0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 4 Min

    Blog ›› Dom ›› Kuchnia ›› Porady ›› Prosty deser kawowy w pucharku

    Prosty deser kawowy w pucharku

    Prosty deser kawowy w pucharku

     

    Lody, śmietanka, mascarpone – jest wiele składników, które wraz z kawą stworzą smakowity deser. Sprawdź nasze cztery przepisy na pyszne coffee deserts. Dwie propozycje to wyjątkowo proste desery kawowe w pucharku, a dwie są nieco bardziej czasochłonne, lecz ciągle wcale nie tak trudne w przygotowaniu.

    Caffé affogato – bardzo prosty deser kawowy w pucharku

     

    Chociaż w niektórych krajach kawa affogato zaliczana jest do napojów, we Włoszech znajdziesz ją w menu kawiarni i restauracji jako deser. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a lista obowiązkowych składników wyjątkowo krótka, warto więc postawić na ich jakość.


    Składniki na 2 porcje:
    • 2 duże kulki lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 120 g);
    • 2 espresso (ok. 60-70 ml);

    Przygotowanie:
    1. Włóż pucharki do deseru na kilka minut do lodówki;7er6
    2. Zaparz espresso (najszybciej i najwygodniej zrobisz idealne espresso w dobrym automatycznym ekspresie ciśnieniowym do kawy);
    3. Nałóż lody do pucharków;
    4. Zalej lody ciepłym espresso tak, żeby kawa otaczała lody z każdej strony.
     

    Opcjonalnie możesz dołożyć również dodatki i dekoracje, które wzbogacą smak kawowego deseru i uatrakcyjnią jego wygląd (np. cynamon, świeżą, startą wanilię, listki mięty, posiekane bakalie czy trochę bitej śmietany).

    Crema al caffé – kolejny prosty deser kawowy w pucharku

     

    Niewiele trudniejszy w przygotowaniu będzie inny coffee dessert z Włoch, czyli Crema al caffé. Jest puszysty jak chmurka, ale dość słodki i sycący.


    Składniki na 2 porcje:
    • 60-70 ml espresso;
    • 40 g cukru pudru;
    • 200 ml zimnej śmietanki 30%; 

     

    Przygotowanie:
    1. Zaparz espresso, dodaj do kawy cukier i dokładnie wymieszaj;
    2. Dobrze schłodź kawę z cukrem;
    3. Zmiksuj na sztywno zimną śmietankę;
    4. Dolej kawę do ubitej śmietanki;5. Delikatnie wymieszaj krem łopatką i nałóż go do pucharków.


    Podobnie jak w przypadku Caffé affogato, deser kawowy w pucharku możesz udekorować na przykład odrobiną mielonej kawy lub tartej czekolady. Jako dodatek idealnie pasuje też mała beza. 

    Deser kawa smietana

    Trzywarstwowy mus – coffee dessert o efektownym wyglądzie

     

     

    Przygotowanie tego kawowego deseru zajmie nieco więcej czasu niż dwóch poprzednich pozycji i wymaga trochę cierpliwości. Efekt wygląda jednak i smakuje tak, że warto.

     

    Składniki na 2 porcje:
    • 60 ml espresso;
    • 2 łyżki cukru;
    • 2 żółtka;
    • 100 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym;
    • 100 g śmietanki 30%;
    • łyżeczka żelatyny;
    • 2 łyżki wody;
    • 1 łyżka ciemnego kakao;
    • starta czekolada.

     

    Przygotowanie:
    1. Zaparz espresso, dodaj cukier i wymieszaj;
    2. Lekko ostudź kawę;
    3. Roztrzep żółtka w misce;
    4. Delikatnie podgrzewaj żółtka na małym ogniu, dodając kawę i mieszając;
    5. Zdejmij nieco zgęstniałą masę z ognia i ostudź;
    6. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj;
    7. Rozpuść żelatynę w wodzie i dodaj do masy;
    8. Dodaj ubite na sztywno 60 ml śmietanki;
    9. Podziel masę na dwie równe części;
    10. Do jednej części masy dodaj kakao i wymieszaj, po czym nałóż do pucharków;
    11. Wstaw pucharki do lodówki na 30-40 minut;
    12. Nałóż drugą warstwę masy kawowej (bez kakao);
    13. Ponownie schłodź przez 30-40 minut;
    14. Ubij na sztywno resztę śmietanki (40 ml) i nałóż do pucharków jako trzecią warstwę;
    15. Schłodź deser przez 30 minut.
    16. Udekoruj posypaną startą czekoladą.

    Tiramisu – klasyczny włoski deser kawowy w pucharku

     

    Na koniec zostawiliśmy prawdziwy klasyk z północno-wschodnich Włoch z serkiem mascarpone i oczywiście kawą w rolach głównych.

     

    Składniki na 2 porcje:
    • 100 ml espresso;
    • 40 ml wina Marsala (ewentualnie Amaretto lub bez alkoholu);
    • 150 g podłużnych biszkoptów;
    • 30 g ciemnego kakao;
    • 2 żółtka;
    • 50 g cukru pudru;
    • 250 g mascarpone.


    Przygotowanie:
    1. Zaparz espresso i je wystudź;
    2. Wymieszaj kawę z winem Marsala;
    3. Biszkopty przytnij tak, by mieściły się w pucharkach;
    4. Dobrze namocz połowę biszkoptów w kawie i alkoholu;
    5. Namoczone biszkopty ułóż na dnie pucharków i posyp 1/4 kakao;
    6. Utrzyj żółta z cukrem, aż będą jasną, puszystą masą;
    7. Dodaj mascarpone i zmiksuj na wolnych obrotach na jednolity, gęsty krem;
    8. Połowę kremu rozłóż na biszkopty w pucharkach i posyp 1/4 kakao;
    9. Namocz drugą połowę biszkoptów, wyłóż na krem i posyp 1/4 kakao;
    10. Nałóż resztę kremu i posyp pozostałym kakao;
    11. Wstaw pucharki do lodówki na kilka godzin.

     

    Więcej kawowych deserów i inspiracji od Philips i Saeco

     

    Nasze przepisy na coffee desserts brzmią smacznie i masz apetyt na więcej? Sprawdź inne wpisy w kategorii przepisy na kawę na blogu Philips. Dowiesz się między innymi, jak przyrządzić kawę z lodami w różnych wariantach lub kawę po bawarsku z bitą śmietaną i czekoladą. Może Cię też zaciekawić kawa z piankami i inne przepisy na jesienną kawę.


    Użytkownicy automatycznych ekspresów ciśnieniowych do kawy Saeco mogą liczyć na jeszcze więcej inspiracji. Dzięki wbudowanej łączności Wi-Fi urządzenia są automatycznie aktualizowane o modne, sezonowe przepisy na napoje kawowe. Co roku w ekspresie pojawi kilkanaście nowych przepisów oprócz klasycznych napojów.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.