1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Znajdź ciekawy przepis na obiad dla Twojego dziecka

    Co zrobić niemowlakowi na obiad?

    Zobacz ciekawe i proste w przygotowaniu przepisy na obiadki dla niemowląt

    Rozszerzanie diety niemowlaka to zagadnienie, które spędza sen z powiek wielu świeżo upieczonym rodzicom. W tego typu kwestiach najlepiej bazować na oficjalnych zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz towarzystw pediatrycznych. Co istotne, z przygotowywaniem urozmaiconych obiadków dla niemowląt nie trzeba się nazbyt spieszyć, zwłaszcza jeśli karmimy piersią. Eksperci są również zgodni, że pokarm matki dostarcza maluchowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego rozwoju substancji odżywczych. Dlatego też przez pierwsze pół roku możemy karmić dziecko wyłącznie piersią.

    Rozszerzanie diety niemowlęcia - kiedy i od czego zacząć?

     

    Po pierwszym pół roku karmienia piersią lub mlekiem modyfikowanym przychodzi czas, kiedy należy rozszerzyć dietę swojego maluszka. Dla wielu młodych rodziców jest to bardzo stresujące zadanie, zwłaszcza jeśli do końca nie wiedzą, co mogą podawać swojemu dziecku, a czego raczej nie powinni. Warto przy tym pamiętać, że do pierwszego roku życia to mleko powinno stanowić podstawę diety dziecka. Jednakże gdy nasz maluszek skończy 6. miesiąc życia możemy zacząć rozszerzać jego dietę stopniowo - na pierwszy ogień idą warzywa: dynia, marchew i ziemniak. Jeśli dziecko dobrze reaguje na nowe smaki, w dalszej kolejności można zacząć podawać mu owoce: jabłka, brzoskwinie, banany i truskawki. Na liście kolejnych składników znajduje się mięso, obowiązkowo chude - najlepiej: kurczak, cielęcina, królik, a od 7. miesiąca życia można podawać swojemu dziecku ryby.
     

    Przy rozszerzaniu diety dziecka należy trzymać się kilku podstawowych zasad:

     

    1. Nowe produkty należy zawsze wprowadzać pojedynczo - wówczas możemy śledzić reakcję dziecka i wychwycić ewentualną alergię pokarmową.
    2. Przy przygotowywaniu obiadków dla niemowląt nie należy używać cukru ani soli.
    3. Nie należy przygotowywać obiadków dla niemowląt z nieświeżych produktów - najlepiej kupować je od zaufanych dostawców. U małych dzieci bardzo łatwo o alergie pokarmowe.
    4. Nie należy zmuszać dziecka do jedzenia - jeśli nie ma ono ochoty na spróbowanie nowego obiadku dla niemowląt, należy zaczekać, aż będzie ono gotowe.
    Podgrzewacz do butelek

    Obiadki dla niemowląt po 6. miesiącu życia

     

    Zupki dla niemowląt - przepisy:

     

     

    Zupa marchewkowa
     

    Składniki:

    • marchewka 60 g
    • pół ziemniaka
    • pół łyżeczki oliwy z oliwek
    • pół szklanki wody źródlanej


    Sposób przygotowania:
     

    Najpierw obierz i dokładnie umyj ziemniaka i marchewkę, pokrój je w drobne paski, włóż do wrzącej wody i gotuj przez ok. 20 minut. Na koniec do ugotowanych warzyw dodaj oliwę z oliwek i zmiksuj wszystko na gładką masę.
     

     

    Zupa dyniowa
     

    Składniki:

    • mały kawałek dojrzałej dyni
    • pół słodkiej marchewki
    • pół korzenia pietruszki
    • pół ziemniaka
    • pół łyżeczki oliwy z oliwek
    • jedna szklanka wody źródlanej


    Sposób przygotowania:
     

    Najpierw dokładnie umyj warzywa, a następnie je obierz i pokrój na kawałki. Później włóż do wrzątku, gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania możesz dodać oliwę z oliwek i wszystko zmiksować na gładką masę.

    Obiadki dla niemowląt po 8. miesiącu życia

     

    Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną
     

    Składniki:

    • pół korzenia pietruszki,
    • pół marchewki,
    • pół jabłka,
    • kilka różyczek brokułów,
    • 35 g cielęciny (opcjonalnie może być kurczak)
    • 2 łyżeczki kaszy jaglanej
    • jedno ugotowane żółtko jajka
    • dwie szklanki wody źródlanej
    • jedna łyżeczka masła
    • jedna łyżeczka posiekanego koperku


    Sposób przygotowania:

     

    Na początku pół jabłka i warzywa dokładnie myjemy, obieramy, a następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po upływie 10 minut do gotujących się warzyw dodajemy jajko, brokuły i kaszę jaglaną. Na sam koniec dodajemy także masło. Mięso należy gotować oddzielnie. Po ugotowaniu dodać do zupy i zmiksować na gładką masę.

     

    Lucyna Bisewska – położna dyplomowana

    Zobacz też: