0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Porady ›› Rodzaje mleka roślinnego do kawy - jakie są i jak wpływają na smak?

    Rodzaje mleka roślinnego do kawy - jakie są i jak wpływają na smak?

    Rodzaje mleka roślinnego do kawy - jakie są i jak wpływają na smak?

     

    Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka zwierzęcego. Doskonale nadaje się zarówno do musli, ciast i deserów, jak i do kawy. Wbrew pozorom, mleko roślinne to propozycja nie tylko dla wegan i osób z nietolerancją laktozy, ale również dla każdego, kto lubi eksperymentować w kuchni i chętnie odkrywa nowe smaki. Jakie rodzaje mleka roślinnego sprawdzą się najlepiej w przypadku kawoszy?

    Czym jest mleko roślinne?

     

    Mleko roślinne to napój – ekstrakt głównie z nasion, zbóż, roślin strączkowych lub orzechów rozcieńczony z wodą do konsystencji jak najbardziej zbliżonej do konsystencji mleka krowiego. Wbrew pozorom, jest idealną propozycją dla wielbicieli kawy, którzy z różnych względów nie chcą bądź nie mogą pić zwykłego mleka. Umiejętnie dobrany rodzaj mleka roślinnego pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem i bogatym aromatem kawy, a także aksamitną pianką np. w cappuccino czy caffè latte.

    Popularne rodzaje mleka roślinnego

     

    Z jednej strony lubisz kawy mleczne i nie wyobrażasz sobie, by w ulubionym napoju nie było choćby odrobiny mleka, ale z drugiej, masz nietolerancję laktozy, starasz się wyeliminować z diety produkty odzwierzęce lub chcesz obniżyć cholesterol? Odpowiedzią na Twoje potrzeby może być mleko roślinne, które w zależności od rodzaju, ma nieco inny smak i właściwości.

     

    Na sklepowych półkach najczęściej znajdziesz: mleko sojowe, owsiane, migdałowe, ryżowe oraz kokosowe.

    Barista nalewa spienione mleko roślinne do kawy.

    Jakie mleko roślinne wybrać do kawy?

     

    Masz dylemat i nie wiesz, jaki rodzaj mleka roślinnego najbardziej nadaje się do kawy? Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz kawy z delikatną, kremową pianką, musisz pamiętać, że nie każde mleko będzie odpowiednim wyborem. O ile każde mleko można spienić, o tyle jakość i wygląd pianki będzie inny. Na sklepowych półkach warto poszukać produktów z dopiskiem „dla baristów” – co do zasady, z łatwością można je spienić, uzyskując efektowną i puszystą piankę. Pamiętaj także o tym, że efekt zależy też od wybranej marki. Mleko danego rodzaju kupione od dwóch różnych producentów może się zupełnie inaczej pienić choćby z uwagi na inne proporcje napoju.

    Mleko sojowe

     

    Mleko sojowe to popularna alternatywa dla mleka krowiego. Znane jest już od ponad 2000 lat. Jest stosunkowo gęste, kremowe, zawiera białko, wapń, a także izoflawony i fitosterole. Mleko sojowe doskonale się pieni, dlatego dzięki niemu z łatwością wyczarujesz perfekcyjną piankę do swojej kawy.

    Mleko owsiane

     

    Delikatne i lekko słodkie, często używane w kawiarniach. Nie warzy się nawet wtedy, kiedy jest podgrzane do wysokiej temperatury. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu stanowi idealny wybór dla osób z problemami układu trawiennego. Trzeba jednak pamiętać, że w jego składzie jest również cukier. Dobrze sprawdza się nie tylko jako dodatek do kawy, ale to także świetny wybór w kuchni, np. do pieczenia czy gotowania choćby owsianki.

    Mleko migdałowe

     

    Migdały są rewelacyjnym źródłem wapnia. Mleko migdałowe ma przyjemną, kremową konsystencję i subtelnie orzechowy smak. Co ważne, jest też niskokaloryczne – zawiera o wiele mniej kalorii niż mleko krowie. Warto jednak pamiętać, że produkcja mleka migdałowego wiąże się z koniecznością zużycia dużych ilości wody, przez co nie jest to najbardziej ekologiczna propozycja na rynku.

    Mleko ryżowe

     

    Ten rodzaj mleka roślinnego to znakomity wybór m.in. dla osób na diecie (jest niskokaloryczne) oraz alergików. W jego składzie nie znajdziesz bowiem ani orzechów, ani też glutenu. Naturalnie jest delikatnie słodkie, a zarazem dość rzadkie, ponieważ do jego produkcji wykorzystuje się dużą ilość wody.

    Mleko kokosowe

     

    Jeśli lubisz kokosy, ta propozycja będzie strzałem w dziesiątkę. Mleko kokosowe ma charakterystyczny smak i aromat, który wzbogaci nie tylko Twoją kawę, ale także rozmaite desery czy owsianki. W jego składzie znajdziesz m.in. potas, cynk i magnez. 

    Jak spienić mleko roślinne?

     

    W celu przygotowania pianki z mleka roślinnego, skorzystaj z klasycznego spieniacza lub wlej mleko do dzbanka z uchwytem, delikatnie przechyl naczynie i zanurz w nim dyszę od ekspresu do kawy. Jeśli jednak chcesz, by to ekspres przygotował wszystko za Ciebie, skorzystaj z ekspresu Philips LatteGo, z systemem spieniania mleka, który wymiesza mleko z powietrzem, tworząc perfekcyjną piankę do Twojej kawy.

     

    Więcej informacji w artykułach:

    >> Mleko do spieniania - ciepłe czy zimne? Jakie wybrać?

    >> Idealna mleczna pianka: jak spienić mleko do kawy

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.