0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› kawa ›› Porady ›› Jak ustawić młynek w ekspresie?

    Jak ustawić młynek w ekspresie?

    Jak ustawić młynek w ekspresie? Mielenie kawy bez tajemnic

     

    Na smak kawy przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym wpływa wiele czynników. Wśród nich wyróżnić można jakość samych ziaren, ich pochodzenie i rodzaj, czas parzenia czy też ciśnienie, z jakim gorąca woda przepływa przez ziarna. Warto jednak wiedzieć, że kawowy aromat i smak są determinowane również grubością zmielenia ziaren. Aby osiągnąć pożądany efekt w zakresie mocy naparu i jego charakteru, należy odpowiednio ustawić parametry młynka w ekspresie. Jak to zrobić? W jaki sposób grubość zmielenia kawy wpływa na wyczuwanie kwasowości lub goryczki oraz na moc gotowego napoju? Jaki efekt mielenia dają młynki ceramiczne, a jaki – młynki stalowe? Poznaj najważniejsze informacje o mieleniu kawy i sprawdź, jak dopasować parametry w ekspresie do własnych upodobań i preferencji!

    Ustawienia młynka w ekspresie – dlaczego są takie ważne

     

    Mimo, iż proces mielenia w ekspresie ciśnieniowym jest całkowicie zautomatyzowany, to w przypadku nowoczesnych i zaawansowanych technologicznie modeli (takich jak ekspres z serii 3300 od marki Philips), nadal mamy wpływ na sposób mielenia ziaren kawy. Warto z tego korzystać i poznać wszystkie dostępne opcje jakie daje automatyczny, wbudowany młynek, ponieważ samo mielenie jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na to, jak kawa smakuje. Dzięki możliwości zmiany ustawień można codziennie poszukiwać nowych niuansów i aromatów w tych samych ziarnach i dopasowywać je do własnych potrzeb i oczekiwań.

    W jaki więc sposób grubość mielenia ziaren kawy wpływa na ostateczny smak naparu?

     

    • Grubo zmielone ziarna stanowią mniejszy opór dla przelewającej się przez nie gorącej wody, a ziarna zmielone drobno – większy. To z kolei wpływa na czas kontaktu wody z ziarnami, a w efekcie – na nasycenie naparu aromatem. W praktyce oznacza to, że drobno zmielone ziarna pozwalają uzyskać bardziej wyrazisty smak, a ziarna zmielone grubo wpływają na łagodność kawy.
    • Stopień zmielenia ziaren ma wpływ na ogólną ekstrakcję, co pośrednio przekłada się na smak i aromat naparu. Należy jednak pamiętać, że zbyt grube zmielenie kawy może skutkować uzyskaniem wodnistego naparu o słabym smaku, a zbyt drobne – powstaniem gęstej cieczy o bardzo kwaśnym aromacie, dominującym nad innymi nutami.

     

    Wszystkie wymienione powyżej aspekty i wiele innych kwestii dotyczących smaku kawy można modyfikować za pomocą ustawień młynka w ekspresie ciśnieniowym. Więcej dodatkowych informacji w tym temacie znajdziesz również w artykule Stopnie mielenia kawy – jak grubość mielenia kawy wpływa na jej smak?, do którego lektury serdecznie zachęcamy.

    Młynek do kawy, wypełniony kawą ziarnistą, postawiony na stole.

    Grubość mielenia kawy a moc napoju

     

    Wpływ grubości mielenia kawy na moc gotowego napoju jest bardzo duża, dlatego warto tę kwestię omówić szerzej. Tak, jak zostało to wspomniane powyżej, to właśnie od grubości zmielenia ziaren zależy długość kontaktu wody z ziarnami (czyli, mówiąc fachowo – czas ekstrakcji). Jeśli woda przepuszczana jest pod ciśnieniem przez ziarna zmielone grubo, to przepłynie przez nie znacznie szybciej (a więc będzie miała z nimi krótszy kontakt) niż przez ziarna zmielone bardzo drobno. Napar kawowy jest z kolei tym mocniejszy, im dłużej parzy się kawa – z tego łatwo można wyciągnąć wniosek, że ziarna zmielone grubo dadzą napar słabszy, a ziarna zmielone drobno – napar mocniejszy.

    Mimo, iż zależność ta wydaje się być prosta, to w zakresie mielenia ziaren łatwo jest przesadzić. Warto pamiętać o tym, że kawa zmielona zbyt drobno będzie po prostu za mocna (a przy tym bardzo gorzka), natomiast napój zaparzony na ziarnach zmielonych zbyt grubo stanie się niesmacznym, rozwodnionym ekstraktem.

    Młynek stalowy a ceramiczny – jak wpływają na proces mielenia ziaren?

     

    Mimo, iż w młynku umieszczonym w ekspresie ciśnieniowym możemy regulować grubość mielenia ziaren, to jedna jego cecha będzie niezmienna. Chodzi tu oczywiście o materiał, z którego został wykonany – na rynku do wyboru mamy ekspresy z młynkami stalowymi i ceramicznymi. Czym różnią się od siebie, jeśli chodzi o kwestię grubości mielenia oraz trwałość urządzeń?

    Przede wszystkim młynki ceramiczne mielą kawę niezwykle precyzyjnie. Przyczynia się do tego zwłaszcza duża liczba trybów mielenia (jak w młynkach ceramicznych będących sercem ekspresów Philips, umożliwiających uzyskanie aż 12 stopni grubości mielenia ziaren), ułatwiających zrobienie dokładnie takiego naparu, na jaki aktualnie mamy ochotę. Oprócz tego młynki ceramiczne wykazują się wieloletnią trwałością, z uwagi na fakt, iż ceramika jest twardsza od metalu.

    Zobacz też: Ekspres do kawy z młynkiem ceramicznym czy stalowym – który wybrać?

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.