1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Spienianie mleka do kawy

    Jak właściwie spienić mleko na puszystą piankę?

    Dowiedz się jak przygotować pyszną kawę z mleczną pianką

    Filiżanka aromatycznej kawy z mlekiem o poranku to dla wielu osób sprawdzony przepis na udany dzień. Trzeba przyznać, że połączenie wyrazistego smaku kawy z łagodnym mlekiem tworzy duet idealny – tym bardziej, jeśli mleko ma postać delikatnej, pysznej pianki. Aby móc sięgać po taką wersję kawy, wcale nie trzeba za każdym razem odwiedzać kawiarni. Wystarczy tylko poznać sposób na jej przyrządzenie we własnej kuchni. Okazuje się, że kluczem do sukcesu w tej kwestii jest właściwe spienienie mleka. W jaki sposób to zrobić? Sprawdźmy!

    Małe sekrety puszystej mlecznej pianki

    Zwolennicy „białej kawy” – jak bywa przez niektórych określana kawa z dodatkiem mleka – twierdzą, że zestawienie ze sobą tak różnych smaków sprawia, iż z każdego z nich udaje się wydobyć to, co najlepsze. I rzeczywiście przełamanie charakterystycznej goryczy kawy łagodnym smakiem mleka sprawia, że jej aromat zostaje doskonale podkreślony. Choć mleko można połączyć z kawą po prostu je do niej wlewając, warto zadać sobie nieco więcej trudu i zamienić je w delikatną jak aksamit mleczną piankę. Taka wersja kawy nie tylko świetnie smakuje, ale jednocześnie pięknie wygląda.
    Nie zapominajmy też o dodatkach, które podkreślą smak kawowego napoju, sprawiając prawdziwą rozkosz naszym kubkom smakowym. Mleczną piankę, w zależności od upodobań, możemy posypać szczyptą cynamonu, imbiru, kakao lub w bardziej słodkiej odsłonie – np. pokruszonymi ciasteczkami. Zanim jednak będziemy mogli rozkoszować się jej smakiem i kuszącym wyglądem, musimy poznać sekret przyrządzania tak wyjątkowej kawy. Dzięki temu unikniemy konieczności odwiedzania kawiarni za każdym razem, kiedy będziemy mieli ochotę na coś wyjątkowego.
    Cała sztuka przyrządzenia kawy z mleczną pianką, jak łatwo się domyślić, dotyczy umiejętnego spienienia mleka. Aby miało ono odpowiednią konsystencję, musimy posłużyć się specjalnym spieniaczem do mleka lub wykorzystać właściwy ekspres do kawy wyposażony w funkcję spieniania. W pierwszym wypadku z całą pewnością efekt będzie mniej spektakularny, gdyż uzyskanie odpowiedniej gęstości mleka przy pomocy spieniaczy ręcznych jest trudne. Niełatwo też połączyć mleczną piankę z naparem kawowym w taki sposób, aby utrzymała się ona na powierzchni filiżanki. Wymaga to odpowiedniej precyzji. Zdecydowanie prostszym rozwiązaniem jest skorzystanie z ekspresu do kawy, który przygotuje naszą ulubioną kawę dosłownie w kilka minut.
    Ekspres przygotowuje kawe z mlekiem

    Najlepszy sposób na kawę z mlekiem

    Do tego celu możemy wykorzystać automatyczne ekspresy do kawy marki Philips, wyposażone w klasyczne spieniacze do mleka lub zintegrowane pojemniki (karafki) na mleko. Obydwa rodzaje urządzeń umożliwiają przygotowanie kawy z mleczną pianką, ale wykorzystując pierwsze z nich, będziemy mogli przyrządzić kawę z jedną warstwą pianki, jak cappuccino. Drugie natomiast umożliwia przygotowanie kawy warstwowej, np. macchiato.
    Możemy też użyć ekspresu o bardziej zaawansowanych funkcjach, jak w pełni automatyczne ekspresy do kawy Saeco, umożliwiające – w zależności od modelu – przyrządzenie nawet 15 rodzajów napojów. Za sprawą nowoczesnych technologii sami możemy zdecydować np. o grubości mlecznej pianki, a także o tym, co pozwala na przygotowanie kawy idealnie odzwierciedlającej nasze upodobania smakowe. Bez względu na to, który ekspres wybierzemy, z pewnością uda nam się z jego pomocą stworzyć pyszną kawę z puszystą mleczną pianką, która będzie się pięknie prezentować i jeszcze lepiej smakować!

    Zobacz też: