0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 5 Min

    Dom ›› Kawa z miodem

    Dom ›› Kawa z miodem

    Kawa z miodem – czy jest zdrowa? Jak ją przygotować?

     

    Koneserów kawy można podzielić na tych, którzy ją słodzą i na tych, którzy uważają, że cukier w „małej czarnej” to zbrodnia. Jeśli jesteś jednym z wielu miłośników tego napoju z nutką słodyczy, pokochasz kawę z miodem. Jeżeli natomiast do tej pory unikałeś dodawania słodzików do kawy, być może do jej spróbowania przekonają Cię liczne właściwości zdrowotne takiego napoju.

    Kawa z miodem – połączenie idealne

     

    Kawa zawiera kofeinę, substancję pobudzającą ośrodkowy układ nerwowy, zwiększającą poziom energii – to fakt powszechnie znany. Niewiele osób ma jednak świadomość, że nie są to jedyne zalety „napoju bogów”. Ziarna kawowca są także źródłem cennych antyoksydantów, wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz przyspieszają metabolizm. Warto wiedzieć, że kawa nie zwiększa ryzyka wystąpienia nadciśnienia, jak zwykło się uważać.


    Także naturalny miód pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest źródłem przeciwutleniaczy i flawonoidów, posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyalergiczne. Przyspiesza też regenerację organizmu, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na układ trawienny, a nawet pracę mózgu. Kawa słodzona miodem to idealne połącznie, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach podczas jej przyrządzania.

    Kawa z miodem – przepis

     

    Przygotowując taki napój, pamiętaj, aby nieco przestudzić kawę zanim dodasz do niej miód – w temperaturze powyżej 40°C traci on swoje właściwości. Idealna będzie kawa zaparzona w ekspresie z filtrem lub w ekspresie ciśnieniowym – espresso, ristretto bądź americano. Wystarczy, że wlejesz do niej płaską łyżeczkę miodu i gotowe. Jeśli jesteś otwarty na kulinarne eksperymenty, spróbuj do kawy z miodem dodać parę kropel soku z cytryny i delektuj się oryginalnym, odświeżającym i nieco egzotycznym smakiem.

    Kawa z dodatkiem cynamonu i miodu to alternatywa dla cukru.

    A jaki gatunek kawy wybrać, aby przygotować idealną kawę z miodem? Kawy pochodzące z Afryki, np. z Etiopii charakteryzują się średnią kwasowatością i cytrusowo-owocowym aromatem – będą idealną bazą do przygotowania czarnej kawy z miodem. Do zrobienia kawy z mlekiem i miodem warto wykorzystywać ziarna kawy pochodzące z Ameryki Południowej. Szczególne warunki uprawy w tym rejonie świata przyczyniają się do tego, że charakteryzuje się ona subtelną słodyczą i wyraźnym orzechowo-czekoladowym profilem.

    Jaki miód do kawy będzie najlepszy?

     

    Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Miody wiosenne – rzepakowy, faceliowy, wielokwiatowy są delikatne i dodanie ich do kawy nie zabije jej aromatu, wręcz przeciwnie, podkreśli naturalną słodycz, uwalniając bogactwo smaku.


    Te bardziej charakterystyczne – gryczany, wrzosowy, spadziowy uwydatnią goryczkę kawy, jednocześnie niwelując kwasowość. Mają specyficzny, ostry, lekko cierpki, a nawet gorzkawy smak, dlatego trzeba pamiętać, że nie można ich dać zbyt dużo, bo zdominują smak napoju. Jeżeli miód jest skrystalizowany, warto rozpuścić go w odrobinie letniej wody przed dodaniem do filiżanki.

    Kawa z miodem i cynamonem

     

    Jeśli nie przepadasz za czarną kawą lub po prostu masz ochotę spróbować czegoś nowego, przygotuj cappuccino lub caffè latte z miodem i przyprawami korzennymi. Na spód filiżanki bądź szklanki wlej łyżeczkę ulubionego miodu, a następnie przygotuj napar kawowy:
     

    • jeśli jesteś posiadaczem ekspresu przelewowego – zaparz kawę tak jak zwykle, a następnie wlej ją do kubka (mniej więcej 3/4 jego pojemności); w dalszej kolejności podgrzej mleko do temperatury około 65°C i spień je przy pomocy ręcznego lub elektrycznego spieniacza,

    • jeżeli masz ekspres automatyczny – wybierz z menu cappuccino lub latte macchiato (możesz również przygotować espresso, a następnie dodać ciepłe, spienione mleko).


    Przygotowaną w ten sposób kawę z miodem i mlekiem posyp cynamonem – jego słodkawy, korzenny aromat znakomicie podkreśli niuanse smakowe miodowego napoju kawowego. Możesz również wlać odrobinę naturalnego ekstraktu z wanilii. Zamiast cynamonu do kawy słodzonej miodem możesz również dodać lekko gorzki, niezwykle aromatyczny kardamon, orzeźwiający, cytrusowy imbir lub delikatnie ostry, bardzo charakterystyczny anyż. Orientalne przyprawy nie tylko nadadzą kawie z miodem niepowtarzalny aromat, ale mają także mnóstwo dobroczynnych właściwości – rozgrzewają, pobudzają, wspomagają trawienie.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.