0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Czas czytania: 6 min

    Blog ›› Dom ›› kawa ›› Porady ›› Idealne karmelowe latte – jak zrobić je w domu?

    Idealne karmelowe latte – jak zrobić je w domu?

    Idealne karmelowe latte – jak zrobić je w domu?

     

    Jedną z najchętniej wybieranych kaw w kawiarniach jest karmelowe latte. To pyszna, smakowa odsłona tradycyjnej włoskiej latte. Otulająca słodycz karmelu zmienia zwykłą kawę w rozkoszny deser, który uprzyjemni Twój dzień. Żeby wypić tę wyjątkową kawę, nie musisz wcale wychodzić na miasto. Sprawdź, jak zrobić karmelowe latte w domu!

    Jak przygotować karmelowe latte? Zacznij od bazy

     

    Kawa latte to ulubiona pozycja wielu smakoszy kawy. Co ważne, dzięki odpowiedniemu ekspresowi, można ją łatwo przygotować w domu. Przepis wymaga kilku naczyń i narzędzi, jednak samo przyrządzenie napoju zajmuje zaledwie kilka minut. Jak przyrządzić bazę do karmelowego latte?


    Musisz:


    1. Podgrzać ok. 150-200 ml mleka (zależnie od wielkości Twojej szklanki).

    2. Spienić mleko (użyj spieniacza lub skorzystać z odpowiedniej opcji w ekspresie Philips LatteGo.

    3. Zaparzyć espresso.

    4. Wlać do wysokiej szklanki espresso, a potem spienione mleko.5. Tuż przed wypiciem zmieszać kawę i mleko tak, by nie naruszyć pianki.

     

    Jaki rodzaj kawy wybrać do latte?

     

    Miłośnicy latte cenią ten napój za łagodny smak. Wybierz odpowiedni rodzaj kawy! Dzięki temu caramel latte będzie jeszcze smaczniejsze. Mieszanka ziaren pasująca do takiego napoju powinna być delikatna i słodkawa, o niskiej kwasowatości – na przykład arabika.

     

    Niektórzy wolą jednak kawy o wyrazistym smaku, zwłaszcza że mleko łagodzi ostrzejsze aromaty. Mocniejsza w smaku kawa może być świetną bazą do słodkiego i mlecznego karmelowego latte. W ten sposób nadasz napojowi głębię smaku!

    Spotkanie znajomych pijących cermel latte

    Spieniacz do mleka elektryczny czy w zestawie z ekspresem?

     

    Do przygotowania perfekcyjnego caramel latte potrzebujesz spieniacza do mleka. Najprostsze narzędzie to zwykły, ręczny spieniacz na baterie. Takie urządzenie ma końcówkę z owalną sprężynką – to właśnie ona napowietrza mleko i nadaje mu tę fantastyczną konsystencję. 


    Alternatywą dla ręcznego narzędzia jest elektryczny spieniacz do mleka. To gadżet dla prawdziwych kawoszy, który tworzy aksamitną, gęstą pianę w dosłownie kilka sekund. Przygotujesz dzięki niemu nie tylko karmelowe latte, ale też macchiato, cappuccino, matcha latte  czy kakao lub gorącą czekoladę


    Kolejną opcją jest kupno ekspresu automatycznego ze spieniaczem, np. LatteGo 3300 Z łatwym w czyszczeniu systemem mlecznym LatteGo. Spieniacz to mały pojemnik na mleko, który należy podłączyć do urządzenia. Ekspres sam spieni mleko i doleje je w odpowiednim momencie do zaparzonego espresso. A co najważniejsze bedzie to kawa ze świezo zmielonych ziaren!


    Sprawdź też: Jakie mleko do spieniania?

    Jak nadać wyjątkowy smak karmelowej kawie latte?

     

    Aby caramel latte smakowało karmelem, musisz zadbać o odpowiedni dodatek. Zwykle do aromatyzowania kawy używa się specjalnego syropu. Wystarczy wybrać taki o karmelowym smaku i wlać go do szklanki, do tego espresso i spienione mleko i już, pyszny napój gotowy.

     

    Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz przygotować domowy karmel. Potrzebujesz cukru, wody, masła i śmietanki oraz patelni lub rondla z grubym dnem. Oto przepis:

     

    1. W naczyniu rozprowadź cukier z wodą i podgrzewaj na średniej mocy palnika – nie mieszaj!
    2. Gdy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy, dodaj masło i wymieszaj
    3. Zdejmij patelnię z ognia i powoli dolewaj śmietankę, ciągle mieszając. 
    4. Gotowym sosem oblej od środka ścianki wysokiej szklanki, następnie wlej espresso i spienione mleko.

     
    Takie samodzielnie zrobione karmelowe latte z gęstym, domowym karmelem ma wyjątkowy smak. 

    Caramel latte urozmaicone dodatkami

     

    Swoją kawę możesz zmienić w smakowity deser za pomocą kilku dodatków. Świetnie sprawdzi się tu tradycyjna bita śmietana. Dla urozmaicenia posyp ją posiekanymi orzeszkami (wypróbuj też solone!) lub migdałami albo startą czekoladą. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo słodki napój deserowy, możesz dodać do kawy gałkę lodów karmelowych, waniliowych lub śmietankowych.

     

    Oprócz sosu karmelowego użyj też czekoladowego do oblania ścianek naczynia. W wersji tylko dla pełnoletnich warto dolać do napoju likier. Dzięki różnym dodatkom Twoje karmelowe latte może za każdym razem smakować inaczej.

     

    To może Cię zainteresować: Ile kalorii ma kawa z mlekiem?

     

    Karmelowe latte na różne pory roku

     

    Smaczna kawa sprawdza się doskonale o każdej porze roku. Caramel latte nie jest tu wyjątkiem. Jego rozkoszna słodycz może umilić Ci zarówno letnie, jak i jesienne czy zimowe dni. Na upał najlepiej wypróbować wersję mrożoną. Wykorzystaj ostudzone espresso i zimne mleko, dodaj kilka kostek lodu i opcjonalnie lody. Szklankę udekoruj letnimi owocami, takimi jak maliny czy truskawki. 


    Do wersji rozgrzewającej możesz dodać likier karmelowy oraz płatki chili. Jesienią przypraw karmelowe latte wanilią, cynamonem lub skórką z pomarańczy. W ten sposób kawa zyska otulający aromat, a Ty podarujesz sobie chwilę przyjemności.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.