Gwarancja nie obejmuje usterek, które powstały w wyniku nieprawidłowo przeprowadzonego lub niewystarczającego usuwania kamienia.
- Upewnij się, że urządzenie zostało wyłączone, a wtyczka wyjęta z gniazdka elektrycznego.
- Dodaj torebkę kwasku cytrynowego (10g) do 200ml ciepłej wody. Zamiennie możesz użyć roztworu sporządzonego ze 150 ml wody i 50 ml białego octu (8%).
- Wlej roztwór do zbiornika wody. Użyj kubka z miarką. Nie nalewaj do zbiornika wody bezpośrednio z kranu.
- Dzbanek (bez jedzenia) musi znajdować się w pozycji gotowania na parze.
- Podłącz urządzenie z powrotem do sieci i obróć pokrętło sterujące do pozycji gotowania na parze. Włączy się pomarańczowy wskaźnik informujący o gotowaniu na parze.
- Wyłącz urządzenie po 5–6 minutach gotowania na parze i wyjmij wtyczkę z gniazdka elektrycznego. W zbiorniku powinno pozostać około 150 ml wody.
- Wylej zużyty roztwór ze zbiornika wody.
- Dokładnie przepłucz zbiornik czystą wodą, powtarzając tę czynność kilkakrotnie.
- Przed dalszym korzystaniem z urządzenia wlej do zbiornika 200 ml wody i przeprowadź dwa pełne cykle gotowania na parze przy pustym dzbanku (do momentu automatycznego wyłączenia się urządzenia). Pamiętaj, aby odczekać 10 minut pomiędzy sesjami gotowania na parze.
- Sprawdź, czy w zbiorniku nie pozostała woda, a następnie pozostaw pokrywkę otwartą, aby zapobiec rozwojowi bakterii.