0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 2 min

    maj 02, 2023 

    maj 02, 2023 

    Stylizacja ›› przycinanie wąsów

    Stylizacja ›› przycinanie wąsów

    Jak przycinać wąsy?

     

    Regularne przycinanie wąsów sprawia, że stylizacja wygląda dobrze i nie przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu. Zwykle nie jest to trudne, lecz wymaga poświęcenia kilku chwil, cierpliwości oraz odpowiednich narzędzi i odrobiny wprawy. Sprawdź, jak przycinać wąsy nożyczkami lub trymerem, żeby osiągnąć upragniony efekt.

    Jak często przycinać wąsy i brodę oraz dlaczego należy to robić?

     

    Zarówno brodę, jak i wąsy należy regularnie przycinać. Przy dłuższych rodzajach wąsów, trymowanie będzie niezbędne już w trakcie zapuszczania, bo zanim włosy w kącikach ust urosną na odpowiednią długość, te pod nosem będą już za długie.


    Przycinanie wąsów i brody sprawia, że cała stylizacja wygląda schludnie i elegancko. W przypadku wąsów istotne są też względy praktyczne. Zbyt długie wąsy mogą na przykład przeszkadzać w jedzeniu i zwiększać ryzyko, że resztki pokarmów zostaną we włosach nad górną wargą.


    Dlatego też zwykle sygnałem, że czas skrócić wąsy, są włoski wychodzące poza górną krawędź ust. Częstotliwość trymowania zależy przy tym od indywidualnych preferencji oraz gęstości i szybkości odrastania zarostu. Najczęściej jednak warto przyciąć wąsy raz na tydzień lub dwa, ewentualnie dwa i pół tygodnia.

    Co będzie potrzebne do przycinania wąsów?

     

    Żeby skrócić i wystylizować wąsy potrzebujesz przede wszystkim nożyczek do wąsów i brody lub trymera, czyli maszynki elektrycznej do przycinania zarostu. Trymerem z reguły przytniesz wąsy szybciej i łatwiej będzie Ci to zrobić równo, nawet jeśli nie masz jeszcze wprawy. Prościej również zredukujesz objętość bujnych wąsów. 
    Nożyczki to natomiast zdecydowanie tańsza opcja, która wymaga więcej cierpliwości, lecz może też zmniejszać ryzyko, że zbyt mocno skrócisz wąsy.

     

    Nożyczki do wąsów mają mniejszy rozmiar niż nożyczki do włosów, a wygodę zapewni długość od dziesięciu do kilkunastu centymetrów.


    Bardzo pomocny będzie także specjalny grzebień do wąsów i brody, a często również odpowiednie kosmetyki do mycia (mydło lub szampon). Najlepsze są grzebienie drewniane, a szerokość zębów powinna być nieco większa niż w grzebieniu do włosów (dla pewności możesz wybrać grzebień z dwoma rzędami zębów o różnej szerokości po każdej ze stron).

    Jak przygotować się do przycinania wąsów

     

    Zanim trymer lub nożyczki pójdą w ruch, znajdź odpowiednie miejsce– z lustrem i dobrym oświetleniem. Najczęściej będzie to łazienka, a trymowanie zarostu nad zlewem ułatwia późniejsze sprzątnięcie ściętych włosków. Następnie:

     

    • dobrze umyj wąsy – najlepiej specjalnym mydłem lub szamponem – i delikatnie je osusz;
    • dokładnie wyczesz wąsy grzebieniem do dołu – pozwoli Ci to dobrze ocenić, w jakim stopniu zachodzą już na usta i o ile należy je przyciąć.

     

    Sam sposób przycinania może się nieco różnić w zależności od rodzaju wąsów. Na przykład w stylizacjach, w których włosy wychodzą na bok poza linię ust (m.in. wąsy podkręcone do góry lub typu Chevron czy Dallas), boczne części są zwykle dłuższe niż środek.

    Jak przycinać wąsy nożyczkami?

     

    Najczęściej główną część wąsów nad ustami zaczesuje się do dołu i przycina nożyczkami tak, by linia włosów była równa i kończyła się nieco ponad górną wargą. Zwykle najwygodniej będzie Ci skracać włosy od kącika ust do sekcji pod nosem. Następnie zaś sczesz wąsy do boku, żeby sprawdzić, jak się układają i przytnij włoski, które ciągle zbytnio odstają.


    Proces naprzemiennego zaczesywania wąsów do dołu i na bok oraz przycinania powtarzaj, aż efekt będzie zadowalający. Potem zrób to samo z drugą stroną wąsów, aż obie części będą równe.

     
    Jeśli chcesz, możesz też zmniejszyć nieco objętość wąsów, żeby były mniej masywne. W tym celu nabierz wąsy od dołu na grzebień i odsuń od skóry na pożądaną długość, po czym zetnij nożyczkami włoski wzdłuż grzebienia (może to wymagać nieco wprawy i precyzji).

    Jak przycinać wąsy trymerem?

     

    Zasada przycinania wąsów trymerem jest bardzo podobna, jak przy nożyczkach, bo również opiera się na naprzemiennym sczesywaniu wąsów do dołu i na bok oraz skracaniu wystających włosków. Trymer trzymaj tak, by ostrze było ułożone prostopadle do wąsów i ostrożnie przybliżaj je do miejsc, w których chcesz wykonać cięcie.

     
    Wygodniejszy może być odwrotny kierunek pracy niż w przypadku nożyczek, czyli od części pod nosem w kierunku kącika ust. Trymerem łatwiej będzie Ci też zmniejszyć objętość wąsów. Wystarczy nałożyć nasadkę odpowiedniej długość i przesuwać głowicę trymera z nasadką po wąsach (najbezpieczniej z włosem, czyli z góry na dół). Dla bezpieczeństwa zacznij też od większej długości i w razie potrzeby zmniejsz ją i powtórz działanie.


    Przeczytaj również: Trymowanie brody bez tajemnic

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.