Czas czytania: 6 min
Blog o kawie ›› Porady ›› Pleśń w ekspresie do kawy - czemu i jak często czyścić blok zaparzający?
Pleśń w ekspresie do kawy - czemu i jak często czyścić blok zaparzający?
Wydaje Ci się, że Twoja ulubiona kawa zyskała nieprzyjemną gorycz? Otaczający Cię aromat palonych ziaren stał się nagle nie do zniesienia? Jeśli data ważności jest w porządku, to możliwe, że pleśń w ekspresie do kawy postanowiła popsuć Twój kawowy rytuał. Sprawdź, co z nią zrobić i jak wyczyścić blok zaparzający.
Ekspresy automatyczne mają specyficzną budowę, która sprawia, że nie da się dostrzec, co dzieje się w środku. Nagromadzona wilgoć, a także wysoka temperatura i brak światła sprzyjają rozwojowi grzybów. Dlatego pleśń w ekspresie to żaden ewenement. Gorąca woda zwykle sobie z nią radzi, ale w automatycznych urządzeniach raczej nie jest doprowadzana do wrzenia. Dlatego warto zaglądać do środka, co jakiś czas.
• rurki i wężyki - potrafią się zatykać. • filtry - zbyt stare mogą nieskutecznie oczyszczać wodę z kamienia i zanieczyszczeń. Jak zapobiegać pleśni w ekspresie do kawy? Wystarczy znać zasady czyszczenia i konserwacji ekspresów Philips. Liczy się przede wszystkim systematyczność oraz cykliczne sprawdzanie jakości działania urządzenia. Dzięki temu Twoja kawa pozostanie aromatyczna, a sprzęt posłuży Ci przez wiele lat.
Warto zacząć od tego, że pleśń w ekspresie sprawia, że napar zyskuje nieprzyjemną goryczkę, której daleko od naturalnego i przyjemnego smaku kofeiny. Zmienia się także zapach, który otula dom podczas parzenia. Taka „niespodzianka” w ekspresie do kawy może rozzłościć każdego, kto nie wyobraża sobie dnia bez aromatyczna espresso albo mlecznego cappuccino. Przeczytaj też: Gorzka lub kwaśna kawa z ekspresu Pleśń w ekspresie potrafi wywołać także negatywne skutki zdrowotne. Czasem wywołuje alergie oraz prowadzi do odczuwania takich objawów jak bóle głowy, kichanie, kaszel czy łzawienie oczu. Zdarzać mogą się też kłopoty z górnymi drogami oddechowymi oraz symptomy przypominające grypę. Problemy gastryczne czy nagła biegunka też są normą, gdy w ekspresie do kawy zadomowiła się pleśń.
Jeśli chcesz zapobiec pleśni w ekspresie do kawy, pamiętaj o jego regularnym oraz dokładnym czyszczeniu. Wiedza o konserwacji ekspresu do kawy Philips wcale nie jest wymagająca - część programów czyszczących np. odkamienianie działa automatycznie po wybraniu odpowiedniego trybu. W przypadku regularnej wymiany filtra Aquaclean nie trzeba odkamieniać ekspresu do 5000 filiżanek1.
• pojemnik na fusy, • tacka ociekowa, • pojemnik na wodę, • blok zaparzający i komorę, • system spieniający mleko. Zarówno czyszczenie bloku zaparzającego w ekspresie Philips, jak i innych elementów wpływa na jakość oraz smak kawy. Wszelkie nagromadzone zanieczyszczenia oraz kamień utrudniają też prawidłowy przepływ wody. Warto jednak pamiętać o szybkim usuwaniu fusów po kawie. W nich znajduje się 6 różnych drobnoustrojów, które również sprzyjają powstawaniu pleśni w ekspresie .
Dlaczego czyszczenie bloku zaparzającego jest takie ważne? Zaparzacz ma bezpośredni kontakt ze zmielonymi ziarnami, więc jego czystość gra kluczową rolę. Nagromadzone pozostałości po zmielonej kawie mogą zacząć gnić, a to już pierwszy krok do powstania pleśni w ekspresie do kawy. Czyszcząc blok zaparzający Philips, warto zajmować się tym w cyklu cotygodniowym. 1. Wyłącz urządzenie. 2. Wyjmij pojemnik na wodę. 3. Otwórz drzwiczki, które dadzą ci dostęp do wnętrza ekspresu. 4. Naciśnij przycisk PUSH i wyjmij blok zaparzający. 5. Wnętrze ekspresu umyj wilgotną ściereczką. 6. Dokładnie umyj blok zaparzający pod bieżącą wodą bez jakichkolwiek detergentów i poczekaj, aż sam wyschnie. 7. Suchy blok zaparzający włóż do ekspresu (usłyszysz charakterystyczne kliknięcie). 8. Zamknij drzwiczki, włóż pojemnik na wodę i ciesz się aromatyczną kawą! Pamiętaj, aby nigdy nie zajmować się czyszczeniem bloku zaparzającego, gdy urządzenie jest w trybie usuwania kamienia - najpierw skończ jedną czynność. Niezbędna jest również pielęgnacja w trybie comiesięcznym - do tego przydaje się wiedza o tym, jak korzystać z tabletek do usuwania oleju kawowego Philips. A jak wygląda czyszczenie bloku zaparzającego Philips LatteGo i ekspresów Saeco? Zalecenia są takie same, czyli regularne mycie co tydzień oraz używanie tabletek do usuwania oleju kawowego raz w miesiącu. To niewiele pracy, a w zamian czeka na Ciebie aromatyczna oraz esencjonalna kawa każdego dnia! Sprawdź: Smarowanie bloku zaparzającego ekspresu Philips 1 W przypadku 8 wymian filtra, zgodnie ze wskazaniem urządzenia. Rzeczywista liczba filiżanek zależy od wybranego rodzaju kawy, płukania i czyszczenia.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej