0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 8 Min

    Blog >> Dom >> Kawa >> Porady >> Jak odtłuścić ekspres do kawy? Zadbaj o blok zaparzający

    Jak odtłuścić ekspres do kawy? Zadbaj o blok zaparzający

    Jak odtłuścić ekspres do kawy? Zadbaj o blok zaparzający

     

    Ekspres do kawy to urządzenie, którego wielu z nas używa codziennie. Aby zapewnić długotrwałą wydajność i najlepszy smak kawy, niezbędne jest regularne odtłuszczanie i konserwacja bloku zaparzającego. Oto kilka wskazówek, jak skutecznie zadbać o swój ekspres do kawy.

    Odtłuszczanie ekspresu – po co to robić?


    Regularne czyszczenie i konserwacja ekspresu Philips są kluczowe dla zachowania najlepszej jakości napojów kawowych. Jest to również sposób, aby przedłużyć żywotność Twojego urządzenia do przyrządzania kawy. Dlaczego jeszcze warto pamiętać o tym, aby odtłuszczać ekspres? Nie każdy o tym wie, że kawa zawiera w sobie tłuszcze w postaci kwasów, które odpowiadają za aromat Twojego espresso. To naturalne, że codzienne użytkowanie ekspresu może pozostawiać resztki oleju kawowego na bloku zaparzającym.

    Czy wiesz, że:


    Jednym z kluczowych składników ziaren kawy jest olej kawowy? Dwa najpopularniejsze gatunki kawy (Arabica oraz Robusta) zawierają w sobie od 7 do 17% tłuszczu. Lipidy w kawie składają się kwasów tłuszczowych, tj. arachidowy, behenowy, linolowy, linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy.*  Ich obecność w ziarnach zależy od różnych czynników, m.in. odmiany kawy lub obszaru uprawy.


    Czyszczenie i odtłuszczanie to niezbędny element konserwacji każdego ekspresu. Przeprowadzane regularnie usuwa resztki tłuszczu osadzające się w urządzeniu.

    Mężczyzna siedzi na kanapie, słucha muzyki i popija dopiero co zaparzoną w ekspresie czarną kawę.

    Co daje odtłuszczanie ekspresu Philips?

     

    Każdy sprzęt wymaga konserwacji. To ona pozwala użytkownikom cieszyć się wysoką wydajnością urządzenia i kawą o wysokich walorach smakowych – przez całe lata! Odtłuszczanie bloku zaparzającego jest proste, a skutecznie usuwa resztki kawy oraz tłuszczy z kawowych ziaren, gromadzące się w bloku zaparzającym. Wystarczy wykonać je raz w miesiącu. Warto stosować się do zaleceń producenta i kontrolować stan poszczególnych elementów, by cieszyć aromatyczną i pełną smaku kawą.

    Jak odtłuścić ekspres do kawy Philips?


    Odtłuszczanie ekspresów Philips jest naprawdę proste! Zamontowany wewnątrz każdego z nich blok zaparzający można wyjmować z łatwością wyjmować, co sprawia, że cały krótki proces jest zupełnie intuicyjny. Jak zatem odtłuścić ekspres Philips i zadbać o dobrą kondycję bloku zaparzającego?
     

    • Co tydzień płucz blok zaparzający w letniej wodzie i pozostaw do wyschnięcia – usuniesz w ten sposób pozostałości kawy i oleju kawowego.
    • Co miesiąc przeprowadź odtłuszczanie ekspresu. Pomogą Ci w tym dedykowane tabletki odtłuszczające, które usuwają olej kawowy z bloku zaparzającego.


    Odtłuszczanie to prosta droga do dłuższej żywotności Twojego ekspresu! W razie wątpliwości, zawsze warto sięgnąć po instrukcje producenta dotyczące konserwacji urządzenia – są przejrzyste i powinny rozwiać nawet najdrobniejsze wątpliwości.

    Czy warto stosować domowe metody odtłuszczania ekspresu?

     

    Domowym metodom odtłuszczania ekspresu lepiej powiedzieć stanowcze „nie”. Zalety stosowania octu do czyszczenia ekspresu do kawy to mit. Ocet jest zbyt agresywny i może uszkodzić urządzenie. Zachowaj więc ocet do innych celów, a ekspres czyść dedykowanymi do tych celów środkami. Tak będzie lepiej - zarówno dla urządzenia, jak i dla Ciebie.

    Regularne czyszczenie ekspresu Philips – o czym jeszcze warto pamiętać?


    Aby przedłużyć żywotność ekspresu Philips, dobrze jest stosować kilka dobrych praktyk. Oto ich lista:
     

    • Opróżniaj tackę ociekową codziennie lub gdy czerwony wskaźnik wystaje z pokrywy tacki.
    • Czyść pojemnik na fusy raz w tygodniu i opróżniaj go, gdy urządzenie poinformuje o konieczności wykonania tej czynności.
    • Myj zbiornik wody raz w tygodniu pod bieżącą wodą. • Raz na trzy miesiące wymień antywapienny filtr wody AquaClean.
    • Raz na dwa lata zastosuj odkamieniacz.** 
    • Co tydzień wyczyść lejek kawy (uchwytem łyżki lub igłą), aby kawa bez przeszkód mogła przechodzić do bloku zaparzającego.


    Posiadasz ekspres z sytemem spieniania LatteGo? Po przyrządzeniu kawy z mlekiem warto umyć pojemnik LatteGo ręcznie lub w zmywarce. Spieniacz LatteGo myjemy codziennie. Raz w tygodniu rozkładamy i czyścimy zaś wszystkie elementy pojemnika do spieniania mleka. Zawsze stosujemy letnią wodę.

    Przeczytaj:
    Czyszczenie i konserwacja ekspresu do kawy Philips | Philips

    Jak widać, warto zadbać o odtłuszczanie bloku zaparzającego. Zwłaszcza, że jest to banalnie proste zadanie. Do dzieła! *

    www.researchgate.net/publication/250024358_The_lipid_fraction_of_coffee_bean ** Przybliżony czas konieczności odkamieniania w przypadku regularnego stosowania filtrów AquaClean. Rzeczywisty okres zależy od intensywności użytkowania urządzenia. Stosuj się do komunikatów wyświetlanych na urządzeniu.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.