Podgrzewanie zbyt dużej ilości mleka lub pokarmu naraz wydłuża czas podgrzewania, zwłaszcza jeśli mleko lub pokarm ma niską temperaturę początkową (np. zaraz po wyjęciu z lodówki).
W poniższej tabeli podano różne czasy podgrzewania mleka zależnie od jego ilości w pojemniku i temperatury początkowej.
Uwaga! W przypadku pokarmu dla niemowląt nie można oszacować czasu podgrzewania ze względu na jego zróżnicowaną konsystencję.
| Ustawienie | Mleko o temperaturze pokojowej (22°C) | Mleko z lodówki (5°C) |
| 30 ml | 4:00–4:15 min | 4:00–4:15 min |
| 60 ml | 2:45–3:30 min | 4:45–5:30 min |
| 90 ml | 3:00–4:00 min | 5:00–6:00 min |
| 120 ml | 3:00–4:00 min | 5:00–6:00 min |
| 150 ml | 3:00–4:00 min | 5:00–6:00 min |
| 180 ml | 3:30–4:30 min | 5:30–6:30 min |
| 210 ml | 3:30–4:30 min | 5:30–6:30 min |
| 240 ml | 5:00–6:00 min | 6:30–7:30 min |
| 270 ml | 5:00–6:00 min | 6:30–7:30 min |
| 300 ml | 5:15–6:15 min | 6:45–7:45 min |
| 330 ml | 5:30–6:30 min | 7:00–8:00 min |
* Czas podgrzewania w tej tabeli podano w przypadku użycia wody o temperaturze pokojowej.