Gromadzenie się osadu kamienia w urządzeniach, w których podgrzewana jest woda, to proces normalny i praktycznie nieunikniony. Dzieje się tak, ponieważ woda zawiera sole wapnia i magnezu, które ulegają rozpadowi podczas podgrzewania płynu. W efekcie gromadzi się osad, który co pewien czas trzeba usuwać. W przypadku ekspresów proces ten może wyglądać różnie, w zależności od zaawansowania technologii użytych w danym modelu. Dziś pokażemy wam, jak skutecznie usunąć kamień na przykładzie ekspresów automatycznych od znanych i cenionych marek, takich jak Saeco i Philips.
Jeśli te objawy zaobserwowałeś przy swoim ekspresie, powinieneś go odkamienić. W tym miejscu warto dodać, że nowoczesne ekspresy, takie jak Saeco i Philips, mają dodatkową funkcję zgłaszania konieczności odkamienienia. Ale nawet jeśli wszystko funkcjonuje należycie, a osad nie jest widoczny, dobrze przeprowadzić proces odkamieniania przynajmniej raz na 2-3 miesiące – to zapewni sprzętowi dłuższą żywotność. Nie jest też trudne ani kosztowne, więc nie warto czekać, aż osad się zbierze.
Powody gromadzenia się osadu z kamienia już wymieniliśmy, pora jeszcze zastanowić się nad powodami, dla których odkamienianie ekspresu jest zabiegiem przydatnym, a nawet koniecznym. Gromadzący się osad wpływa negatywnie zarówno na stan techniczny ekspresu, jak i jakość przygotowywanej kawy. Ekspres, w którym znajduje się kamienny osad, pracuje wolniej i głośniej. Może wydobywać się z niego duża ilość pary, a kawa, którą przyrządza, może mieć niższą temperaturę niż wcześniej albo może być jej mniej.
W różnych poradnikach możecie spotkać się z informacją, że osad z kamienia łatwo usunąć przy użyciu zwykłego i taniego octu. Czy to prawda? Tak. Jest jednak pewna rzecz, o której wspomniane poradniki często milczą. W przypadku większości ekspresów ocet może nie tylko usunąć kamień, ale także naruszyć, a w konsekwencji uszkodzić różnego rodzaju układy, a zwłaszcza przewody. Ocet świetnie nadaje się do odkamieniania prostych konstrukcyjnie czajników elektrycznych, podobnie jak kwasek cytrynowy, jednak odkamienianie ekspresu do kawy przy ich użyciu jest cokolwiek ryzykowne. Dlatego radzimy używać środków do odkamieniania dedykowanych dla ekspresów, najlepiej zaś – od producenta danego modelu. To gwarantuje bezpieczeństwo całej operacji.
Odkamienianie ekspresu Saeco jest bardzo proste. Dzieje się tak z dwóch powodów: po pierwsze ekspresy Saeco mają wbudowany specjalny program automatycznego odkamieniania; po drugie wyświetlacze tych ekspresów pokazują nam krok po kroku, jakie czynności należy wykonać. Jedyne, co musisz zrobić, to zaopatrzyć się w środek do odkamieniania ekspresu oraz nowy filtr do wody (bo odkamienianie to doskonała okazja do wymiany tego filtru). Reszta polega na płukaniu poszczególnych elementów pod bieżącą wodą i nalewaniu jej do wskazanych pojemników. Dziecinnie proste.
W przypadku tych modeli ekspresów, które nie posiadają funkcji automatycznego odkamieniania, proces ten trzeba wykonać samodzielnie, jednak nie jest on wcale trudny. Należy wlać letnią wodę do pojemnika, a następnie rozpuścić w niej środek odkamieniający. Włączamy program tak, jakbyśmy chcieli przygotować jedną kawę. Część wody z odkamieniaczem przeleje się przez ekspres i trafi do filiżanki, którą – rzecz jasna – należy wylać. Czekamy mniej więcej kwadrans, by środek zaczął działać. Po tym czasie powtarzamy program, a gdy filiżanka się napełni, znów odczekujemy chwilę i ponownie uruchamiamy program – aż do opróżnienia pojemnika. Kiedy cała woda zostanie zużyta, myjemy dokładnie pojemnik, wlewamy do niego czystą wodę i znów – 2-3 razy – powtarzamy program przygotowania kawy, by czysta woda wypłukała ewentualne resztki wcześniejszego roztworu. Po tej procedurze ekspres jest odkamieniony i można bezpiecznie używać go dalej.
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej