Czas czytania: 6 min
Jedną z najchętniej wybieranych kaw w kawiarniach jest karmelowe latte. To pyszna, smakowa odsłona tradycyjnej włoskiej latte. Otulająca słodycz karmelu zmienia zwykłą kawę w rozkoszny deser, który uprzyjemni Twój dzień. Żeby wypić tę wyjątkową kawę, nie musisz wcale wychodzić na miasto. Sprawdź, jak zrobić karmelowe latte w domu!
Kawa latte to ulubiona pozycja wielu smakoszy kawy. Co ważne, dzięki odpowiedniemu ekspresowi, można ją łatwo przygotować w domu. Przepis wymaga kilku naczyń i narzędzi, jednak samo przyrządzenie napoju zajmuje zaledwie kilka minut. Jak przyrządzić bazę do karmelowego latte? 2. Spienić mleko (użyj spieniacza lub skorzystać z odpowiedniej opcji w ekspresie Philips LatteGo. 3. Zaparzyć espresso. 4. Wlać do wysokiej szklanki espresso, a potem spienione mleko.5. Tuż przed wypiciem zmieszać kawę i mleko tak, by nie naruszyć pianki.
Musisz:
1. Podgrzać ok. 150-200 ml mleka (zależnie od wielkości Twojej szklanki).
Miłośnicy latte cenią ten napój za łagodny smak. Wybierz odpowiedni rodzaj kawy! Dzięki temu caramel latte będzie jeszcze smaczniejsze. Mieszanka ziaren pasująca do takiego napoju powinna być delikatna i słodkawa, o niskiej kwasowatości – na przykład arabika. Niektórzy wolą jednak kawy o wyrazistym smaku, zwłaszcza że mleko łagodzi ostrzejsze aromaty. Mocniejsza w smaku kawa może być świetną bazą do słodkiego i mlecznego karmelowego latte. W ten sposób nadasz napojowi głębię smaku!
Do przygotowania perfekcyjnego caramel latte potrzebujesz spieniacza do mleka. Najprostsze narzędzie to zwykły, ręczny spieniacz na baterie. Takie urządzenie ma końcówkę z owalną sprężynką – to właśnie ona napowietrza mleko i nadaje mu tę fantastyczną konsystencję.
Alternatywą dla ręcznego narzędzia jest elektryczny spieniacz do mleka. To gadżet dla prawdziwych kawoszy, który tworzy aksamitną, gęstą pianę w dosłownie kilka sekund. Przygotujesz dzięki niemu nie tylko karmelowe latte, ale też macchiato, cappuccino, matcha latte czy kakao lub gorącą czekoladę.
Kolejną opcją jest kupno ekspresu automatycznego ze spieniaczem, np. LatteGo 3300 Z łatwym w czyszczeniu systemem mlecznym LatteGo. Spieniacz to mały pojemnik na mleko, który należy podłączyć do urządzenia. Ekspres sam spieni mleko i doleje je w odpowiednim momencie do zaparzonego espresso. A co najważniejsze bedzie to kawa ze świezo zmielonych ziaren!
Sprawdź też: Jakie mleko do spieniania?
Aby caramel latte smakowało karmelem, musisz zadbać o odpowiedni dodatek. Zwykle do aromatyzowania kawy używa się specjalnego syropu. Wystarczy wybrać taki o karmelowym smaku i wlać go do szklanki, do tego espresso i spienione mleko i już, pyszny napój gotowy. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz przygotować domowy karmel. Potrzebujesz cukru, wody, masła i śmietanki oraz patelni lub rondla z grubym dnem. Oto przepis:
Takie samodzielnie zrobione karmelowe latte z gęstym, domowym karmelem ma wyjątkowy smak.
Swoją kawę możesz zmienić w smakowity deser za pomocą kilku dodatków. Świetnie sprawdzi się tu tradycyjna bita śmietana. Dla urozmaicenia posyp ją posiekanymi orzeszkami (wypróbuj też solone!) lub migdałami albo startą czekoladą. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo słodki napój deserowy, możesz dodać do kawy gałkę lodów karmelowych, waniliowych lub śmietankowych. Oprócz sosu karmelowego użyj też czekoladowego do oblania ścianek naczynia. W wersji tylko dla pełnoletnich warto dolać do napoju likier. Dzięki różnym dodatkom Twoje karmelowe latte może za każdym razem smakować inaczej. To może Cię zainteresować: Ile kalorii ma kawa z mlekiem?
Smaczna kawa sprawdza się doskonale o każdej porze roku. Caramel latte nie jest tu wyjątkiem. Jego rozkoszna słodycz może umilić Ci zarówno letnie, jak i jesienne czy zimowe dni. Na upał najlepiej wypróbować wersję mrożoną. Wykorzystaj ostudzone espresso i zimne mleko, dodaj kilka kostek lodu i opcjonalnie lody. Szklankę udekoruj letnimi owocami, takimi jak maliny czy truskawki.
Do wersji rozgrzewającej możesz dodać likier karmelowy oraz płatki chili. Jesienią przypraw karmelowe latte wanilią, cynamonem lub skórką z pomarańczy. W ten sposób kawa zyska otulający aromat, a Ty podarujesz sobie chwilę przyjemności.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej