Od zupy dyniowej po zdrowe koktajle – poznaj przepisy na łatwe w przygotowaniu dania, które przygotujesz z pomocą blenderów ręcznych Philips.
Porcje 4, Czas przygotowania: 30 min., Czas gotowania 20 min.
Składniki
- 500 ml (2 szkl.) wody
- 1 ząbek czosnku
- 10 g (1 łyżka) masła
- Mąka (1 łyżka)
- 250 ml (1 szkl.) śmietany
- 500 g młodych białych pieczarek, oczyszczonych
- 1 kostka bulionu wołowego
- 100 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- Świeża natka pietruszki
Instrukcje
- 1. Przygotuj zasmażkę, rozpuszczając masło w rondlu na małym ogniu. Kiedy masło się roztopi, dodaj mąkę i mieszaj na średnio małym ogniu przez klika minut, aż zasmażka stanie się błyszcząca i nabierze konsystencji pasty.
- 2. Kiedy zasmażka stanie się błyszcząca, zdejmij rondel z ognia i zostaw do wystygnięcia.
- 3. Podduś pieczarki na patelni na niewielkiej ilości masła.
- 4. Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową i bulion. Gotuj na wolnym ogniu, aż całość dobrze się podgrzeje, czyli przez około 5 minut.
- 5. Wlej gorącą zupę do przestudzonej zasmażki i zmiksuj blenderem ręcznym.
- 6. Przesmaż boczek na patelni i dodaj do zupy.
- 7. Udekoruj odrobiną śmietany i natką pietruszki.
- Wskazówka: Gałka muszkatołowa podkreśla smak pieczarek i wydobywa pyszny, głęboki aromat grzybów.
Zobacz też:
Małe AGD do kuchni
Zobacz więcej
Malakser kuchenny - czym jest i do czego służy?
Zobacz więcej
Przegląd blenderów kielichowych z bidonami Philips
Zobacz więcej