1
Odżywianie matki karmiącej

Odżywianie mamy karmiącej - czy dieta w okresie karmienia istnieje? 

Dowiedz się z czego nie musisz rezygnować w czasie laktacji 

Odżywianie mamy karmiącej, czy dieta w okresie karmienia istnieje?

 

Wiele mam na samym początku swojej drogi mlecznej ma wiele obaw i wątpliwości związanych z prawidłowym odżywianiem. Zastanawiają się co mogą jeść, czy są jakieś produkty zakazane w okresie laktacji i czy nie zaszkodzą swojemu dziecku jedząc wszystko to na co mają ochotę. Niestety nadal w naszym społeczeństwie funkcjonuje hasło „dieta” matki karmiącej. W tym artykule śpieszymy z wyjaśnieniem, że nie ma czegoś takiego!

 

Słowo dieta zawsze kojarzy się z jakimś specjalnym sposobem żywienia, restrykcyjnymi zakazami, zaostrzeniami żywieniowymi. Tymczasem mama karmiąca powinna odżywiać się zdrowo i według własnych upodobań. Odżywianie nie powinno być obarczone zakazami, generującymi stres i zniechęcające do karmienia piersią.

 

Zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla kobiet w czasie laktacji ulega zwiększeniu o ok. 500 kcal ( w stosunku do odżywiania sprzed ciąży). Średnie zapotrzebowanie energetyczne w okresie laktacji wynosi 2500 – 2800 kcal/d. Wiele matek po porodzie chce szybko wrócić do figury sprzed ciąży. Jest to możliwe, należy pamiętać jednak, że okres karmienia piersią nie jest dobrym czasem na odchudzanie. Metabolizm w tym czasie ulega przyśpieszeniu, a zapotrzebowanie energetyczne zwiększeniu. Jeżeli kobieta stosuje prawidłową dietę zgubienie zbędnych kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej, będzie tak łatwe jak nigdy dotąd. Dobowa liczba kalorii nie powinna być jednak mniejsza niż 1800 kcal. Przy poziomie poniżej 1500 kcal dochodzi do zmniejszenia ilości wytwarzanego pokarmu.  

 

Mleko kobiece powstaje w piersiach. Część jego składników pobierana jest z układu krwionośnego, a część produkowana w komórkach produkujących mleko (laktocytach). Dlatego do mleka nie trafia nic, co nie trafiłoby do krwi (a więc nie trafią do mleka np. pestki z truskawki, gaz z napojów, błonnik z warzyw czy owoców i pieczywa).

 

W czasie laktacji nie musisz rezygnować z:


● Napojów gazowanych

● Posiłków na mięsie

● Spożywania słodyczy w racjonalnych ilościach

● Spożywania owoców i warzyw zarówno surowych jak i obróbce cieplnej

● Serów i przetworów mlecznych

● Kawy ( dopuszczalna dobowa ilość kofeiny dla mam karmiących to <400 miligramów, w espresso jest około 220 miligramów kofeiny)

Mama w fartuchu gotujaca obiad

Nie należy unikać także produktów potencjalnie alergizujących na zapas. Dzięki ich obecności układ odpornościowy dziecka uczy się  je rozpoznawać i prawidłowo reagować. Wykluczenie ich z diety nie niesie za sobą żadnych korzyści i uzasadnione jest w przypadku stwierdzonej alergii na dany produkt.

 

Spożywanie przez mamę produktów wzdymających, takich jak groch, fasola czy warzywa kapustne, nie powoduje powstawania u dziecka karmionego piersią kolek i gazów. Związki powstałe w wyniku trawienia tych produktów nie przechodzą do krwi ani nie trafiają do mleka.

 

Dieta mamy nie ma również wpływu na kolki!!! Kolki pojawiają się z powodu dojrzewania przewodu pokarmowego i układu nerwowego dziecka.

 

Reasumując mama karmiąca piersią powinna jeść zdrowo, smacznie i kolorowo.

Zobacz też: