Centrum prasowe | Polska

sty 28, 2022

Dzięki Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 143 ultramobilne ultrasonografy Philips Lumify trafią w ręce ratowników medycznych z 89 stacji pogotowia ratunkowego w całej Polsce.

Dzięki Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 143 ultramobilne ultrasonografy Philips Lumify trafią w ręce ratowników medycznych z 89 stacji pogotowia ratunkowego w całej Polsce. Dodatkowo Philips przekazał 30 defibrylatorów AED, w ramach akcji charytatywnej na 100-lecie firmy w Polsce.

Wielka Orkiestra Świątecznej pomocy działa w Polsce już 30 lat. Wtedy też rozpoczęła się jej współpraca z firmą Philips, która dostarczyła Fundacji pierwsze kardiomonitory w ramach pierwszej edycji akcji. Na przestrzeni trzech dekad Philips aktywnie wspierał działania WOŚP dostarczając niezbędny sprzęt medyczny, który codziennie ratuje życie setkom pacjentów.

- To dla nas ogromne wyróżnienie, że w tym roku po raz kolejny zostaliśmy dumnym partnerem Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Ultramobilne ultrasonografy Philips Lumify wraz z tabletem Future Pad już wkrótce trafią w ręcę Fundacji, a następnie do ratowników medycznych w całym kraju – komentuje Marcin Gryz, Sales Manager US w Philips Health Systems.

Philips Lumify to przenośna głowica USG z aplikacją mobilną, która pozwala na uzyskanie obrazu bezpośrednio poprzez podłączenie do telefonu lub tabletu. Dzięki mobilności i kompaktowym rozmiarom urządzenia ekipa ratunkowa będzie w stanie nie tylko przeprowadzić badanie USG z dowolnego miejsca, ale także, poprzez wykorzystanie platformy Reacts, zdalnie konsultować skomplikowane przypadki z lekarzem, który na przykład przebywa poza granicami kraju. Dzięki temu błyskawiczna diagnoza może być stawiana nie tylko jednoosobowo, ale w sposób gremialny, przez cały sztab specjalistów.

Dostarczenie sprzętu to jednak nie wszystko. Aby zapewnić wykorzystanie pełni możliwości mobilnych ultrasonografów Lumify, eksperci Philips przeprowadzą profesjonalne szkolenia dla 1430 ratowników medycznych, do których trafią urządzenia.

Oprócz sprzętu zakupionego przez WOŚP, w ramach akcji charytatywnej zorganizowanej w związku z obchodami 100-lecia Philips w Polsce, firma przekazała Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy 30 automatycznych defibrylatorów AED.

- W Polsce liczba zgonów w wyniku nagłego zatrzymania krążenia sięga aż 40 000 rocznie. Każda minuta opóźnienia w wykonaniu defibrylacji powoduje spadek przeżywalności o 3-4%. To sprzęt, który ratuje ludzkie życie i powinien być powszechnie dostępny, dlatego cieszymy się, że będzie służył polskim pacjentom – podkreśla Marcin Bruszewski, District Leader CEE w Philips Health Systems.

Dziękujemy Fundacji WOŚP za zaufanie i 30 lat współpracy, której przyświeca jasny cel – poprawa ludzkiego życia i zdrowia.

O Philips

Philips to wiodący dostawca technologii medycznych, którego misją jest poprawa zdrowia osiągana poprzez kompleksową opiekę nad pacjentem, począwszy od zdrowego trybu życia, profilaktyki, po diagnostykę, leczenie i opiekę domową. Philips wykorzystuje zaawansowane technologie, analizy kliniczne oraz doświadczenia swoich partnerów, aby dostarczyć zintegrowane rozwiązania dla sektora ochrony zdrowia. Firma ma siedzibę główną w Holandii i jest liderem w obszarze diagnostyki obrazowej oraz opartego na niej leczenia, monitorowania stanu zdrowia pacjentów, informatyki medycznej, a także w dziedzinie zdrowia konsumentów i opieki domowej. Firma w 2020 roku wygenerowała sprzedaż na poziomie 19,5 miliarda dolarów, a obecnie zatrudnia ok. 77 000 pracowników w ponad 100 krajach. Informacje na temat firmy Philips można znaleźć na www.philips.pl
Więcej informacjiMniej informacji

Tematy

Autor:

ewa piaseczna

Ewa Piaseczna – Spitaleri

Brand & Communication Manager Komunikacja korporacyjna oraz profesjonalna opieka zdrowotna

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Udostępnij w mediach społecznościowych

Zasoby multimedialne

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.

Wchodzisz na polską stronę Philips Healthcare
Please select the checkbox

Strona przeznaczona wyłącznie dla osób, które stosują wyroby medyczne jako profesjonaliści, w tym osób wykonujących zawody medyczne, osób działających na rzecz podmiotów ochrony zdrowia lub podmiotów prowadzących obrót wyrobami medycznymi w charakterze profesjonalnym.

Czy jesteś osobą spełniającą powyższe kryteria?