1
0

Koszyk

W Twoim koszyku nie ma obecnie żadnych produktów.

    Dni
    Godzin
    Minut
    Sekund
    Uzyskaj wcześniejszy dostęp do promocji Black Friday! Darmowa dostawa i zniżki nawet do 50%! Zapisz się
    Produkty

    Od ziaren do filiżanki kawy  

    podróż szlakiem kawy

    Rodzaje ziaren

    Ziarna kawy

     

    Wybór kawy przypomina wybór wina — wszystko zależy od Twojego smaku. Jest to spowodowane faktem, że ziarna kawy pochodzą z różnych stron świata, a od ich miejsca pochodzenia zależą w dużym stopniu ich walory smakowe.


    Wysokość nad poziomem morza, temperatura i warunki glebowe, a nawet sposób przeprowadzania zbiorów — wszystkie te czynniki odgrywają ważną rolę, nawet jeśli to palenie ziaren wydobywa głębszy i subtelniejszy smak.


    Gdyby zastanowić się nad zawartością Twojej filiżanki, to liczą się tak naprawdę dwa rodzaje ziaren: Arabica i Robusta.

    Ziarna odmiany Arabica

    Arabica

     

    Królowa kawy, Arabica, ma ziarna charakteryzujące się cudownym bogactwem aromatu i pozwala uzyskać łagodny, a zarazem głęboki smak.

    Ziarna odmiany Robusta

    Robusta

     

    Robusta, kawowa królowa kofeiny, ma działanie dwukrotnie mocniej stymulujące od ziaren odmiany Arabica. Wybierając ją, można liczyć na mocny, nieznacznie gorzkawy smak.

    Aromat ziaren

    Świeżo mielone ziarna kawy

    Nie bez powodu większość z nas uwielbia zapach świeżo mielonej kawy. Dzieje się tak, ponieważkażde z ziaren kawy kryje w sobie około 800 różnych aromatów i smaków. Trudno to sobie wyobrazić: przyprawy, zioła, orzechy,warzywa, kwiaty i owoce.


    Przygotowywanie kawy to sztuka wydobywania skarbów ukrytych wewnątrz każdego z ziaren. Mielenie ziaren umożliwia wypłukanie z nich przez wodę substancji odpowiadających za smak i zapach gotowego naparu w filiżance.



    Filiżanka kawy i ziarna kawy

    Zasada 15 minut

     

    Po 15 minutach kawa mielona traci około 60% swojego aromatu.
    Dlatego właśnie warto zastosować się do naszych zaleceń:


    • Przechowuj ziarna kawy w miejscu, w którym nie będą wystawione na działanie powietrza, światła i wilgoci
    • Wykorzystaj zmielone ziarna w okresie 6–8 tygodni od czasu ich palenia
    • Zawsze miel kawę tuż przed jej zaparzeniem