0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Idealna mleczna pianka: jak spienić mleko do kawy

    Czas czytania: 6 min

    Nie musisz wychodzić do kawiarni, aby napić się pysznego cappuccino z gęstą, kremową pianką... Jeśli marzy Ci się kawa ze spienionym mlekiem, możesz ją przygotować w domu – i to całkiem szybko, o ile tylko wiesz, jak się do tego zabrać. Z naszego artykuły dowiesz się, jak zrobić spienione mleko spieniaczem oraz bez jego pomocy, przekonasz się też, jak dobrze spienić mleko w ekspresie do kawy, a także jakie mleko do spieniania wybrać, aby osiągnąć najlepsze efekty.

    Z jakiego mleka możesz stworzyć puszystą piankę?


    Jej aromat budzi o poranku, a po południu pozwala na chwilę relaksu – kawa to dla wielu osób towarzyszka codzienności. Można ją pić na różne sposoby, jednak największym uznaniem cieszy się ta z puszystą pianką z mleka.

     

    Jednak aby przyrządzona kawa mleczna zachwycała wyglądem, a jej smak przeniósł Cię myślami do jednej z włoskich kawiarni, pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu. Które mleko można spienić? Na sklepowych półkach znajdziesz m.in.:

     

    napoje roślinne – przy tworzeniu latte art najlepiej sprawdzi się mleko owsiane, sojowe oraz migdałowe; ryżowe i kokosowe są zbyt wodniste, by je prawidłowo napowietrzyć.

    mleko bez laktozy – nie pieni się tak dobrze, jednak przez swój smak dodaje odrobiny słodyczy przyrządzanemu napojowi.

    mleko chude i półtłuste – z ich pomocą w szybki i łatwy sposób można przygotować kremową piankę, idealną do caffè latte czy też espresso con panna.

    mleko pełnotłuste – daje najbogatszy smak, podkreśla aromat kawowego naparu, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu polecane jest do spieniania jedynie doświadczonym osobom.

     

    Po zakupie odpowiedniego mleka pamiętaj, aby trzymać je z dala od światła i zawsze sprawdzać jego świeżość przed użyciem. Dzięki temu unikniesz przykrej niespodzianki o poranku!

    Mleko do spieniania – na co jeszcze zwrócić uwagę?


    Jakie mleko najlepiej się spienia? Na ogół im zimniejsze mleko, tym łatwiej wytworzy się na nim piana. Chude mleko wytworzy większe bąbelki – lepiej nadaje się do wytworzenia lekkiej, puszystej piany do latte. Taka pianka nazywana jest czasem mikropianą albo mokrą pianką.

     

    Jeśli chcesz osiągnąć efekt cięższej, bardziej zbitej i kremowej pianki cappuccino, użyj tłustego mleka. Powstanie tak zwana sucha pianka, czyli makropiana, w której (w idealnej wersji) bąbelki nie są widoczne.


    Wskazówka:

    Jeżeli zależy Ci na tym, aby na powierzchni kawy pojawiła się delikatna pianka, pamiętaj, aby nie używać wcześniej spienianego mleka.

    Jak zrobić spienione mleko? Metoda manualna


    Co zrobić, jeśli masz ochotę na caffè latte, a nie dysponujesz spieniaczem do mleka? To naprawdę nie jest żaden problem – wystarczą Ci urządzenia, które już masz w kuchni, czyli zwykły blender i mikrofalówka.

    Oto jak krok po kroku spienisz mleko bez dodatkowych akcesoriów:


    1. Zimne mleko wlej do wysokiego plastikowego pojemnika, najlepiej dzbanka z uchwytem do trzymania. Mleko zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dlatego zostaw w naczyniu odpowiednio dużo miejsca.

    2. Zanurz końcówkę blendera tuż pod powierzchnią mleka i ubijaj przez około 40-50 sekund.

    3. Przenieś naczynie do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj przez 30 sekund, cały czas je obserwując.

    4. Jeśli zauważysz, że mleko zaczyna kipieć, wyłącz mikrofalówkę i poczekaj chwilę, aż piana lekko opadnie. Uruchom mikrofalówkę ponownie, tak aby podgrzewać mleko przez pełne pół minuty.

