatywą do każdego, kto wprost nie wyobraża sobie rozpoczęcia nowego dnia od pysznej, pobudzającej zmysły kawy.

     

    Pamiętaj, że w ciąży zaczynasz odpowiadać nie tylko za siebie, ale i za drugiego, rozwijającego się w Tobie człowieka. Nic zatem dziwnego, że pragniesz wybierać produkty zdrowe i wysokowartościowe. Tę praktykę warto stosować również przy wyborze kawy oraz sposobu jej przyrządzania. Dobra gatunkowo kawa, przygotowywana w sposób zachowujący jej doskonały smak i aromat, będzie najlepszym wyborem. Nawet jeśli trzeba nieco ograniczyć ilość spożywanej w ciąży kawy, to warto zrekompensować to sobie odpowiednią jej jakością!

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.