0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 5 Min

    lis 28, 2022 

    Karmienie ›› Siara z piersi

    Karmienie ›› Siara z piersi

    Siara z piersi - czym jest, skąd się bierze, kiedy się pojawia i co oznacza?

     

    Siara to pierwsze mleko, jakie produkują kobiece gruczoły mlekowe. Jego wytwarzanie rozpoczyna się już w ciąży, jednak dopiero po porodzie jego produkcja przyspiesza i trwa do 3.-4. doby połogu. Siara zawiera 40 razy więcej związków aktywnych niż mleko dojrzałe, są to m.in. czynniki wzrostu, komórki odpornościowe, aminokwasy. Ten wyjątkowy skład odpowiada za cenne właściwości, takie jak immunostymulacja, ochrona przed patogenami czy pozytywny wpływ na mikroflorę jelit noworodka.

    Siara - co to jest? Jaki ma skład?

     

    Siara (łac. colostrum) to pierwsze mleko kobiece, gruczoły sutkowe wytwarzają je najintensywniej tuż po porodzie – w 1.-4. dobie połogu. Po tym okresie staje się ono mlekiem przejściowym, a następnie mlekiem dojrzałym. Ten płyn biologiczny ma fundamentalne znaczenie dla wszystkich ssaków, w tym również człowieka. Siara jest gęsta, lepka i ma żółtawy kolor. Choć jest jej niewiele, to w zupełności wystarcza, aby zaspokoić potrzeby noworodka, który wypija zaledwie ok. 50-100 ml siary na dobę (podczas jednego karmienia w pierwszych dniach życia maluszek zjada ok. 2-10 ml pokarmu).


    Siara jest bardzo cenna dla dziecka, ma wyjątkowy skład. Zawiera ponad 250 bioaktywnych składników, które zapewniają odporność bierną i ochronę przed infekcjami, stymulują także wzrost mikroflory jelitowej. Wśród nich znajdują się:
     

    • regulatory odporności (m.in. laktoferynę, laktoperoksydazę czy glikoproteiny),
    • immunoglobuliny (IgA, IgE, IgM, IgG (IgG1/IgG2), IgD), 
    • aminokwasy (np. lizynę, tryptofan, alaninę),
    • czynniki wzrostu (m.in. somatotropinę, insulinopodobny czynnik wzrostu czy gonadoliberynę).
       

    Pierwsze mleko, jakie spożywa noworodek jest także bogate w witaminy i minerały, chociażby witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D3, wapń, magnez, potas, selen oraz żelazo. 100 ml siary ma ok. 50-65 kcal.

    Siara w ciąży, czyli kiedy powstaje pokarm kobiecy?

     

    Produkcja mleka kobiecego rozpoczyna się już w ciąży, proces ten nazywa się laktogenezą. Jest ona pierwszą fazą laktacji, podczas której proces gruczoły sutkowe przygotowują się do pełnienia funkcji wydzielniczej – pojawienie się wydzieliny beztłuszczowej, a następnie siary jest nazywane laktogenezą I i ma miejsce w 16.-20. tygodniu ciąży. Niektóre przyszłe mamy mogą w tym okresie zauważyć kropelki mleka wypływające z piersi pod wpływem nacisku, jest to zjawisko fizjologiczne i nie powinno wzbudzać niepokoju. 


    Zmiany te zachodzą na skutek działania hormonów wydzielanych przez gruczoły dokrewne oraz przez łożysko: progesteronu, estrogenów, prolaktyny. Następuje proliferacja pęcherzyków mlecznych, a pod wpływem estrogenów rozwija się sieć przewodów mlecznych. Intensywnie rozrastają się tkanka gruczołowa oraz tkanka tłuszczowa, dlatego piersi mogą się powiększać i mogą być tkliwe.

    Właściwości siary

     

    Siara często jest nazywana pierwszą, naturalną szczepionką, głównie ze względu na dużą zawartość immunoglobulin i leukocytów. Posiada wiele cennych właściwości mających wpływ na rozwój dziecka, są to przede wszystkim:
     

    • zapewnienie odporności biernej, ochrona przed bakteriami i wirusami; siara ma też działanie przeciwzapalne,
    • stymulowanie układu odpornościowego zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio (są to właściwości immunomodulujące),
    • sprzyjanie rozwijaniu się mikroflory jelitowej bogatej w Bifidobacterium i Lactobacillus (niektóre ich szczepy mogą nawet hamować reakcje zapalne),
    • wspomaganie wydalenia smółki.

    Ulgę w bólu piersi przynosi odciąganie niewielkich ilości pokarmu przy pomocy laktatora.

    Siara w piersiach – pierwsze karmienia noworodka

     

    Źródła naukowe podają, że zaledwie kilka procent świeżo upieczonych mam nie ma pokarmu, zazwyczaj ma to związek z występowaniem u nich poważnych zaburzeń hormonalnych. Tuż po wydaleniu łożyska następuje gwałtowny spadek stężenia estrogenów i progesteronu, ale wartość prolaktyny w dalszym ciągu pozostaje wysoka. Te przemiany hormonalne uruchamiają proces wytwarzania pokarmu, początkowo jest to siara, po kilku dobach pojawia się nawał i skład mleka ulega zmianie, m.in. zmniejsza się stężenie przeciwciał oraz białka, a wzrasta zawartość tłuszczu. Mama może w tym czasie odczuwać napięcie, a nawet ból piersi, może również dojść do zapalenia piersi. Ulgę przyniesie wówczas odciąganie niewielkich ilości pokarmu, np. przy pomocy laktatora.


    Pierwsze przystawienie noworodka do piersi tuż po urodzeniu jest bardzo ważne zarówno dla dziecka, jak i dla matki. Kontakt skóra do skóry powinien trwać minimum 2 godziny – to wtedy maluch zazwyczaj sam zaczyna szukać brodawki, wówczas również wypija pierwszą porcję siary. Opóźniony kontakt skóra do skóry, np. po cesarskim cięciu, może być przyczyną problemów z karmieniem piersią, choć jest to sytuacja rzadka – na produkcję siary nie ma wpływu rodzaj porodu.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue
    Zarejestruj

    Zamów subskrypcję biuletynu

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.