0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› kawa ›› Porady ›› Jaka woda do kawy? Co wpływa na smak kawy?

    Jaka woda do kawy? Co wpływa na smak kawy?

    Jaka woda do kawy? Co wpływa na smak kawy?

     

    Na smak kawy wpływa wiele czynników, począwszy od rodzaju użytych ziaren, aż po sam proces parzenia. Mało kto zdaje sobie sprawę, że nawet woda może diametralnie zmienić smak kawy – zarówno na lepszy, jak i na gorszy. Co wpływa na smak kawy? Jakiej wody użyć do kawy, by przygotować idealny napój?

    Woda butelkowana – czy nadaje się do przygotowania kawy?

     

    Nawet najwyższej jakości kawa, gdy jest parzona w nieodpowiedniej wodzie, może stracić swój wyjątkowy smak. Twardość wody oraz zawartość minerałów wpływają na reakcje chemiczne podczas parzenia, decydując o tym, jakie związki zostaną uwolnione z kawowych ziaren. Wysoka zawartość jonów magnezowych i niska zawartość dwuwęglanów sprzyja procesowi przenoszenia smaku z ziaren do wody. Natomiast obecność sodu i dużej ilości dwuwęglanów może zepsuć nawet najlepszej jakości kawę. Niestety, wiele wód butelkowanych zawiera właśnie tę niekorzystną kombinację, dlatego lepiej ich unikać, jeśli chcemy cieszyć się pełnią smaku naszej ulubionej kawy.

    Woda z kranu – czy sprawdzi się do parzenia kawy?

     

    Woda prosto z kranu, podobnie jak woda butelkowana, nie nadaje się do parzenia kawy. Głównie dlatego, że zawiera chlor i często jest twarda. Takie warunki mogą znacząco wpłynąć na aromat i smak kawy, a także sprzyjać osadzaniu się kamienia w ekspresie. Woda z kranu może także zawierać niepożądane substancje chemiczne. Aby uniknąć tych problemów, warto skorzystać z filtrów do wody, które eliminują osad i zanieczyszczenia, sprawiając, że woda staje się czysta i klarowna. Filtry są dostępne w różnych cenach, począwszy od kilkunastu złotych.

     

    Jaka woda do kawy będzie najlepsza?

     

    Do parzenia kawy najlepiej używać wody przefiltrowanej. Taka woda sprawi, że otrzymany napój uzyska optymalny smak. Lepiej zrezygnować z wody prosto z kranu. Taka woda często zawiera chlor, który w znaczący sposób wpływa na smak napoju i powoduje, że kawa ma kwaśny posmak. Z kolei woda butelkowana, ze względu na zawartość minerałów, również będzie nadawać kawie specyficzny posmak. Jeśli zależy Ci na czystym smaku ziaren, lepiej z niej zrezygnuj.Optymalny poziom pH wody, która ma zostać użyta do przygotowania kawy to pomiędzy 5,5 a 7. Jeśli pH będzie niższe, w kawie będzie można wyczuć goryczkę. Z kolei, gdy pH będzie wyższe, kawa zyska cierpki smak.

    Kobieta rozmawia ze znajomym, pijąc przy tym kawę espresso z ekspresu.

    Co wpływa na smak kawy?

     

    Co jeszcze (oprócz rodzaju użytej wody), wpływa na smak kawy? Poniżej kilka istotnych czynników, na które warto zwrócić uwagę, przygotowując ten napój.

    Rodzaj ziaren

     

    Dwa najpopularniejsze rodzaje ziaren na rynku to Arabica i Robusta. Arabica jest delikatniejsza w smaku. Robusta ma wyrazistszy i bardziej gorzkawy smak. Przygotowując kawę, wybierz rodzaj ziaren, który bardziej odpowiada Twoim upodobaniom.

    Warunki przechowywania ziaren

     

    Kawę najlepiej umieścić w suchym, zaciemnionym miejscu. Najlepiej przechowywać ją w oryginalnym opakowaniu, dbając o to, by była szczelnie zamknięta. Nie należy umieszczać ziaren w lodówce. Kawa jest higroskopijna. Jeśli umieścisz ja w lodówce, pochłonie całą wilgoć i przejdzie różnorodnymi zapachami z lodówki.

    Stopień zmielenia ziaren

     

    Pamiętaj, że te sama ziarna będą inaczej smakowały zaparzone w kawiarce, a inaczej w ekspresie automatycznym. Stopień zmielenia ziaren powinien być dostosowany do metody parzenia. Im kawa będzie mieć dłuższy kontakt z wodą, tym stopień zmielenia ziaren powinien być grubszy i odwrotnie.

    Detale podczas przygotowywania kawy

     

    Przygotowując kawę, zwracaj uwagę na detale. Z pozoru nieistotne elementy mogą okazać się kluczowe w procesie przygotowania idealnego napoju. Waż zmielone ziarna. W ten sposób dowiesz się, ile kawy potrzebujesz, do przygotowania napoju o określonej intensywności. Pamiętaj, żeby nie zalewać kawy wrzątkiem. Idealna temperatura wody to ok. 92-96 stopni. Wrzątek spowoduje, że kawa będzie gorzka i cierpka w smaku.

     

    Wszystkie wspomniane zasady mają wpływ na ostateczny smak kawy. Żeby uzyskać idealny smak tego napoju, możesz eksperymentować np. z rodzajem użytych ziaren, metodami parzenia czy rodzajem wody.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.