Czas czytania: 6 min
Spis treści
Matcha latte zachwyca swoim smakiem… i zupełnie nas to nie dziwi! To prawdziwy przysmak, w którym subtelna słodycz mleka lub napoju roślinnego równoważona jest przez lekko goryczkowy aromat herbaty zielonej. Jednak jak przyrządzić napój, by każdy kolejny łyk przynosił maksimum przyjemności? Sprawdź nasz sposób na zrobienie matcha latte i spraw, aby Twój każdy dzień nabrał rumieńców dzięki specjałowi na bazie herbaty.
Choć kawa jest dla wielu osób niezastąpionym elementem dnia, to ostatnimi czasy sporym zainteresowaniem cieszy się matcha. Co to takiego? To drobny proszek, który powstaje ze zmielonych liści zielonej herbaty z gatunku camellia sinensis. Zgodnie z tradycyjnymi japońskimi ceremoniami herbacianymi zwykle mieszany jest z gorącą wodą, tworząc pełen koloru spieniony napój. Jednak sproszkowaną zieloną herbatę wykorzystuje się także w trakcie przyrządzania matcha latte. Jak przyrządzić przysmak, by zachwycał swoim smakiem zarówno latem, jak i zimą?
Przede wszystkim do zrobienia matcha latte potrzebujesz odpowiedniego sprzętu. Przyda Ci się do tego elektryczny spieniacz lub chasen, czyli specjalna bambusowa trzepaczka. Dzięki nim rozmieszasz sproszkowaną zieloną herbatę w czarce (matchawanie) lub miseczce oraz nadasz mieszance aksamitnej konsystencji. Spieniacz przyda Ci się także podczas przygotowywania mleka lub napoju roślinnego do matcha latte. Boisz się, że nie uda Ci się go odpowiednio napowietrzyć? Lekką i puszystą piankę uzyskasz także z pomocą jednego z ekspresów do kawy Philips z systemem LatteGo, który składa się tylko z dwóch części (nie posiada żadnych rurek). Tworzy on idealnie gładką i gęstą piankę, idealną do kawowych naparów, ale też napojów na bazie matchy.
Po pierwsze, do matcha latte potrzebujesz… matchy. Wybierz tę wysokojakościową, dzięki której każdy Twój każdy łyk będzie przepełniony maksimum smaku. Do tego przyda Ci się mleko krowie lub napój roślinny (przykładowo owsiany lub sojowy) oraz woda. To wszystko!Jednak jak zrobić matcha latte? Na samym początku zmieszaj ok. 2 g matchy z 70 ml ciepłej wody w temperaturze 70-80°C. Postaraj się, aby nie było w mieszance ani jednej grudki – może ona wpłynąć negatywnie na smak napoju. Gdy tylko na jej powierzchni zacznie się pojawiać zielona pianka, zabierz się za podgrzanie i spienienie 125-200 ml mleka lub napoju roślinnego. Gdy tylko nabiorą pożądanej konsystencji, rozmieszaną z wodą matchę umieść w szklance lub kubku, a następnie zacznij powoli dodawać mleczną piankę.
Wskazówka: Chcesz stworzyć domowe latte art? Możesz to tego użyć techniki etching lub free pouring. Przydatne wskazówki do tworzenia kompozycji na powierzchni matcha latte znajdziesz w naszym artykule: Latte art – jak robić wzorki na kawie? Porady baristy
Nie od dziś wiadomo, że matcha latte staje się coraz popularniejsza. Jedni chwalą napój ze względu na smak, a inni doceniają jego właściwości. Dlaczego warto zacząć pić matchę?
Wiadomo, kawa to królowa poranków – rozbudza swoim delikatnym smakiem i aromatem. Filiżanka espresso (porcja 29,6 ml) ma ok. 63 mg kofeiny, która zwiększa koncentrację oraz poprawia nastrój. Jednak na rynku pojawiła się konkurentka kawy – matcha – która zawiera niewiele mniej kofeiny (bo ok. 40-50 mg). Na jej przewagę oddziałuje obecność L-teaniny, czyli aminokwasu, który wydłuża działanie pobudzające sproszkowanej herbaty.
Ostatnimi czasy sporo mówi się o armacie matcha latte. Jak smakuje napar? Zielona herbata matcha jest bardzo intensywna, dosyć gorzka i wyrazista w smaku – ten aromat można pokochać lub znienawidzić. Na próżno szukać w nim owocowych lub kwiatowych nut, które mogłyby urozmaicić doznania smakowe. W przypadku subtelnie ziemistej matcha latte, na goryczkowy posmak sproszkowanej zielonej herbaty wpływa delikatne i słodkie mleko krowie lub napój roślinny. Daje to jedyny w swoim rodzaju rezultat, który potrafi skraść serce!
Przeczytaj też: Mleko do spieniania – ciepłe czy zimne? Jakie wybrać? Tekst oparto na podstawie:
Jeżeli od dawna pijesz matcha latte i spodobał Ci się smak zielonej herbaty, nie pozostaje Ci nic innego, jak poeksperymentować w kuchni z matchą. Możesz ją wykorzystać do wszystkiego – idealnie sprawdza się w koktajlach, batonikach, deserach na bazie śmietanki i białej czekolady oraz owsiankach. To uniwersalny dodatek, który urozmaici aromat przygotowywanych dań.
Matcha latte to napój, który podbił serca i podniebienia wielu osób. Jego przygotowanie jest bardzo proste – zajmie Ci najwyżej 5 minut – i nie potrzebujesz do tego specjalistycznych urządzeń czy sprzętów. Nie zwlekaj już dłużej i wypróbuj smak domowego matcha latte!
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej