• Darmowa dostawa i zwrot

  • 30 dni na zwrot

  • 2 lata gwarancji

  • Dostawa do 2 dni roboczych

1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Odżywianie matki i dziecka podczas ciąży

     

    Właściwe odżywianie jest bardzo ważne dla zdrowia i bezpieczeństwa matki i dziecka, ale uzyskanie wiedzy na temat tego, co jeść i czego nie jeść, nie jest takie proste. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, które Ci to ułatwią.

     

    Więcej…

     

    W czasie ciąży niektóre składniki odżywcze są potrzebne bardziej niż inne. Stosowanie się do amerykańskich zaleceń dotyczących dziennego spożycia (RDA) gwarantuje, że z niczym nie przesadzimy. Oto kilka składników odżywczych, które warto dodać do diety:

     

    • Cholina (minimalne dzienne spożycie – 450 miligramów)
    • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) (minimalne dzienne spożycie – 200 miligramów)
    • Potas (minimalne dzienne spożycie – 4700 miligramów)
    • Ryboflawina (minimalne dzienne spożycie – 1,4 miligrama)
    • Witamina B6 (minimalne dzienne spożycie – 1,9 miligrama)
    • Witamina B12 (minimalne dzienne spożycie – 2,6 mikrograma)
    • Witamina C (minimalne dzienne spożycie – 85 miligramów)
    • Witamina D (minimalne dzienne spożycie – 15 mikrogramów)
    • Cynk (minimalne dzienne spożycie – 11 miligramów)

    Wzbogać swoją dietę o te produkty…

     

    W czasie ciąży w diecie zwiększa się zapotrzebowanie na białko i wapń, które wzmacniają tkanki i kości dziecka. Z kolei kwas foliowy może pomóc w ochronie rosnącego dziecka przed wadami wrodzonymi. Żelazko jest również ważne, ponieważ może pomóc komórkom w przenoszeniu tlenu do dziecka. W związku z tym kobiety ciężarne powinny uwzględnić w swojej diecie kilka konkretnych rodzajów żywności.

     

    Produkty pełnoziarniste

     

    Chleb pełnoziarnisty i płatki zbożowe mogą zwiększyć poziom kwasu foliowego i żelaza w organizmie, a dodatkowo mają więcej błonnika w porównaniu z białym chlebem i ryżem. Wszystkie produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, owsianka i chleb pełnoziarnisty, są dobre. 

    Fasolka

     

    Rośliny strączkowe są bogate w różne składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, wapń, cynk, kwas foliowy i żelazo – jedz soję, soczewicę, fasolę czarne oczko, ciecierzycę, fasolę nerkowatą, pinto, białą i czarną.


    Jajka

     

    Jajka zawierają także wiele istotnych białek, minerałów i witamin oraz cholinę, która pomaga w rozwoju mózgu dziecka. Spróbuj włączyć jajka do swojej diety w trakcie ciąży, ale upewnij się, że są dobrze ugotowane i unikaj niedogotowanych lub surowych jaj.

    Owoce leśne

     
    Owoce leśne są bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, potasu i błonnika. Sięgaj po maliny, jeżyny i borówki amerykańskie w trakcie ciąży.

    Łosoś

     

    Łosoś, jasny tuńczyk i pstrąg są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę B oraz stanowią dobre źródło białka. Nie przesadzaj jednak z ilością, ponieważ istnieją ograniczenia co do tygodniowych ilości tych pokarmów. Należy też unikać ryb o wysokiej zawartości rtęci, w tym rekinów, włócznika, płytecznika i makreli. Jeśli jesz dużo owoców morza, poproś lekarza o sprawdzenie, co dla Ciebie i dziecka jest zdrowe.

     

    Zadbaj o to, aby wszystko, co jesz, było dobrze ugotowane i unikaj jedzenia niedogotowanych potraw. Dzięki tym niewielu zmianom w diecie możesz zadbać o zdrowie swoje i dziecka.

     

    Autor: Team Health & Parenting

    You are about to visit a Philips global content page

    You are about to visit the Philips USA website.

    Zarejestruj

    Zamów subskrypcję biuletynu

    Zobacz też:

    You are about to visit a Philips global content page

    You are about to visit the Philips USA website.

    Naszą witrynę najlepiej wyświetlać w najnowszych wersjach przeglądarek Microsoft Edge, Google Chrome lub Firefox.