Czas czytania: 6 min
Mocne, esencjonalne espresso o poranku – czy można lepiej zacząć dzień? Spróbuj podać wodę do kawy i przekonaj się, jak ten dodatek zmieni smak napoju. Szklanka wody do espresso jest wyznacznikiem dobrej kawiarni i najlepszych kawowych zwyczajów, dlatego warto wdrożyć to rozwiązanie również w domowym zaciszu. Sprawdź, po co do kawy podaje się wodę.
Odpowiedni sposób picia kawy pozwala w pełni rozkoszować się charakterystycznymi dla danej odmiany ziaren aromatami. To właśnie dlatego w restauracjach podaje się wodę do espresso. Przed skosztowaniem esencjonalnego naparu należy napić się wody, żeby oczyścić kubki smakowe.
Takie płukanie usuwa pozostałości innych smaków w jamie ustnej. Podobny rytuał obowiązuje przed degustacją wina. W ten sposób możesz w pełni doświadczyć bogactwa smaku wybranej kompozycji ziaren, z których zaparzono Twoje espresso.
Więcej informacji na temat tego typu kawy znajdziesz tutaj: Espresso
Zwyczaj podawania wody do kawy wywodzi się z Włoch. Tam bariści zwykle używają zwykłej wody z kranu. W polskich kawiarniach najczęściej otrzymasz niegazowaną wodę źródlaną.
Dlaczego woda do espresso powinna mieć temperaturę pokojową? Kawa jest gorąca, dlatego podanie do niej wody z lodówki może spowodować dyskomfort.
Wróćmy do odpowiedzi na pytanie, po co do kawy podaje się wodę. Celem takiego działania jest oczyszczenie kubków smakowych przed skosztowaniem napoju. Dlatego wodę do espresso należy pić przed kawą. Najlepszą metodą jest przełykanie małej porcji wody przed każdym łykiem espresso.
Okazuje się jednak, że jest wielu zwolenników picia wody po kawie. Dlaczego niektórzy wolą tę kolejność? Espresso to mocna kawa o skoncentrowanym smaku i zostawia w ustach intensywny posmak. Jeśli chcesz odświeżyć jamę ustną i przygotować kubki smakowe na kolejne potrawy bądź napoje, warto napić się wody po spożyciu espresso.
Inny powód do spożycia wody po wypiciu kawy to po prostu pragnienie. Niektórym zwyczajnie chce się pić po filiżance espresso i w ten sposób zaspokajają tę potrzebę.
Espresso to kawa intensywna, gęsta i mocna. Te właściwości zawdzięcza procesowi parzenia, podczas którego zmielone ziarna są poddawane działaniu wysokiego ciśnienia. Dlatego właśnie espresso wyróżnia się wyrazistym smakiem i wyjątkową kremowością. Łyk wody przed skosztowaniem kawy pozwala cieszyć się aromatami charakterystycznymi dla konkretnej mieszanki ziaren, które mogą pochodzić z różnych regionów i mieć różny stopień wypalenia.
Wiesz już, dlaczego woda do espresso jest ważnym dodatkiem i jak wzbogaca kawowe doświadczenie. Picie kawy może stać się codziennym rytuałem. Istnieje jeszcze kilka wskazówek, które sprawiają, że espresso smakuje naprawdę doskonale. Smaczne i pobudzające espresso bez problemu przygotujesz w ekspresach dostępnych w ofercie Philips. Sprawdź, jak zrobić espresso.
O czym warto pamiętać?
Wodę do kawy podaje się po to, żeby oczyścić nią kubki smakowe. Dzięki temu doświadczasz pełnego smaku i aromatu swojego napoju. A co wpływa na smak i aromat kawy? Najważniejsze czynniki to gatunek ziaren, ich pochodzenie oraz proces palenia, a po produkcji również stopień zmielenia kawy i sposób jej przechowywania.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej