1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Jak wprowadzać nowe smaki? Co podawać starszakowi?

    Przepisy na dania dla niemowląt i starszych dzieci

    Przepisy dla niemowlaków i starszaków. 

    Dowiedz się jak radzić sobie z niejadkami?


    Przepisy na dania dla niemowląt i starszych dzieci

    Gdy Twoje dziecko będzie już gotowe na swoje pierwsze dania z pokarmów stałych, zacznij od podania mu startego pojedynczego owocu lub warzywa, a następnie zacznij wprowadzać nowości.

    Podstawowe przeciery z owoców i warzyw

    Przecier jabłkowo-gruszkowy

    Purée brokułowo-ziemniaczane

    Gotowi na większe zróżnicowanie

    Bakłażanowy przysmak

    Kurczak z pomidorami i ziemniakami

    Dorsz z brokułami

    Czas na miękkie kawałki

    Mieszanka warzywna

    Spaghetti z sosem

    Kurczak z ryżem

    Twardsze kawałki

    Kuskus z warzywami

    Makaron z sosem pomidorowym i serem

    Smażony ryż

    Dziecko-oczekujace-na-posilek

    Przecier jabłkowo-gruszkowy

    Większość przecierów z owoców i warzyw można łatwo przygotować w ten sam podstawowy, prosty sposób. Na początek polecamy brzoskwinie, jabłka, gruszki, dynię, kalafior lub brokuł. Zazwyczaj do przygotowania jednej porcji wystarczy jedno warzywo lub owoc.

    Składniki

    1 jabłko

    1 gruszka

    Wystarczy na 2 porcje.

    Inne pyszne kombinacje to banan z morelą oraz gruszka ze śliwką.

    Sposób przygotowania:

    Obierz jabłko i gruszkę

    Usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki

    Do małego rondla wlej 10 łyżek wody

    Gotuj owoce na wolnym ogniu do miękkości

    Zmiksuj na purée za pomocą miniblendera lub rozgnieć widelcem

    Purée brokułowo-ziemniaczane
    Składniki

    1 ziemniak

    1 mały brokuł

    Wystarczy na 2 porcje.

    Inne pyszne kombinacje warzywne to groszek z marchewką, kabaczkiem i batatem.

    Sposób przygotowania

    Usuń łodygę brokułu i pokrój brokuł na różyczki

    Obierz, pokrój i ugotuj batat

    Połóż różyczki brokułu na wkładce do gotowania na parze umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą

    Przykryj i gotuj na parze do miękkości (ok. 10 minut)

    Zmiksuj na purée za pomocą miniblendera lub rozgnieć widelcem

    Bakłażanowy przysmak
    Składniki

    1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

    1/3 bakłażana obranego i pokrojonego w plastry

    1 łyżka rodzynek

    2 łyżki ugotowanego ryżu

    Szczypta cynamonu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania

    Włóż bakłażana i pomidora do rondla z niewielką ilością wody

    Doprowadź do wrzenia

    Dodaj rodzynki; nie przesadź z ich ilością, w przeciwnym razie zdominują smak potrawy

    Gotuj do czasu, aż składniki będą miękkie (ok. 15 minut)

    Dodaj cynamon do smaku

    Odsącz potrawę, pozostawiając sobie nieco płynu do ewentualnego rozrzedzenia potrawy

    Dodaj ryż i zmiksuj wszystkie składniki na puree

    Podaj porcję i zamroź lub schłodź resztę

    Kurczak z pomidorami i ziemniakami
    Składniki

    1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

    1 mały ziemniak obrany i pokrojony w kostkę

    30 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

    Sposób przygotowania

    Włóż ziemniaka i pierś z kurczaka do rondla z niewielką ilością wody

    Doprowadź do wrzenia

    Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż składniki będą miękkie (ok. 15 minut)

    Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj pomidora

    Odsącz potrawę, pozostawiając sobie nieco płynu do ewentualnego rozrzedzenia potrawy

    Składniki purée

    Dorsz z brokułami

    Składniki

    1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę

    85 g brokułów umytych, obranych i drobno posiekanych

    30 g dorsza

    Sposób przygotowania

    Doprowadź ziemniaka i brokuł do wrzenia

    Dodaj dorsza i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut)

    Zmiksuj składniki i dodaj nieco mleka, jakie pije zwykle Twoje dziecko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję

    Od 6 do 7 miesiąca życia można zacząć podawać dziecku pokarmy zawierające małe, miękkie kawałki, na których dziecko może uczyć się przeżuwania.

    Mieszanka warzywna
    Składniki

    2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

    1 cukinia umyta i drobno pokrojona

    1 bakłażan umyty i drobno pokrojony

    140 g umytych i pokrojonych w plastry pieczarek

    1 cebula obrana i pokrojona w plastry

    Kilka ząbków czosnku

    Świeże gałązki rozmarynu

    Sól

    Świeżo zmielony pieprz

    Delikatna oliwa z oliwek

    2 porcje dla dorosłych i 1 dla dziecka. Czas przygotowania potrawy: 60 minut.

    Sposób przygotowania

    Rozgrzej piekarnik do 200°C.

    Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek

    Włóż ziemniaki i warzywa do naczynia żaroodpornego

    Między nie wsuń kilka ząbków czosnku i gałązek rozmarynu

    Zrób to w taki sposób, aby móc potem wydzielić porcję bez czosnku, cebuli i ziół dla dziecka

    Skrop potrawę oliwą z oliwek

    Umieść naczynie na środkowej wysokości w piekarniku i piecz przez 45 minut; przez pierwszych 30 minut danie powinno być przykryte folią aluminiową

    Porcje dla dorosłych można doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem

    Porcję dla dziecka należy zmiksować lub rozgnieść widelcem

    Spaghetti z sosem
    Składniki

    45 g spaghetti

    1 mały pomidor obrany, z usuniętymi pestkami, drobno pokrojony

    2 marchewki obrane i pokrojone w plastry

    1 łyżka mrożonego groszku

    45 g chudego mięsa wołowego mielonego

    Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

    Sposób przygotowania

    Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu

    Gotuj marchewkę i groszek ze spaghetti przez co najmniej 5 minut

    Na minutę przed końcem gotowania dodaj pomidora

    Rozgrzej oliwę lub margarynę na patelni i smaż mieloną wołowinę, aż będzie dobrze wymażona (ok. 10 minut)

    Odsącz spaghetti i warzywa, odlewając nieco wody od gotowania

    Zmiksuj składniki lub rozgnieć je widelcem, aby uzyskać żądaną konsystencję

    Kurczak z ryżem
    Składniki

    60 g brokułów, umytych i drobno posiekanych

    ½ nektarynki z usuniętą pestką, obranej i pokrojonej w plasterki

    30 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

    Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

    45 g ryżu

    Sposób przygotowania

    Podgrzej w rondlu około 90 ml wody

    Dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu do czasu, gdy będzie miękki

    Na 6–8 minut przed końcem gotowania dodaj brokuł i nektarynkę

    Większość wody użytej do gotowania wyparuje

    Usmaż kurczaka na oliwie lub margarynie, aż będzie dobrze wysmażony (ok. 10 minut).

    Wymieszaj kurczaka z ryżem, nektarynką i brokułem

    Zmiksuj składniki lub rozgnieć je widelcem, aby uzyskać żądaną konsystencję

    Roczne dzieci jedzą już sporo pokarmów i mogą już się przyłączyć do rodzinnych posiłków. Do przygotowywanego dla nich jedzenia można zacząć dodawać odrobinę soli, choć w celu poprawy smaku lepiej stosować zioła i przyprawy. Należy pamiętać, aby dać dziecku czas na przyzwyczajenie się do nowych smaków i nowej konsystencji posiłków.

    Kuskus z warzywami
    Składniki

    115 g kuskusu

    1 pomidor obrany ze skórki, z usuniętymi pestkami, pokrojony

    ¼ cebuli, obranej i drobno posiekanej

    ½ czerwonej lub żółtej papryki, obranej i drobno posiekanej

    ¼ cukinii umytej i drobno pokrojonej

    Delikatna oliwa z oliwek lub margaryna roślinna

    100 g mielonej wołowiny

    Suszone zioła

    Sposób przygotowania

    Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu

    Rozgrzej olej lub margarynę na patelni

    Usmaż mieloną wołowinę, aż się mocno zrumieni

    Dodaj cebulę, paprykę, cukinię i pomidora

    Dodaj suszone zioła do smaku

    Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut)

    Podaj porcję i zamroź lub schłódź resztę

    Makaron z sosem pomidorowym i serem
    Składniki

    60 g makaronu penne rigate

    2 pomidory obrane, z usuniętymi pestkami, pokrojone lub 10–12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

    1 łyżka delikatnej oliwy z oliwek lub margaryny roślinnej

    Bazylia

    Ok. 15 g startego sera

    Sposób przygotowania

    Ugotuj makaron penne rigate zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu

    Rozgrzej olej lub margarynę na patelni lub w woku

    Smaż pomidory na małym ogniu, aż uzyskają konsystencję papki

    Dodaj bazylii do smaku

    Odsącz makaron penne rigate i dodaj go do sosu pomidorowego

    Dodaj starty ser wymieszaj

    Zobacz też: