Jak wyrabiać ciasto na pizzę lub na chleb w makaroniarce Philips
Wyrabianie ciasta:
- Włącz makaroniarkę. Jeśli Twoja makaroniarka jest wyposażona w funkcję automatycznego ważenia, wybierz dowolny z programów: do zwykłego makaronu, makaronu jajecznego lub makaronu smakowego (nie będziesz postępować zgodnie z obliczeniami ilości płynu, więc nie ma znaczenia, który program wybierzesz).
- Umieść wszystkie suche składniki w komorze mieszania i zamknij pokrywkę.
- Rozpocznij wyrabianie, naciskając przycisk uruchomienia.
- Powoli wlewaj płynne składniki wzdłuż otworów w pokrywce. Uwaga: w przypadku urządzeń z funkcją automatycznego ważenia nie należy stosować obliczonej ilości wody na wyświetlaczu, lecz trzymać się przepisu.
- Pozwól makaroniarce wyrabiać ciasto przez 3:00 minuty, zgodnie ze wskazówkami na wyświetlaczu. Gdy na zegarze programowanym pojawi się 00:00, zatrzymaj makaroniarkę, naciskając przycisk Start/Pauza lub Wł./Wył.
- Odłącz urządzenie od prądu i wyjmij ciasto z komory mieszania. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia i kontynuuj jak zwykle.
Uwaga!
- nie pozostawiaj makaroniarki bez nadzoru, gdy wyrabia ciasto i nie używaj funkcji wyciskania.
- Zawsze odłączaj urządzenie od prądu zanim sięgniesz do komory mieszania.
Obejrzyj również poniższe filmy, aby zapoznać się z przykładowymi przepisami na ciasto na pizzę i chleb. Skontaktuj się z nami, aby uzyskać dalszą pomoc, jeśli podane przez nas kroki i filmy nie pomogą osiągnąć optymalnej jakości ciasta.
Przykładowy przepis na ciasto na pizzę:
25 g oliwy z oliwek
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
½ opakowania drożdży instant
140 ml ciepłej wody
Przykładowy przepis na ciasto na chleb:
20 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki przyprawy do chleba
350 ml letniej wody
(opcjonalnie: 20–40 g nasion np. słonecznika lub dyni)
Czas pieczenia: około 45–60 minut w temperaturze 180°C