Czas czytania: 8 Min
Ekspres do kawy to urządzenie, którego wielu z nas używa codziennie. Aby zapewnić długotrwałą wydajność i najlepszy smak kawy, niezbędne jest regularne odtłuszczanie i konserwacja bloku zaparzającego. Oto kilka wskazówek, jak skutecznie zadbać o swój ekspres do kawy.
Regularne czyszczenie i konserwacja ekspresu Philips są kluczowe dla zachowania najlepszej jakości napojów kawowych. Jest to również sposób, aby przedłużyć żywotność Twojego urządzenia do przyrządzania kawy. Dlaczego jeszcze warto pamiętać o tym, aby odtłuszczać ekspres? Nie każdy o tym wie, że kawa zawiera w sobie tłuszcze w postaci kwasów, które odpowiadają za aromat Twojego espresso. To naturalne, że codzienne użytkowanie ekspresu może pozostawiać resztki oleju kawowego na bloku zaparzającym.
Jednym z kluczowych składników ziaren kawy jest olej kawowy? Dwa najpopularniejsze gatunki kawy (Arabica oraz Robusta) zawierają w sobie od 7 do 17% tłuszczu. Lipidy w kawie składają się kwasów tłuszczowych, tj. arachidowy, behenowy, linolowy, linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy.* Ich obecność w ziarnach zależy od różnych czynników, m.in. odmiany kawy lub obszaru uprawy.
Czyszczenie i odtłuszczanie to niezbędny element konserwacji każdego ekspresu. Przeprowadzane regularnie usuwa resztki tłuszczu osadzające się w urządzeniu.
Każdy sprzęt wymaga konserwacji. To ona pozwala użytkownikom cieszyć się wysoką wydajnością urządzenia i kawą o wysokich walorach smakowych – przez całe lata! Odtłuszczanie bloku zaparzającego jest proste, a skutecznie usuwa resztki kawy oraz tłuszczy z kawowych ziaren, gromadzące się w bloku zaparzającym. Wystarczy wykonać je raz w miesiącu. Warto stosować się do zaleceń producenta i kontrolować stan poszczególnych elementów, by cieszyć aromatyczną i pełną smaku kawą.
Odtłuszczanie ekspresów Philips jest naprawdę proste! Zamontowany wewnątrz każdego z nich blok zaparzający można wyjmować z łatwością wyjmować, co sprawia, że cały krótki proces jest zupełnie intuicyjny. Jak zatem odtłuścić ekspres Philips i zadbać o dobrą kondycję bloku zaparzającego?
Odtłuszczanie to prosta droga do dłuższej żywotności Twojego ekspresu! W razie wątpliwości, zawsze warto sięgnąć po instrukcje producenta dotyczące konserwacji urządzenia – są przejrzyste i powinny rozwiać nawet najdrobniejsze wątpliwości.
Domowym metodom odtłuszczania ekspresu lepiej powiedzieć stanowcze „nie”. Zalety stosowania octu do czyszczenia ekspresu do kawy to mit. Ocet jest zbyt agresywny i może uszkodzić urządzenie. Zachowaj więc ocet do innych celów, a ekspres czyść dedykowanymi do tych celów środkami. Tak będzie lepiej - zarówno dla urządzenia, jak i dla Ciebie.
Aby przedłużyć żywotność ekspresu Philips, dobrze jest stosować kilka dobrych praktyk. Oto ich lista:
Posiadasz ekspres z sytemem spieniania LatteGo? Po przyrządzeniu kawy z mlekiem warto umyć pojemnik LatteGo ręcznie lub w zmywarce. Spieniacz LatteGo myjemy codziennie. Raz w tygodniu rozkładamy i czyścimy zaś wszystkie elementy pojemnika do spieniania mleka. Zawsze stosujemy letnią wodę.
Przeczytaj: Czyszczenie i konserwacja ekspresu do kawy Philips | Philips
Jak widać, warto zadbać o odtłuszczanie bloku zaparzającego. Zwłaszcza, że jest to banalnie proste zadanie. Do dzieła! *
www.researchgate.net/publication/250024358_The_lipid_fraction_of_coffee_bean ** Przybliżony czas konieczności odkamieniania w przypadku regularnego stosowania filtrów AquaClean. Rzeczywisty okres zależy od intensywności użytkowania urządzenia. Stosuj się do komunikatów wyświetlanych na urządzeniu.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej