Czas czytania: 6 min
Blog ›› Dom ›› Blog o kawie ›› Przepisy kawowe ›› Z czego zrobić koktajl kawowy na lato?
Z czego zrobić koktajl kawowy na lato?
Spis treści
Zimny i orzeźwiający koktajl kawowy to prawdziwe wybawienie w gorące, letnie popołudnie. Zależnie od preferencji, może być to kawa z dodatkiem kostek lodu, np. klasyczna mrożona, ale również wariant deserowy z lodami. Kawa bardzo dobrze łączy się z owocami, takimi jak banany, borówki czy pomarańcza. Zobacz, z czego zrobisz zimne kawowe smoothie, shake lub koktajl, który aktywnie schłodzi Cię od środka, a jednocześnie będzie połączeniem witamin i minerałów do śniadania.
Koktajl kawowy to orzeźwiający, często schłodzony napój, który łączy na pozór niepasujące do siebie składniki. Podstawą dla takiego napoju jest napar lub macerat z ziaren Arabici i/lub Robusty. Zależnie od przepisu na letni koktajl, w jego składzie podstawą jest, np. cold brew, americano, tradycyjny napar z kawiarki, ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego. Niektóre z nich z łatwością przygotujesz w ekspresie Philips 4400 LatteGo.
Wskazówka: Zimny shake z kawą to gwarantowana dawka chłodu i jednocześnie zastrzyk energii dzięki kofeinie. Pamiętaj, że podstawą wielu koktajli jest mocne, aromatyczne i pełne smaku espresso – zobacz, jak je zrobić!
Podstawą każdego koktajlu kawowego jest odpowiednio przygotowany napar lub macerat z mielonych ziaren kawowca. Może być to zatem, wspomniane wcześniej, espresso lub cold brew.
Ciekawostka: Wiesz, czym różni się napar od maceratu kawowego? Napar powstaje w wyniku zalania zmielonych ziaren kawy wrzącą lub bardzo gorącą wodą. Jego przygotowanie trwa kilka minut. Z kolei macerat tworzy się przez zalanie zmielonej kawy zimną lub letnią wodą. Proces ten trwa kilka-kilkanaście godzin.
Inne składniki koktajli, shake’ów i smoothie z kawą, to chociażby: Problem ze spienianiem mleka? Zobacz ekspres do kawy Philips 3300 z funkcją LatteGo, który gwarantuje gęstą, mleczną piankę do Twojej kawy!
Klasyfikacja koktajli kawowych opiera się przede wszystkim na składzie. Możemy wyróżnić:
Warto wiedzieć: Kawę można łączyć z wysokoprocentowymi alkoholami. Klasyki to irish coffee, espresso martini, a także espresso mojito.
Zależnie od przepisu i składników, będziesz potrzebować odpowiedniego urządzenia. Jednym z nich jest z pewnością dobrej jakości ekspres, np. Philips 5500 LatteGo. Pozwala na przygotowanie jednej z dwudziestu przepysznych kaw – od cappuccino, mlecznej latte, po orzeźwiającą (w sam raz na lato) kawę mrożoną. Inne akcesoria, na które możesz się pokusić są:
Pamiętaj, że przygotowując koktajle z kawą, możesz dowolnie zmieniać proporcje w przepisie tworząc nowe połączenia smakowe.
Szukasz kawowych inspiracji z mlekiem i lodami? Zobacz, jak zrobić:
Więcej przepisów kawowych (na ciepłe i chłodne dni) znajdziesz na naszym blogu – przepisy kawowe.
Każdy rodzaj kawy można swobodnie łączyć z owocami, które są źródłem walorów smakowych. Jednym z przykładów jest orange espresso.
Do szklanki wlej sok pomarańczowy, następnie dodaj ostrożnie espresso w sposób, aby nie wymieszać go z sokiem. Dorzuć lód i plaster pomarańczy.
Inną owocową wariacją z lodem i kawą jest iced coffee lemonade.
W szklance połącz wskazane proporcje składników. Dla większego orzeźwienia i uzyskania „bąbelków” możesz dodać mocno gazowanej wody mineralnej.
Spróbuj również innych przepisów, które znajdziesz w aplikacji HomeID Philips.
Chłodny koktajl kawowy – z kostkami lodu, gałką waniliowych lodów, dodatkiem soku – to doskonały deser i orzeźwienie na upalny dzień. Niezależnie, gdzie się znajdujesz – w pracy, domu lub na mieście koktajle z kawą to propozycja, której trudno się oprzeć.
You are about to visit a Philips global content page
Continue
Zobacz też:
Kawa — podstawowa terminologia
Zobacz więcej
Rodzaje ziaren kawy i zbiory
Zobacz więcej
Stopnie palenia kawy - co oznaczają i jak wpływają na smak?
Zobacz więcej