0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog o kawie ›› Porady ›› Pleśń w ekspresie do kawy - czemu i jak często czyścić blok zaparzający?

    Pleśń w ekspresie do kawy - czemu i jak często czyścić blok zaparzający?

    Pleśń w ekspresie do kawy - czemu i jak często czyścić blok zaparzający?

     

    Wydaje Ci się, że Twoja ulubiona kawa zyskała nieprzyjemną gorycz? Otaczający Cię aromat palonych ziaren stał się nagle nie do zniesienia? Jeśli data ważności jest w porządku, to możliwe, że pleśń w ekspresie do kawy postanowiła popsuć Twój kawowy rytuał. Sprawdź, co z nią zrobić i jak wyczyścić blok zaparzający.

    Skąd bierze się pleśń w ekspresie?

     

    Ekspresy automatyczne mają specyficzną budowę, która sprawia, że nie da się dostrzec, co dzieje się w środku. Nagromadzona wilgoć, a także wysoka temperatura i brak światła sprzyjają rozwojowi grzybów. Dlatego pleśń w ekspresie to żaden ewenement. Gorąca woda zwykle sobie z nią radzi, ale w automatycznych urządzeniach raczej nie jest doprowadzana do wrzenia. Dlatego warto zaglądać do środka, co jakiś czas.

    Co może się przyczynić do powstania pleśni w ekspresie:

     

    rurki i wężyki - potrafią się zatykać.

    filtry - zbyt stare mogą nieskutecznie oczyszczać wodę z kamienia i zanieczyszczeń. 

     

    Jak zapobiegać pleśni w ekspresie do kawy? Wystarczy znać zasady czyszczenia i konserwacji ekspresów Philips. Liczy się przede wszystkim systematyczność oraz cykliczne sprawdzanie jakości działania urządzenia. Dzięki temu Twoja kawa pozostanie aromatyczna, a sprzęt posłuży Ci przez wiele lat.

    Co może spowodować pleśń w ekspresie do kawy?

     

    Warto zacząć od tego, że pleśń w ekspresie sprawia, że napar zyskuje nieprzyjemną goryczkę, której daleko od naturalnego i przyjemnego smaku kofeiny. Zmienia się także zapach, który otula dom podczas parzenia. Taka „niespodzianka” w ekspresie do kawy może rozzłościć każdego, kto nie wyobraża sobie dnia bez aromatyczna espresso albo mlecznego cappuccino.

     

    Przeczytaj też: Gorzka lub kwaśna kawa z ekspresu 

     

    Pleśń w ekspresie potrafi wywołać także negatywne skutki zdrowotne. Czasem wywołuje alergie oraz prowadzi do odczuwania takich objawów jak bóle głowy, kichanie, kaszel czy łzawienie oczu. Zdarzać mogą się też kłopoty z górnymi drogami oddechowymi oraz symptomy przypominające grypę. Problemy gastryczne czy nagła biegunka też są normą, gdy w ekspresie do kawy zadomowiła się pleśń.

    W jaki sposób uchronić się przed pleśnią w ekspresie?

     

    Jeśli chcesz zapobiec pleśni w ekspresie do kawy, pamiętaj o jego regularnym oraz dokładnym czyszczeniu. Wiedza o konserwacji ekspresu do kawy Philips wcale nie jest wymagająca - część programów czyszczących np. odkamienianie działa automatycznie po wybraniu odpowiedniego trybu. W przypadku regularnej wymiany filtra Aquaclean nie trzeba odkamieniać ekspresu do 5000 filiżanek1.

    Które elementy ekspresu trzeba cyklicznie czyścić:

     

    • pojemnik na fusy,

    • tacka ociekowa,

    • pojemnik na wodę,

    • blok zaparzający i komorę,

    • system spieniający mleko.  

     

    Zarówno czyszczenie bloku zaparzającego w ekspresie Philips, jak i innych elementów wpływa na jakość oraz smak kawy. Wszelkie nagromadzone zanieczyszczenia oraz kamień utrudniają też prawidłowy przepływ wody. Warto jednak pamiętać o szybkim usuwaniu fusów po kawie. W nich znajduje się 6 różnych drobnoustrojów, które również sprzyjają powstawaniu pleśni w ekspresie .

    Mycie bloku zaparzającego w ekspresie do kawy w celu pozbycia się pleśni.

    Jak wygląda czyszczenie bloku zaparzającego?

     

    Dlaczego czyszczenie bloku zaparzającego jest takie ważne? Zaparzacz ma bezpośredni kontakt ze zmielonymi ziarnami, więc jego czystość gra kluczową rolę. Nagromadzone pozostałości po zmielonej kawie mogą zacząć gnić, a to już pierwszy krok do powstania pleśni w ekspresie do kawy. 

     

    Czyszcząc blok zaparzający Philips, warto zajmować się tym w cyklu cotygodniowym.

     

    1. Wyłącz urządzenie.

    2. Wyjmij pojemnik na wodę.

    3. Otwórz drzwiczki, które dadzą ci dostęp do wnętrza ekspresu.

    4. Naciśnij przycisk PUSH i wyjmij blok zaparzający.

    5. Wnętrze ekspresu umyj wilgotną ściereczką.

    6. Dokładnie umyj blok zaparzający pod bieżącą wodą bez jakichkolwiek detergentów i poczekaj, aż sam wyschnie.

    7. Suchy blok zaparzający włóż do ekspresu (usłyszysz charakterystyczne kliknięcie).

    8. Zamknij drzwiczki, włóż pojemnik na wodę i ciesz się aromatyczną kawą!

     

    Pamiętaj, aby nigdy nie zajmować się czyszczeniem bloku zaparzającego, gdy urządzenie jest w trybie usuwania kamienia - najpierw skończ jedną czynność.

     

    Niezbędna jest również pielęgnacja w trybie comiesięcznym - do tego przydaje się wiedza o tym, jak korzystać z tabletek do usuwania oleju kawowego Philips.

     

    A jak wygląda czyszczenie bloku zaparzającego Philips LatteGo i ekspresów Saeco? Zalecenia są takie same, czyli regularne mycie co tydzień oraz używanie tabletek do usuwania oleju kawowego raz w miesiącu. To niewiele pracy, a w zamian czeka na Ciebie aromatyczna oraz esencjonalna kawa każdego dnia!

     

    Sprawdź: Smarowanie bloku zaparzającego ekspresu Philips

     

    1 W przypadku 8 wymian filtra, zgodnie ze wskazaniem urządzenia. Rzeczywista liczba filiżanek zależy od wybranego rodzaju kawy, płukania i czyszczenia.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.