Czas czytania: 4 Min
Lody, śmietanka, mascarpone – jest wiele składników, które wraz z kawą stworzą smakowity deser. Sprawdź nasze cztery przepisy na pyszne coffee deserts. Dwie propozycje to wyjątkowo proste desery kawowe w pucharku, a dwie są nieco bardziej czasochłonne, lecz ciągle wcale nie tak trudne w przygotowaniu.
Chociaż w niektórych krajach kawa affogato zaliczana jest do napojów, we Włoszech znajdziesz ją w menu kawiarni i restauracji jako deser. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a lista obowiązkowych składników wyjątkowo krótka, warto więc postawić na ich jakość. Przygotowanie: Opcjonalnie możesz dołożyć również dodatki i dekoracje, które wzbogacą smak kawowego deseru i uatrakcyjnią jego wygląd (np. cynamon, świeżą, startą wanilię, listki mięty, posiekane bakalie czy trochę bitej śmietany).
Składniki na 2 porcje:
• 2 duże kulki lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 120 g);
• 2 espresso (ok. 60-70 ml);
1. Włóż pucharki do deseru na kilka minut do lodówki;7er6
2. Zaparz espresso (najszybciej i najwygodniej zrobisz idealne espresso w dobrym automatycznym ekspresie ciśnieniowym do kawy);
3. Nałóż lody do pucharków;
4. Zalej lody ciepłym espresso tak, żeby kawa otaczała lody z każdej strony.
Niewiele trudniejszy w przygotowaniu będzie inny coffee dessert z Włoch, czyli Crema al caffé. Jest puszysty jak chmurka, ale dość słodki i sycący. Przygotowanie:
Składniki na 2 porcje:
• 60-70 ml espresso;
• 40 g cukru pudru;
• 200 ml zimnej śmietanki 30%;
1. Zaparz espresso, dodaj do kawy cukier i dokładnie wymieszaj;
2. Dobrze schłodź kawę z cukrem;
3. Zmiksuj na sztywno zimną śmietankę;
4. Dolej kawę do ubitej śmietanki;5. Delikatnie wymieszaj krem łopatką i nałóż go do pucharków.
Podobnie jak w przypadku Caffé affogato, deser kawowy w pucharku możesz udekorować na przykład odrobiną mielonej kawy lub tartej czekolady. Jako dodatek idealnie pasuje też mała beza.
Przygotowanie tego kawowego deseru zajmie nieco więcej czasu niż dwóch poprzednich pozycji i wymaga trochę cierpliwości. Efekt wygląda jednak i smakuje tak, że warto. Składniki na 2 porcje: Przygotowanie:
• 60 ml espresso;
• 2 łyżki cukru;
• 2 żółtka;
• 100 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym;
• 100 g śmietanki 30%;
• łyżeczka żelatyny;
• 2 łyżki wody;
• 1 łyżka ciemnego kakao;
• starta czekolada.
1. Zaparz espresso, dodaj cukier i wymieszaj;
2. Lekko ostudź kawę;
3. Roztrzep żółtka w misce;
4. Delikatnie podgrzewaj żółtka na małym ogniu, dodając kawę i mieszając;
5. Zdejmij nieco zgęstniałą masę z ognia i ostudź;
6. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj;
7. Rozpuść żelatynę w wodzie i dodaj do masy;
8. Dodaj ubite na sztywno 60 ml śmietanki;
9. Podziel masę na dwie równe części;
10. Do jednej części masy dodaj kakao i wymieszaj, po czym nałóż do pucharków;
11. Wstaw pucharki do lodówki na 30-40 minut;
12. Nałóż drugą warstwę masy kawowej (bez kakao);
13. Ponownie schłodź przez 30-40 minut;
14. Ubij na sztywno resztę śmietanki (40 ml) i nałóż do pucharków jako trzecią warstwę;
15. Schłodź deser przez 30 minut.
16. Udekoruj posypaną startą czekoladą.
Na koniec zostawiliśmy prawdziwy klasyk z północno-wschodnich Włoch z serkiem mascarpone i oczywiście kawą w rolach głównych. Składniki na 2 porcje:
• 100 ml espresso;
• 40 ml wina Marsala (ewentualnie Amaretto lub bez alkoholu);
• 150 g podłużnych biszkoptów;
• 30 g ciemnego kakao;
• 2 żółtka;
• 50 g cukru pudru;
• 250 g mascarpone.
Przygotowanie:
1. Zaparz espresso i je wystudź;
2. Wymieszaj kawę z winem Marsala;
3. Biszkopty przytnij tak, by mieściły się w pucharkach;
4. Dobrze namocz połowę biszkoptów w kawie i alkoholu;
5. Namoczone biszkopty ułóż na dnie pucharków i posyp 1/4 kakao;
6. Utrzyj żółta z cukrem, aż będą jasną, puszystą masą;
7. Dodaj mascarpone i zmiksuj na wolnych obrotach na jednolity, gęsty krem;
8. Połowę kremu rozłóż na biszkopty w pucharkach i posyp 1/4 kakao;
9. Namocz drugą połowę biszkoptów, wyłóż na krem i posyp 1/4 kakao;
10. Nałóż resztę kremu i posyp pozostałym kakao;
11. Wstaw pucharki do lodówki na kilka godzin.
Nasze przepisy na coffee desserts brzmią smacznie i masz apetyt na więcej? Sprawdź inne wpisy w kategorii przepisy na kawę na blogu Philips. Dowiesz się między innymi, jak przyrządzić kawę z lodami w różnych wariantach lub kawę po bawarsku z bitą śmietaną i czekoladą. Może Cię też zaciekawić kawa z piankami i inne przepisy na jesienną kawę.
Użytkownicy automatycznych ekspresów ciśnieniowych do kawy Saeco mogą liczyć na jeszcze więcej inspiracji. Dzięki wbudowanej łączności Wi-Fi urządzenia są automatycznie aktualizowane o modne, sezonowe przepisy na napoje kawowe. Co roku w ekspresie pojawi kilkanaście nowych przepisów oprócz klasycznych napojów.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Frytkownica beztłuszczowa – jak działa i czy warto?
Zobacz więcej
Kombiwar czy frytkownica beztłuszczowa – czym się różnią?
Zobacz więcej
Czy frytkownica beztłuszczowa jest zdrowa?
Zobacz więcej