0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Porady ›› Kawa aromatyzowana – czy nadaje się do ekspresu?

    Kawa aromatyzowana – czy nadaje się do ekspresu?

    Kawa aromatyzowana – czy nadaje się do ekspresu?

     

    Kawa aromatyzowana, inaczej kawa smakowa, to ziarna nasączane olejkami eterycznymi, które uwalniają się w procesie parzenia i sprawiają, że przygotowany napój ma określony smak i zapach. Najczęściej można spotkać kawy waniliowe, czekoladowe, karmelowe oraz owocowe. Choć cieszą się one popularnością wśród konsumentów, nie można ich używać w ekspresach. Ziarna kaw aromatyzowanych są mocno oleiste oraz kleiste i mogą zniszczyć młynek.

    Jak powstaje i jak smakuje kawa aromatyzowana?

     

    Kawa aromatyzowana powstaje poprzez dodanie do gorących jeszcze ziaren kawowca, tuż po prażeniu, olejków eterycznych. Najczęściej są to substancje syntetyczne o nieznanym dokładnie składzie (brak informacji o składzie może być szczególnie niebezpieczny dla alergików). Wysoka temperatura sprawia, że są one wchłaniane przez ziarna, a następnie uwalniają się w chwili parzenia. Kawa aromatyzowana jest dostępna w wielu różnych smakach, takich jak: wanilia, karmel, czekolada, migdał, cynamon, pomarańcza, truskawka i wiele innych. 

    Czy kawa aromatyzowana nadaje się do ekspresu?

     

    Kawa smakowa jest popularna, o czym świadczy mnogość wariantów, w jakich występuje. Nie wszyscy konsumenci zdają sobie jednak sprawę z tego, że używanie jej, może zniszczyć ekspres. Ziarna są mocno oleiste i bardzo się kleją. Z tego powodu nie powinno się używać kawy aromatyzowanej ziarnistej w ekspresach ciśnieniowych z młynkiem. Substancje w nich zawarte mogą bowiem osadzać się na żarnach i uszkadzać je. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku młynków wolnostojących.

     

    Co ważne, nawet jeśli zrobisz kawę aromatyzowaną tylko raz i nie dojdzie do awarii urządzenia, substancje oleiste zdążą wchłonąć się w elementy młynka. W konsekwencji smak karmelu, czekolady, orzecha czy kokosa będziesz czuć w napojach przygotowanych w ekspresie jeszcze długo po zaprzestaniu używania ziaren smakowych. Ponadto kawa aromatyzowana może wejść w reakcję z pojemnikiem na ziarno, w skutek której może dojść do jego odbarwienia lub wręcz uszkodzenia.

     

     Jak zatem kupić idealną kawę do ekspresu? Wybierając gatunek, kieruj się osobistymi preferencjami: Arabica ma łagodny, lekko kwaskowy smak pozbawiony goryczki, z kolei Robusta jest wyrazista i lekko gorzka. Zwróć też uwagę na pochodzenie ziaren, na smak kawy wpływają bowiem również rodzaj gleby, w której rosną rośliny, sposób zbierania oraz przechowywania ziaren.

    Ziarna kawy są przesypywane z naczynia do ekspresu.

    Jak samodzielnie zrobić kawę smakową?

     

    Jeśli znudziła Ci się klasyczna mała czarna lub po prostu masz czasem ochotę na kawowy słodki deser, poznaj alternatywy dla kawy aromatyzowanej. Dobrą kawę smakową z powodzeniem przygotujesz w domu, używając do tego „zwykłych”, czyli niezawierających sztucznych dodatków, ziaren kawowca dobrej jakości. Metodę parzenia wybierz, uwzględniając swoje preferencje, możesz użyć na przykład ekspresu automatycznego (to opcja zdecydowanie najwygodniejsza i najszybsza), kolbowego, kawiarki czy aeropressu.

     

    Sprawdź nasze przepisy na pyszną kawę smakową.

    Kawa cynamonowa

     

    W ekspresie przygotuj cappuccino lub latte (jeśli używasz alternatywnych metod parzenia, przygotuj napar, a następnie spień mleko i połącz z kawą). Dodaj szczyptę cynamonu i jeśli lubisz – łyżeczkę miodu.

    Kawa piernikowa (z przyprawami korzennymi)

     

    W ekspresie lub specjalnym naczyniu spień mleko i dodaj do niego mielone przyprawy: cynamon, kardamon i anyż. Następnie przygotuj espresso i wlej je do mleka, aby zrobić latte macchiato. Na koniec możesz dodać łyżeczkę cukru waniliowego. Aby szybciej przygotować taką kawę, możesz pojedyncze przyprawy zamienić na gotową mieszankę piernikową.

    Kawa z białą czekoladą i bitą śmietaną

     

    To propozycja idealna dla łasuchów. Żeby ją zrobić, zaparz podwójne espresso. W międzyczasie podgrzej mleko i rozpuść w nim kilka kostek czekolady. Dodaj do niego kawę i udekoruj bitą śmietaną. Wierzch posyp wiórkami czekoladowymi lub liofilizowanymi malinami.

    Miętowa kawa mrożona

     

    Gdy masz ochotę na coś orzeźwiającego, zrób kawę miętową! Do blendera włóż kilka listków mięty, wlej wystudzone espresso oraz mleko i zmiksuj. Napój przelej do szklanek wyłożonych lodem.

    Alternatywa dla kaw aromatyzowanych – syropy smakowe

     

    Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie domowych kaw smakowych z przyprawami i różnymi dodatkami, wypróbuj gotowe syropy do kawy. Mają one rozmaite smaki i mogą być wspaniałym dodatkiem zarówno do kaw klasycznych, jak i tych podawanych na zimno. Ponieważ jednak zawierają one cukier lub inne słodziki, nie sprawdzą się, gdy nie lubisz słodkich napojów.

     

    Wybierając syrop smakowy, zwróć uwagę na jego skład (brak konserwantów czy sztucznych barwników) oraz konsystencję (powinien być on gęsty oraz gładki). Jeśli dbasz o linię, nie musisz rezygnować ze słodkiej, smakowej kawy – w sklepach znajdziesz syropy o obniżonej wartości kalorycznej, a nawet wersje „zero kalorii”.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.