Od ziaren do filiżanki kawy  

podróż szlakiem kawy

Rodzaje ziaren

Ziarna kawy

 

Wybór kawy przypomina wybór wina — wszystko zależy od Twojego smaku. Jest to spowodowane faktem, że ziarna kawy pochodzą z różnych stron świata, a od ich miejsca pochodzenia zależą w dużym stopniu ich walory smakowe.


Wysokość nad poziomem morza, temperatura i warunki glebowe, a nawet sposób przeprowadzania zbiorów — wszystkie te czynniki odgrywają ważną rolę, nawet jeśli to palenie ziaren wydobywa głębszy i subtelniejszy smak.


Gdyby zastanowić się nad zawartością Twojej filiżanki, to liczą się tak naprawdę dwa rodzaje ziaren: Arabica i Robusta.

Ziarna odmiany Arabica

Arabica

 

Królowa kawy, Arabica, ma ziarna charakteryzujące się cudownym bogactwem aromatu i pozwala uzyskać łagodny, a zarazem głęboki smak.

Ziarna odmiany Robusta

Robusta

 

Robusta, kawowa królowa kofeiny, ma działanie dwukrotnie mocniej stymulujące od ziaren odmiany Arabica. Wybierając ją, można liczyć na mocny, nieznacznie gorzkawy smak.

Ziarna Kopi Luwak

Kopi Luwak

 

Jeśli pragniesz zaznać wyjątkowych doznań podniebienia, skosztuj droższych ziaren wydobytych z odchodówcywety indonezyjskiej. To przypominające mangustę stworzenie pochłania spore ilości owoców kawowca, które następnie wydala.Proces trawienia, jakiemu poddawane są owoce kawowca, nadaje ziarnom charakterystycznego smaku.

Aromat ziaren

Świeżo mielone ziarna kawy

Nie bez powodu większość z nas uwielbia zapach świeżo mielonej kawy. Dzieje się tak, ponieważkażde z ziaren kawy kryje w sobie około 800 różnych aromatów i smaków. Trudno to sobie wyobrazić: przyprawy, zioła, orzechy,warzywa, kwiaty i owoce.


Przygotowywanie kawy to sztuka wydobywania skarbów ukrytych wewnątrz każdego z ziaren. Mielenie ziaren umożliwia wypłukanie z nich przez wodę substancji odpowiadających za smak i zapach gotowego naparu w filiżance.



Filiżanka kawy i ziarna kawy

Zasada 15 minut

 

Po 15 minutach kawa mielona traci około 60% swojego aromatu.
Dlatego właśnie warto zastosować się do naszych zaleceń:


• Przechowuj ziarna kawy w miejscu, w którym nie będą wystawione na działanie powietrza, światła i wilgoci
• Wykorzystaj zmielone ziarna w okresie 6–8 tygodni od czasu ich palenia
• Zawsze miel kawę tuż przed jej zaparzeniem