0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Porady ›› Jak spienić mleko roślinne?

    Jak spienić mleko roślinne?

    Jak spienić mleko roślinne?

     

    Marzy Ci się ciepła kawa o poranku z lekką i delikatną pianką? Sposobów na spienienie mleka jest wiele, a kluczem do sukcesu jest temperatura napoju. Jednak czy efekt subtelnej chmurki do latte macchiato lub cappuccino można uzyskać także z pomocą wegańskich napojów? Otóż… jak najbardziej! Oto kilka porad, jak spienić mleko roślinne, aby fakturą i konsystencją dorównało piankom wprost z włoskich kawiarni.

    Spienianie mleka roślinnego rozpocznij od wyboru napoju

     

    Z nutami kwiatowymi, subtelnie owocowa lub orzeźwiająca – kawa to dla wielu osób sposób na rozpoczęcie dnia. Nic w tym dziwnego. W końcu delikatnie pobudza do działania i dodaje energii w najtrudniejszych momentach dnia.

     

    Na świecie spotkasz wielu różnych koneserów kaw czarnych, lubujących się w mocnym espresso czy pełnym aromatu americano. Jednak uznaniem cieszą się także napary z dodatkiem spienionego mleka. Puszysta pianka, dzięki swojej lekkiej konsystencji, idealnie współgra z nutami smakowymi użytej do zaparzenia napoju mieszanki ziaren.

     

    Przyjęło się, że do przyrządzania cappuccino czy też latte używa się mleka krowiego, które jest delikatne w smaku. Jednak w ostatnich latach wśród kawoszy sporą popularnością zaczęły cieszyć się napoje roślinne. Które mleko roślinne wybrać, jeżeli zechcesz je spienić i dodać do kawowego naparu? Na półkach sklepowych znajdziesz m.in.:

     

    mleko migdałowe, o lekko orzechowym smaku, które przez swój aromat dodaje przyrządzonemu naparowi odrobinę słodyczy.

    mleko kokosowe, idealne do słodkich kaw z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych bądź mleczka skondensowanego.

    mleko owsiane, postrzegane jako najbardziej uniwersalne, o delikatnym bukiecie smakowym, wyróżniające się konsystencją.

     

    Z wegańskiej alternatywy mleka krowiego chętnie korzystają osoby, które na co dzień są na diecie roślinnej, jednak coraz większym uznaniem cieszą się także wśród ludzi spożywających mięso. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, jak przygotować się do stworzenia gęstej, kremowej pianki, sprawdź nasz artykuł: Mleko do spieniania – ciepłe czy zimne? Jakie wybrać?

    Spienianie mleka roślinnego za pomocą ekspresu do kawy.

    Jak spienić mleko roślinne? To prostsze, niż myślisz!

     

    W niektórych kręgach utarło się przekonanie, że piankę o idealnej konsystencji można uzyskać tylko z mleka krowiego. Nic bardziej mylnego – rozbudowana gama produktów wegańskich sprawiła, że smakosze wege napojów roślinnych także mogą dodać do espresso czy kawy czarnej puszystą i sztywną mikropiankę. Trzeba jedynie wiedzieć, jak spienić taki produkt… a jest to łatwiejsze, niż myślisz!

     

    Jeżeli marzy Ci się kremowa piana z mleka owsianego lub sojowego, możesz ją uzyskać na kilka sposobów:

    • Spienianie mleka roślinnego z pomocą French Press

     

    French Press to nic innego, jak… zaparzacz do kawy. Wystarczy, że wlejesz do niego kilkadziesiąt mililitrów napoju roślinnego, podgrzanego do 60-65°C, a następnie zaczniesz poruszać tłoczkiem w górę i dół przez całe mleko. Gdy tylko płyn w dzbanuszku zacznie przypominać swoją konsystencją gęstą śmietankę, przestań przesuwać tłok. Na koniec przelej z French Press piankę do kubka z kawą i zacznij delektować się pysznym napojem!

    • Spienianie mleka roślinnego z pomocą dyszy w ekspresie

     

    Używanie spieniacza w ekspresie do kawy nie wymaga aż tak dużej wprawy, jak może Ci się wydawać. Wystarczy, że chwilę poćwiczysz, a efekty z pewnością Cię zadowolą. Wystarczy, że do małego metalowego dzbanka nalejesz mleko roślinne, a następnie zanurzysz dyszę urządzenia na ok. ¾ wysokości płynu i przechylisz naczynie. W ten sposób napój zacznie wirować, dzięki czemu bąbelki powietrza wymieszają się z mlekiem i stworzą piankę.

    Wskazówka:

    Przed rozpoczęciem spieniania mleka roślinnego sprawdź jego świeżość i wymieszaj je. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemniej niespodzianki podczas przygotowywania pianki.

    Idealnie spienione roślinne mleko dodane do kawy.

    Spieniacze do mleka roślinnego – czy warto w nie inwestować?

     

    Sposobów na spienienie mleka roślinnego jest wiele – oprócz wcześniej wymienionych, do uzyskania kremowej pianki przyda Ci się blender ręczny z ubijaczką. Jednak… istnieją bardziej profesjonalne metody na spienianie napojów wegańskich.

     

    Wystarczy, że skorzystasz z domowego ekspresu do kawy z systemem do spieniania mleka, dzięki któremu bez problemu uzyskasz doskonałą piankę. Przykładem takiego urządzenia jest Philips 5400 LatteGo. Z jego pomocą w kilka chwil przygotujesz ulubione cappuccino czy caffé latte w wegańskiej odsłonie. Jest to możliwe dzięki systemowi LatteGo, dzięki któremu uzyskasz aksamitną piankę.

     

    Jednak to nie wszystko. Ekspres Philips 5400 LatteGo pozwoli Ci spersonalizować moc przyrządzanego naparu oraz dostosować ilość mleka roślinnego. Urządzenie jest proste w obsłudze, a sam system LatteGo szybki w czyszczeniu (zajmuje to dosłownie 10 sekund1). Wynika to z jego nieskomplikowanej budowy – składa się jedynie z dwóch części i nie ma żadnych rurek. Philips 5400 LatteGo to propozycja, koło której nie możesz przejść obojętnie, jeżeli przepadasz za poranną kawą w połączeniu z delikatnie napowietrzonym napojem roślinnym!

     

    1Na podstawie testów konsumenckich porównujących wiodące na świecie  automatyczne ekspresy do kawy z systemem „One touch cappuccino” (2023, Niemcy).

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.