    A jak używać ręcznego spieniacza do mleka?


    To całkiem proste: nalej mleko do dzbanka akcesorium – na pojemniku zwykle zaznaczona jest linia jego odpowiedniego poziomu. Nałóż wieczko i ubijaj płyn szybkim ruchem przez 30 sekund. Zdejmij pokrywkę i podgrzej mleko w mikrofalówce według instrukcji powyżej.

    Spienianie mleka w ekspresie do kawy.

    System spieniania mleka – jak z niego korzystać?


    Doskonała pianka na kawie podawanej w kawiarniach jest robiona przy pomocy dyszy parowej, w którą wyposażone są profesjonalne ekspresy kolbowe. Podobny efekt możesz osiągnąć, jeśli skorzystasz z ekspresu Philips LatteGo. Oto jak dobrze spienić mleko w urządzeniu:

     

    1. Zadecyduj, którą kawę chcesz przygotować – ustaw jej moc, ilość naparu oraz mleka i pianki.

    2. Naciśnij przycisk startu – maszyna zacznie pracować zgodnie ze wskazanymi parametrami.

    3. Poczekaj, aż sprzęt przygotuje napój – system do spieniania mleka LatteGo przygotuje kawę z perfekcyjną pianką, a Aroma Extract dobierze idealną temperaturę parzenia zmielonych ziaren.

     

    System LatteGo nie tylko pozwoli Ci napić się ulubionej mlecznej kawy z odpowiednią pianą – ze względu na to, że składa się tylko z dwóch części, jest bardzo szybki w czyszczeniu (zajmuje to dosłownie 15 sekund1). Jeżeli w LatteGo zostanie odrobina mleka, możesz schować pojemniczek do lodówki i wyjąć następnego dnia, gdy zechcesz przyrządzić ulubioną kawę.

    Polecany ekspres

    Philips 5400 Series Automatyczny ekspres do kawy
    -{discount-value}

    Philips 5400 Series Automatyczny ekspres do kawy

    Kolor: szary mat/chrom, Intuicyjny, kolorowy wyświetlacz, Jasnoszary, Wyświetlacz TFT

    Jak spienić mleko profesjonalnie jak barista?


    Lubisz proste rozwiązania i cenisz sobie klasyczne ekspresy do kawy ze spieniaczem mleka? Przykładem takiego urządzenia jest Philips 1200, dzięki któremu w kilka chwil uzyskasz kremową piankę do napoju. Wystarczy, że:

     

    1. Nalejesz zimne mleko do dzbanka z uchwytem – nie powinno go być więcej niż 1/3 pojemności naczynia.

    2. Lekko przechylisz naczynie i zanurzysz dyszę spieniacza tuż pod powierzchnią mleka.

    3. Uruchomisz urządzenie i zaczniesz spieniać mleko, wykonując dzbankiem wolne, koliste ruchy.

    4. Kiedy na powierzchni utworzy się piana, zanurzysz dyszę spieniacza głębiej, aby podgrzać mleko znajdujące się na dole naczynia.

     

    Pamiętaj, że temperatura mleka nie powinna przekroczyć 70°C – ale jeśli nie masz do dyspozycji specjalnego termometru, po prostu zakończ podgrzewanie, kiedy poczujesz, że naczynie robi się zbyt gorące w dotyku.

     

    Sprawdź też: Ekspres do kawy z systemem LatteGo czy klasycznym spieniaczem mleka – co wybrać?

     

    Samodzielnie zrobiona kawa ze spienionym mlekiem? Teraz bez problemu przyrządzisz ulubiony napój, kiedy znasz już sekrety mlecznej pianki i wiesz, jak spienić mleko, nawet jeśli nie masz spieniacza. Zacznij cieszyć się pyszną kawą każdego dnia!

     

    1Na podstawie testów konsumenckich przeprowadzonych na próbie 84 uczestników przez niezależną agencję badawczą, porównujących wiodące automatyczne ekspresy do kawy z systemem „One touch cappuccino” (luty 2018, Niemcy).

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.